Jalkapalloa 5. divarissa rennolla asenteella


Pajamäen Pallo-Veikot on perinteikäs seura, joka juhli 50-vuotistaivaltaan vuosi sitten. PPV:n ensimmäinen naisten joukkue perustettiin jo vuonna 1975, mutta toiminta hiipui vuosien saatossa.

Bella Järvimaa-Kajander perusti PPV Sistersin vuonna 2012. (KUVA / Petri Kajander)

Uuden naisten joukkueen PPV Sistersin perusti Bella Järvimaa-Kajander vuonna 2012.

– Mun tyttö tarvitsi uutta joukkuetta juniorivuosien jälkeen, joten päätin perustaa naisten joukkueen. Sitten tuli fiilis, että olisi itsekin kiva pelata. 

PPV Sistersillä on monivaiheinen historia 

Joukkueen runkoa kasattiin aluksi junioreiden äideistä. Monella heistä oli aiempaa jalkapallotaustaa nuoruusvuosilta.

– Meitä oli nipin napin joukkueellinen, kun ryhdyttiin pelaamaan harrastesarjaa. Bella soitteli kaikki kaverinsa läpi, jotta saatiin tarpeeksi porukkaa kasaan 7 vastaan 7 -peleihin, kertoo joukkueen ainoa alkuperäinen jäsen Päivi Heimala.

Kia Eskola, Päivi Heimala ja Sandra Luhtaniemi nykyisen valmentajan Timo Pasasen ohjeistettavana ottelun tauolla. (KUVA / Anna Tervonen)

– Ryhdyttiin treenaamaan tavoitteellisemmin ja kuvioihin tuli valmentaja Kari Öhrnberg kesällä 2015, Päivi jatkaa.

Pelaajamäärä kasvoi ja joukkue jakaantui Big ja Little Sisterseihin vuonna 2016. Joukkueet pelasivat harrastesarjoja eri tasoilla. Kukin valitsi itselle sopivan joukkueen. Kesällä 2018 valmentaja vaihtui Timo Pasaseen.

Little Sistersit siirtyivät 5. divisioonaan kesällä 2017. Bigeissä väki väheni ja joukkue sulautettiin Little Sistersiin. Samalla joukkueen nimestä tippuivat etuliitteet pois ja jäljelle jäi nykyinen PPV Sisters.

Kaikki ovat tervetulleita mukaan

PPV Sisters ei vaadi aiempaa pelaajataustaa. Monta naista pelikärpänen on purrut vasta aikuisiällä. Sandra Luhtaniemi on yksi heistä. Hän on pelannut PPV:ssä nyt kolme vuotta.

Sandra Luhtaniemi valmistautumassa illan otteluun joukkuetovereidensa kanssa. (KUVA / Tiina Hentilä)

– Aloitin Vantaan Jalkapalloseurassa ja pelasin siellä ensin vuoden. Halusin treenata kaksi kertaa viikossa ja pelata tavoitteellisemmin, joten siirryin PPV:hen. Täällä on kivaa treenata, on mukavat joukkuetoverit ja Timo on hyvä valmentaja.

Sandra Luhtaniemi juoksee hakemaan Essi Burin syöttöä RaKe/Nostalgiaa vastaan pelatussa ottelussa. (KUVA / Anna Tervonen)

Joukkueesta löytyy myös paljon kokeneita pelaajia 

Yksi joukkueen kantavista voimista on nykyinen kapteeni Anniina Konttinen. Hänen komennossaan alkulämmittelyt sujuvat sutjakkaasti eikä täsmällisyydestä tingitä: Myöhästyneet tekevät ylimääräisiä jumppaliikkeitä.

Kapteeni Anniina Konttinen antaa aloitussyötön harjoituksissa. (KUVA / Tiina Hentilä)

Anniina liittyi PPV Sisterseihin neljä vuotta sitten. Hän on yksi niistä pelaajista, joilla on kertynyt pelikokemusta lapsuudesta ja nuoruudesta. 

– Alotin HPS:ssä joskus seitsemän – tai kahdeksanvuotiaana, Anniina kertoo.

Hän pelasi juniorijoukkueissa ylimmillä sarjatasoilla, mutta harrastus hiipui parikymppisenä. Kuten niin monella muullakin pelaajalla, taukoa on  kertynyt kymmenisen vuotta, kunnes viheriöt ovat jälleen vetäneet puoleensa.

Joukkueen yhteishenki saa kiitosta.

– Mulla on kokemusta monenlaisista kokoonpanoista. Tässä joukkueessa on kiva pelata: paras joukkuehenki ikinä!

Tiina Hentilä

Artikkelikuva: Laura Silvennoinen