Miska Kierros juontaa viimeisenä kilpailussa.

Vuoden 2019 Radiofestivaali käynnistyy tänään keskiviikkona Laajasalon opistolla. Ensimmäisenä tulessa ovat juontajat. Juontajakilpailu alkaa kello 14:00 ja päättyy kello 16:20. Palkintojenjako on kello 16:40. Kisan viimeistelyharjoittelu on parhaillaan menossa opiston tiloissa.

Kilpailussa on seitsemän osallistujaa, joista neljä on Laajasalon opistosta: Veera Viitanen, Michaela Söderholm, Susanne Sunnari ja Miska Kierros.
Kullakin kilpailijalla on käytettävissään suoritukseensa 18 minuuttia. Runko koostuu neljästä juonnosta musiikin ja juontojen vuorotellessa.

Juonnot aloitetaan noin minuutin mittaisella avausjuonnolla, muut juonnot ovat kahden minuutin mittaisia. Toisessa juonnossa käydään läpi omaa aihetta, kolmannessa ja neljässä keskustellaan kahdesta uutisotsikosta yhdessä uutistoimittajan kanssa. Kilpailijat saavat otsikot tietoonsa vasta hieman ennen juonnon alkua.

Koko kilpailun viimeisenä esiintyvä Miska sanoo, että jännittää, mutta samaan hengenvetoon hän sanoo ottavansa kisan rennosti.

– Taktiikka on ottaa rennosti. Antaa mennä vain, ei liikaa treenaamista.

Susanne sanoo myös jännittävänsä. Sehän on toki luonnollista. Hyvän suorituksen pohjalla tavallisesti on pieni jännitys.

– Pitäisi suunnitella omaa juontoa, mutta on vaikea keskittyä, kun luokassa on sen verran pulinaa.

Majakka –luokassa on muitakin kilpailijoita, mutta myös opiston vaali-tv:n suunnittelu on samalla meneillään ja puhe pulppuaa melkoiseen tahtiin.

– Minulta lähti eilen äänikin, mutta onneksi löysin keinot, että se sentään palautui aamuksi, Susanne kertoo.

Veera sanoo pitävänsä juontamisesta, mutta odottaminen ja kisaa edeltävä eräänlainen ”sählääminen” eivät ole hänen mieleensä.

– Pääosin tunnelmat ovat hyvät, mutta on kyllä jännitystäkin. Kiva kun Laajasalosta on muitakin osallistujia, että voidaan panikoida yhdessä.

Michaela sanoo hänkin jännittävänsä kovasti.

– Jännitän todella paljon, mutta lähden sillä asenteella, että parhaani teen.

Finalisti Arttu Kuivanen Turun Ammattikorkeakoulusta on ollut odottavissa tunnelmissa, mutta hieman pientä muutosta on olotilaan tullut.

– Nyt on alkanut jännittää, kun tulin tänne kilpailupaikalle.

Oulun Ammattikorkeakoulusta Laajasaloon lähtenyt finalisti Jenna Louhela on samoilla ajatuksilla kuin muutkin.

– Jännittää ihan sikana! En kyllä aikaisemmin jännittänyt yhtään, mutta nyt se iski päälle täällä opistolla. Juontoympäristö kun ei ole tuttu, vaikka samat ohjelmat meillä on omassa studiossa käytössä.

Teksti ja kuva: Aki Korhonen