Kuvakaappaus ensimmäisestä keskustelustani huijarin kanssa.

Kesällä sain jatkuvasti ilmoituksia sähköpostiini siitä, että joku yritti päästä kirjautumaan Instagram-tililleni. Minä itse se en ollut. Instagram kehotti minua ottamaan käyttööni kaksivaiheisen kirjautumisen tilini suojaamiseksi. Latasin suosituksen mukaan puhelimelleni turvakoodisovelluksen. 

Viime viikolla sitten puhelimeni lakkasi toimimasta. Lähetin puhelimen huoltoon, enkä ajatellut asiaa sen koommin. Päätin vaihtaa puhelinta nyt joka tapauksessa, ja otin uuden puhelimen käyttöön. Vanhakin tuli takaisin, täysin resetoituna eli tyhjennettynä. 

Ongelma oli siinä, että rikkinäisessä puhelimessa oli ollut sekä pankkini että Instagramini turvakoodisovellus. No ei ole enää. Pankkitililleni pääsin lopulta soittamalla ja saamalla väliaikaisen koodin, jolla homma selvisi. Instagramiin en päässyt. Olen pyydellyt apua sieltä monta kertaa. Eivät enää vastaa viesteihini. Sinne meni se tili.

Tein siis parikin virhettä. En tajunnut ottaa rikkinäisestä puhelimesta koodeja ja pankkisovelluksen QR-koodia talteen ennen kuin se tyhjennettiin. Olin ottanut Instagram-tilille turvakoodisovelluksen, vaikka olisi ollut mahdollista järjestää niin, että tulisi uuteen laitteeseen kirjautuessa tekstiviesti, joka pitää kuitata. Se olisi pitänyt tajuta ottaa käyttöön. Mutta turha itkeä kun maito on maassa.

Loin uuden Instagram-tilin, ja jätin sen julkiseksi. Haluan verkostoitua. En enää laita sinne perheeni kuvia, vaan siitä tulikin työväline.

No. Miksi kaikki tämä sepustus? Siksi, koska siitä alkoi hurjan mielenkiintoinen tutkimusmatka. Julkinen, uusi Instagram-tilini alkoi saada seuraajia, sitä mukaa kun itse lisäilin seurattavia itselleni. Kaverit, sukulaiset, joitain bändejä, seuraamiani toimittajia, tubettajia, kirjailijoita. Ja kappas vaan, yhtäkkiä viestiboxini tulvi. 

“Hi pretty:” “Hi Hanna, thanks for following me!”

Nämä olivat luullakseni niin sanotusti oikeita ihmisiä. Sitten alkoi tulla- ensin seuraajiksi ja sitten viestittelijöiksi – vähäpukeisiksi naisiksi, ja amerikkalaisiksi sotilaiksi tekeytyviä tilejä.

Viestejä tulla tupruttaa kaiken maailman johneilta, steveneiltä sekä bryaneilta. 

Valitsin täysin tietoisesti vastata Bryanille. Ensin otin kuvakaappauksen hänen tilillään olevasta kuvasta ja laitoin sen Google Lensillä käänteiseen kuvahakuun. Löytyi Twitter-tili nimellä Steve! Hän alkoi kovasti “rakastumaan” minuun, kertoi samaa tarinaa kuin kaikki aiemmatkin “amerikkalaiset sotilaat”, joiden kanssa olen viestitellyt huvikseni, ja pyysi lopulta jatkamaan keskustelua Hangoutsissa. Hangouts on sovellus, jossa on huono tietoturva ja jossa huijaritilejä on hyvin vaikeaa raportoida ja lähes mahdoton jäljittää. 

Alkoi tieni scambaitingiin, joka on suomeksi huijarin huijaamista, vedättämistä, vastahuijaamista. Kun Steve, eikun Bryan, kirjoittelee minulle ja esitän uskovani, se aika on poissa niiden huijaamisesta, jotka voisivat häntä uskoa. Ja koska olen minä, aion vähän hassutella hänen kanssaan. Mitähän kaikkea huijari itse saattaisi uskoa huijattavansa tarinalta? Koskahan hän tajuaisi juonen? No. Pysy kuulolla niin saat piakkoin tietää. 

P:S Sain lopulta vanhan Instagram-tilini takaisin taisteltuani viikkokaupalla teknisen tuen kanssa.

Hanna Aulavuori

3.11.2021