Liigan jumbojoukkueiden maalit voisivat yhtä hyvin olla tyhjillään keväisin. (KUVA: Santeri Viinamäki)

Suomen parhaiden jääkiekkosarjojen kilpailullisuus kärsii suljetun Liigan takia.

Viimeisen parin kuukauden ajan oli taas se aika vuodesta, kun jääkiekon Liigan jumbojoukkue aloitti tyhjennysmyyntinsä ja kauppasi tai lainasi suurimmat nimensä Liigan muihin seuroihin ja muualle Eurooppaan. Tänä vuonna roolin sai kaudella tähän mennessä 9 varsinaisella peliajalla otettua voittoa vaivoin napannut Porin Ässät, joka on jäänyt jo Liigan toiseksi viimeisestä Kouvolan KooKoosta 15 pistettä.

Kysymys kuuluu – onko tässä mitään järkeä, kun mitään uhkaa sarjaporrasta alemmaksi Mestikseen putoamiseen ei ole? Vastaus. Ei ole.

Pelin taso Liigassa kärsii suuresti häntäpäässä, kun pudotuspeleistä jo varmasti pudonneet joukkueet, kuten tällä hetkellä Ässät eivät edes yritä hakea voittoja kannattajiensa iloksi. Tämä vaikuttaa myös Mestikseen, jossa mestaruuden tuomat hyödyt ovat hyvin minimaaliset, kun palkinnoksi pokaalin lisäksi mestarit saavat seuraavalle kaudelle samat tyhjät hallit ja liigajoukkueiden kehittyvät nuoret pelaajat joiden tavoite on aivan jossain muualla kuin Mestis-seurassa.

Ainoa argumentti jonka keksii Mestiksen mestareiden automaattista nostamista tai karsintojen pelaamista vastaan on puutteelliset fasiliteetit. Liigaa ei voida pelata Lempäälän tai Keuruun kokoisilla pikkupaikkakunnilla joiden hallit vetävät sisuksiinsa vain jokusen sataa katsojaa. Mitään poisottamatta Lempäälän Kiekon tai Keuruun Pallon viime vuosien menestykseltä Mestiksessä tämäkin muuttuisi järkevämpään suuntaan avoimen Liigan ansiosta. Suurempien paikkakuntien Mestis-joukkueiden kuten Joensuun Jokipoikien, Turun Tovereiden, Kiekko-Vantaan ja Savonlinnan Pallokerhon olisi helpompi rakentaa itselleen hyödyllistä junioritoimintaa, joka ei vain olisi yksi väylä junioripelaajille nykyisten liigaseurojen rinkiin. Silloin pelaajat pysyisivät kotipaikkakuntiensa seuroissa, kun tie huipulle asti olisi mahdollista niissä. Painetta tulisi myös kaupungeille rakentaa enemmän liigakelpoisia halleja joihin kelpaisi tuoda suomalaiset suurseurat kuten Kärpät, HIFK:n tai Tapparan vierailulle.

Mallia olisi hyvä ottaa niinkin läheltä, kuin länsinaapuristamme Ruotsista, jossa systeemi toimii täysin avoimena. Ruotsin liigan SHL:n kaksi viimeistä karsii kakkostason Allsvenskanin kahta parasta vastaan ja tämä luo viihdyttävän sarjasysteemin, jossa ylimmät sarjatasot ovat erittäin kilpailullisia eikä Allsvenskanin tehtäväksi jää pelkkänä SHL:n farmiliigana oleminen. SHL:n hännänhuiput eivät luovu avainpelaajistaan mistään hinnasta, kun pelissä on paikka ruotsalaisen kiekkoilun parrasvaloissa. Myöskään Allsvenskanin kärkijoukkueiden tähtipelaajat eivät lähde menestyksellisten kausien jälkeen muihin seuroihin, kun omakin seura pääsee nyt kamppailemaan Ruotsin kirkkaimmista pokaaleista.

Jää nähtäväksi ottavatko Suomen kiekkopäättäjät opiksensa näistä surullisista jokavuotisista tyhjennysmyynneistä ja avaavat Liigan tehdäkseen Suomen korkeimmista kiekkosarjoista loppuun asti jännittäviä ja kilpailullisia?

Vai näemmekö jatkossakin vuodesta toiseen saman kaavan, jossa Liigan ykkösseurat tyhjentävät hännänhuiput perin pohjin paria kuukautta ennen pudotuspelejä.