Punainen Planeetta on nuorten tekemä fiktiivinen lyhytelokuva, joka on ollut työn alla vuoden ajan. Projektia toteuttamassa ovat olleet sekä nykyiset että entiset Helsingin medialukiolaiset opiskelijat. Haastattelin ohjaaja-käsikirjoittaja Anton Kostrovia ja kahta päänäyttelijää Aarne Lehtimäkeä ja Tua Nylundia.

Indie-elokuva sijoittuu 80-luvulle ja kertoo Riku-nimisestä kuuluisasta suomalaisesta näyttelijästä. Hänen elämässään tapahtuu mullistava käänne. Tämän johdosta hän vaihtaa uraa, jossa on panoksena se kaikkein kallein – ihmishenki.

Käsikirjoitusta oli suunniteltu puoli vuotta. Alun perin kaikki lähti toisesta lyhytelokuvaideasta, joka ei tuottanut tulosta ajatuksen tasolla. Lopulta Kostrov kirjoitti yksinkertaisen käsikirjoituksen, joka perustu ainoastaan yhteen miljööseen.

Kuvauspaikka, investointi, aikataulutus?

Tuotantoryhmä kysyi lupaa medialukion rehtorilta, ja he saivat rakentaa lukiossa sijaitsevaan mediastudioon kokonaisen huoneen kohtauksia varten. Kostrov laittoi kesätyörahansa peliin ja investoi projektiin 1 500 euroa. Puolet rahoista meni kalusteisiin ja loput rekvisiittaan ja muihin kuluihin.

Tiimillä meni viikko aikaa rakentaa kuvauspaikka ja toinen viikko meni kuvauksiin. Kaikkea aikataulutettiin nopealla temmolla aamusta iltaan.

’Kun sä laitat konkreettisesti sen 1500 euroa viikon kuvauksiin ja kun sulla on vaan se viikko aikaa, niin piti saada kaikki kuvattua sillon mitä oli, et oli joskus aika kiireellistä’’, Kostrov mainitsee.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt niin kuin oli suunniteltu. Tiimi hajosi, yli 15 henkilön porukka muuttui viiden henkilön porukaksi. Se ei kuitenkaan hetkauttanut jäljellä olevaa työryhmää. Halu panostaa siihen, mihin oli ryhdytty, oli todella suuri. Jokainen ihminen on ollut projektissa tärkeä. Koko homma ei olisi onnistunut ilman tekijäryhmää.

Paineita ja jännitystä roolituksessa

Näyttelijät saatiin viimeisillä sekunneilla mukaan projektiin. Yksi näistä oli Nylund. Hän oli ällikällä lyöty, kun Lehtimäki pyysi häntä mukaan näyttelemään.

‘’Mun eka reaktio taisi olla “en mä osaa näytellä, oon liian ujo…” tai muuta vastaavaa! Jostain syystä kuitenkin Aarne sai mut kaverinsa kanssa suostuteltua lähtemään mukaan – saattaa olla, että mun seikkailunhalu oli osasyynä tähän’’, Nylund kertoo.

Minkälainen kokemus Punainen Planeetta oli?

‘’Uudenlainen, vapauttava, hulvaton! Punaisessa Planeetassa näytteleminen on helposti sellainen kokemus, joka tulee aina pysymään mielessä. Uusi ja tuntematon vaikuttaa aina pelottavalta, mutta voin jatkossa vain palauttaa Punaisen Planeetan mieleeni ja muistaa, kuinka kivaa oli lähteä mukaan johonkin aivan uuteen juttuun!’’, Nylund kertoo innokkaasti.

Lehtimäki koki myös jännitystä, sillä aika oli rahaa.

‘’Näyttelemisen kannalta ensimmäinen tuotos kameran edessä ja ajatus siitä, että haluaa tehdä tästä hyvän, asetti ihan jäätävät paineet’’, Lehtimäki toteaa.

Punainen Planeetta?

Kostrovin Spotify ehdotti Tuomari Nurmion ‘’Punainen planeetta’’ -kappaletta. Kirjoitettuaan ensimmäisen version käsikirjoituksesta, muisti hän kappaleen ja päätti nimetä elokuvan sen mukaan.

‘’Ehdotin, että tää punainen planeetta voi viitata siihen, koska maapallo on niin verisen raaka, siksi se olisi punainen planeetta, Anton vastasi ettei se käy’, Lehtimäki naurahtaa ja katsoo Kostrovin suuntaan.

‘’Mä en kommentoi tähän mitään, punainen voi viitata ihan mihin katsoja sen itse kokee nähtyään elokuvan’’, Kostrov sanoo salamyhkäisesti.

‘’Se on täysin rakkaustarina, jos tyypit luulee varsinki semmoset, jotka ei tykkää kattoo jotain toimintaleffoja niin se on puhtaasti rakkaustarina’’, Kostrov lisää.

Elokuvalla on henkilökohtaista arvoa Kostroville. Hän toteaa kuitenkin, että katsoja ei välttämättä pääse sen kuoren alle ennen kuin Kostrov itse siitä kertoo.

Valmis tuotos

Lyhytelokuva myydään Helsingin medialukiolaisille esitettäväksi. Tavoitteena olisi saada näkyvyyttä muissakin kouluissa. Punaisen Planeetan omaa Instagram-tiliä voi seurata @team_b_cinema. Elokuvassa näkyy intohimo, joka huokui sen teossa. Kauan jatkunut matka kohti Punaista Planeettaa päättyy ensi kesään mennessä, kun elokuva julkaistaan.