Itsemaalatut uniikit lahjat tuovat pitkään iloa saajalleen. Kuvassa Marika Tihula.

”Harrastuksestani tuli työni sattumalta”, kertoo posliinimaalauksen opettaja Marika Tihula.

Marika Tihula aloitti posliinimaalauksen harrastamisen vähän vahingossa vuonna 2002, kun naapurin rouva muutti Lahteen. Hän myi kurssinsa Tuusulan kansanopistossa ja välineensä Marikalle.

“Innostuin uudesta harrastuksestani ja harrastin posliinimaalausta aina vuoteen 2006. Silloinen opettaja oli jäämässä eläkkeelle ja kysyi minua jatkamaan hänen työtään”. Opettajan mielestä olin lahjakas posliinimaalauksessa. Olen nuoresta pitäen piirtänyt ja maalannut öljyväreillä”, kertoo Marika.

Työn luovuus innostaa

“Opiskelin opettamisen ohella avoimessa yliopistossa kasvatustieteen approbaturin. Olen myös opiskellut taiteen perusopetuksen oppimäärän. Ennen posliinimaalauksen opettajaksi ryhtymistäni olin 15 vuotta toimistossa töissä palkanlaskijana”.

Innostavana asiana työssään hän pitää työn luovuutta. Hän näkee joka ilta kurssilaisten innon ja luovuuden, kun he tulevat kurssille. Kaikki tämä näkyy rentona ilmapiirinä kurssilla.

”Ei ole samanlaista kurssipäivää, vaan jokainen kurssipäivä on erilainen”, toteaa Marika Tihula.

Hän ideoi yhdessä oppilaansa kanssa, jos oppilaalla ei ole omaa ideaa työhönsä. 

”Koulutusta tähän ammattiin ei ole, vaan tämä opitaan tekemällä”, kertoo Marika Tihula. Työajat ovat iltapainotteisia ja välillä on myös päiväkursseja.

”Tämä kyllä sopii kaikille, joilla pysyy sivellin käsissä”, Marika mainitsee.

Voit maalata vaikka keittiön välitilan laatat ihan sellaisiksi kuin haluat.

Posliinimaalaus on hyvin monimuotoinen taiteen laji

“Saan  inspiraationi luonnosta, vuodenajoista, taidenäyttelyistä ja arjesta. Olen oppinut huomaamaan pieniä asioita ympärilläni hakiessani ideoita omiin töihini. Puun lehtikin riittää, kun mietin miltä se näyttäisi maljakossa, mukin kyljessä tai kylpyhuoneen laatoissa. Luonto tarjoaa minulle loputtomasti ideoita, kun vain pidän mieleni avoimena. Mielestäni taide rikastuttaa elämää”, kertoo Marika.

 ”Posliinimaalaus on hyvin monimuotoinen taiteen laji”, sanoo Marika ja jatkaa,

 ”Voit maalata mitä vain melkein mihin tahansa esineeseen, jolle posliinivärit sopivat ja se kestää polttamisen uunissa”.

Väreinä hän käyttää vesiliukoisia värejä. Värit eivät haise ja ne on helppo pestä pois, jos menee pieleen. Polttamisen jälkeen maalattua kuviota ei voi pyyhkiä enää pois. Kuvaa rakennetaan pikku hiljaa ja tämä kysyy kärsivällisyyttä.

Posliiniesineet poltetaan n. 800°C lämpöisessä uunissa. Polttaminen uunissa kestää n. 15 tuntia esineen koosta riippumatta.

“Työn haastavuutena pidän polttamista ja työn hitautta. Pitää ajatella työ pitkälle etukäteen valmiiksi. Joka maalauskerroksen välissä työ poltetaan siihen tarkoitukseen tehdyssä uunissa. Joskus jotkut värit reagoivat eri tavalla polttamiseen. Polton jälkeen uunista voi tulla erivärinen työ kuin oli tarkoitus. Valmis poltettu työ kestää myös vettä”, kertoo Marika.

Verhoistakin voi saada ideaa maljakon maalaukseen.

Mitä Marika Tihula haluasi vielä tulevaisuudessa posliinimaalaukselta?

“Haluaisin jakaa enemmän tietoutta ihmisille posliinimaalauksesta. Koen myös haastavana oppilaiden saamisen kursseille. Ennakkoluulot ovat sitkeässä tätä harrastusta kohtaan. Tätä pidetään vain iäkkäiden naisten harrastuksena. Kursseilla kuitenkin käy eri-ikäisiä harrastajia” kertoo Marika.

Marika ei ole ollenkaan kyllästynyt tähän työhönsä ja hän kokee oppivansa uutta koko ajan.  Mitä Marika sitten tekisi, jos hän ei olisi tässä ammatissa?

”Olisin varmaankin vielä toimistossa töissä ja kyllästynyt työhöni palkanlaskijana”, hän vastaa.

Marika Tihula opettaa posliinimaalausta Järvenpään ja Tuusulan kansanopistoissa.

http://www.marikatihula.fi/

Instagram: marikatihula_arts

Teksti ja kuvat: Hannele Ågren

Artikkelikuva: Tuomas Tihula