Arttu Kuivanen ( kesk.) voitti juontajakisan, ja on syytä hymyyn. Kunniakirjan saivat Jenna Lahti (vas.) ja Michaela Söderholm (oik.) ja hymy on herkässä heilläkin. Takana kisan tuomaristo.

Vuoden 2019 Radiofestivaalin juontajakilpailun voitto meni tällä kertaa Turkuun. Voittaja oli Turun Ammattikorkeakoulun opiskelija Arttu Kuivanen, joka sai palkinnoksi Radiomedian 200 euron stipendin ja tuotepalkintoja. Tuomaristo oli voittajasta yksimielinen.

Kunniakirjan saivat Jenna Lahti Voionmaan koulutuskeskuksesta Tampereelta ja Laajasalon opiston journalismi-, media ja viestintälinjan opiskelija Michaela Söderholm.

Tuomaristo perusteli voittajan suoritusta sillä, että siinä olivat perusasiat kunnossa, spiikkien kestot kohdillaan ja kuuntelijat huomioitiin. Tarina oli sidottu musiikkiin ja puhe oli selkeää.

Michaela Söderholm harjoitusjuonnossaan ennen finaalia.

Michaelan suoritus osoitti tuomariston mielestä oman persoonan ja äänen löytymistä, rohkeutta ja yllätyksellisyyttä kalapuikkoineen ja suklaamousseineen. Jennan juonnossa olivat tuomariston mukaan niin sanotut peruspalvelut kohdillaan ja kokonaisuus oli helppoa kuunneltavaa.

– Olen täysin yllättynyt, hämmästeli Arttu voittoisan kilpailun jälkeen.

– Viimeinen juonto meni tekniikan kanssa säätämiseksi ja luulin, että siihen menivät mahdollisuudet. Olin ensimmäinen juontaja ja sekin aiheutti omat paineensa.

Jennan mielestä oli mukava saada palautetta ammattilaisilta.

– Hyvillä mielin tässä olen, ja yritän nyt hakea harjoitteluun YleX:lle. Eipä tämä muuten elämää mullista. Oli kiva tietää, että ihmiset kotipuolessa kannustivat.

Laajasalon opiston paras, Michaela, oli kilpailun jälkeen iloinen.

– Parhaani tein. Kun pääsin alun jälkeen vauhtiin, tuntui että aika loppui kesken. Sain voimaa musiikista. Olen ylpeä kaikista kilpailijoista, koska olihan jo voitto olla mukana finaalissa, Michaela riemuitsee.

Tuomariston jäsen Samuli Aaltonen Radio Nostalgialta korosti jokaisen hyvää panosta ja mainitsi, että tehty työ ei ole mennyt hukkaan, ja kannusti jokaista jatkamaan.

– Kaikki te olette tehneet työtä kilpailun eteen, mutta siitä sinänsä ei kannata vetää mitään johtopäätöksiä. Ammattitaito rakennetaan vain ajan kanssa.

Kilpailun tuomaristo, Tytti Shemeikka, Samuli Aaltonen ja Niilo Helminen, kaipaili yllätyksellisyyttä juontoihin.

Kaikki tuomariston jäsenet, Samuli Aaltonen, Tytti Shemeikka YleX:ltä ja viime vuoden juontajakilpailun voittaja Niilo Helminen, peräänkuuluttivat juontoihin yllätyksellisyyttä. Sitä ei oikein ollut, vaikka sitä haettiin kilpailun saatesanoissa.

Tosin tuomaristo mainitsi, ettei lyhyt kilpailutilanne ole verrattavissa oikeaan lähetykseen, jolloin yllätyksellisyyden hakeminen on varsin vaikeaa. Silti riskejä voisi ottaa ja tehdä jotakin rajoja rikkovaa, he toivoivat.

– Median murroksessa voisi yleensäkin odottaa irtiottoja – tehdä jotakin muuta kuin noudattaa perinteistä kaanonia, yllytti Aaltonen.

– On vähän kummallista, että julkisen palvelun YleX on tällä hetkellä räväkin radiokanava Suomessa, eivätkä kaupalliset kanavat. Tosin Radiomafian aikaan olimme myös rohkean erilaisia ja se näkyi siinä, että saimme niskaamme valtavasti kuraa, muisteli Aaltonen.

Shemeikka ja Helminen sanoivat, että monessa kilpailusuorituksessa kuului varman päälle ottaminen.

– Rohkeutta kaivataan! Jotakin rajoja rikkovaa. Kliseiden toiston voisi unohtaa, molemmat totesivat.

– Milloin tulee se joku, jota voi kauhistella, kysyi lopuksi Shemeikka.

Kolmikon mielestä ”jaajojen” aika alkaa olla ohi.

Laajasalon opiston radiolinjan vastaava tuottaja Esa Lötjönen sanoi silti, että hyvä työtä kaikissa oppilaitoksissa Suomessa tehdään.

– Koskaan ei voi tietää, miltä linjalta omasta oppilaitoksesta menestyjiä tulee. Ei aina tarvitse olla radiolinjalla, muillakin linjoilla on osoittautunut olevan hyviä radion tekijöitä. Yleensäkin on kiva nähdä, että koko valtakunnasta löytyy alalle lahjakkaita ihmisiä.

Teksti ja kuvat: Aki Korhonen