Sports Factory -liikuntakeskus sijaitsee Szczecinin vanhan kaupungintalon läheisyydessä. (Kuva: Aino Kyrö)

Szczecin on kaupunki, jonka nimessä on puolalaiseen tapaan käsittämättömän paljon konsonantteja ja ainoastaan kaksi vokaalia. Se ei välttämättä ole Puolan kaupungeista se tunnetuin. Moni tietää Varsovan, Krakovan tai Gdanskin, mutta Szczecin ei soita kelloja.

Szczecin on Puolan seitsemänneksi suurin kaupunki, ja se sijaitsee kivenheiton päässä Saksan rajalta. Berliiniin on Szczecinistä parin tunnin matka.

Asuin noin puolitoista vuotta kyseisessä Puolan satamakaupungissa ja palasin kaupunkiin työasioiden vuoksi muutamaksi päiväksi. Vaikka reissu oli lyhyt ja työpainotteinen, oli uusille elämyksillekin aikaa.

Uusia ulottuvuuksia haettiin katosta valjaissa roikkuen bungee fitness -liikuntatunnilla. Suuntasin bungee fitness -liikuntatunnille Sports Factory -nimiseen liikuntakeskukseen yhdessä suomalaisen ystäväni ja entisen kollegani Milla Hietalan kanssa.

Tunti kuulosti hauskalta. Pidän monipuolisesti liikunnasta, mutta lajit, joissa yhdistyvät liikkuminen ja hauskanpito, ovat ehdottomia suosikkejani. Odotukset olivat siis positiiviset!

Ainoa miinuspuoli oli se, että sekä minä että ystäväni Milla olimme hieman vilustuneita, sillä sää Puolassa oli romahtanut yli 30 asteen helteestä vain hieman yli kymmeneen asteeseen yhdessä yössä. Koska minulla oli vain muutama päivä Puolassa, aikaa ei ollut hukattavaksi viltin alla teekuppi kädessä. Pomppimaan oli mentävä!

Sports Factory -liikuntakeskuksen tiloissa voi harrastaa monipuolisesti liikuntaa. (Kuva: Aino Kyrö)

Astuessamme liikuntakeskukseen hyväntuulinen mies oli meitä vastassa kuntosalin aulassa. Sama mies opasti meidät valjaisiin, jotka sitten kiinnitettiin katosta roikkuviin köysiin.

Ohjaaja, joka sattui olemaan koko liikuntakeskuksen omistaja, varoitti meitä sanomalla ”But it’s not an easy class”, kun kerroimme olevamme hieman vilustuneita ja ottavamme tunnin hieman rauhallisemmin.

Tässä kohtaa vähän pelotti, mutta enää ei voinut perääntyä. Tunti lähti käyntiin, ja huomasimme ohjaajan olevan oikeassa. Kyseessä ei tosiaankaan ollut helppo tunti. Minä ja ystäväni jaoimme hieman kauhunsekaiset katseet, mutta samalla olo oli myös utelias.

Olimme ainoat kielitaidottomat tunnilla, mutta ymmärtämisen suhteen ei ollut ongelmia, sillä ohjaaja puhui välillä hieman englantia. Lisäksi meillä oli silmät päässämme ja osasimme tehdä perässä. Tunti oli erittäin fyysinen, siellä pompittiin, kyykättiin ja punnerrettiin. Valjaat toimivat hieman kuminauhan tapaan tuoden sekä haastetta että hauskuutta treeniin. Vatsalihaksiin sattui sekä liikkeiden että nauramisen vuoksi.

Tunti oli rankka, mutta pärjäsimme ystäväni kanssa hienosti. Mikäli olisin ollut terve, olisin nauttinut tunnista enemmän.

Tunnin jälkeen suustani pääsi monta kertaa lausahdus: ”Jos asuisin vielä Szczecinissä, kävisin varmasti täällä treenaamassa!”.

Mutta mitä mieltä oli ystäväni Milla Hietala bungee fitness -tunnista?

“Tunti oli älyttömän hauska ja hikinen. Itselläni oli hieman kuumeinen olo, minkä takia minun piti ottaa hieman rennommin. Vähäisen osallistujamäärän ansiosta tunnilla oli tiivis tunnelma. Ohjaaja pystyi tarkkailemaan jokaisen liikkeitä ja korjaamaan tarvittaessa”, Milla kertoo.

Vastasiko tunti odotuksiasi?

“Suoraan sanottuna minulla ei ollut mitään odotuksia. Menin tunnille ystäväni kutsumana, ilman taustatutkimusta. Ainoa odotus oli pitää hauskaa, ja se täyttyi aivan täydellisesti”, Milla kertoo.

Menisitkö bungee fitness – tunnille uudestaan?

“Ehdottomasti! Paikka oli ihana, ja ohjaaja oli huippuhyvä!”.

Millaista liikuntaa yleensä harrastat?

“Harrastan kaikenlaista liikuntaa! Tykkään eniten juoksusta, jota olenkin harrastanut jo monta vuotta. Pyrin juoksemaan ainakin kaksi kertaa viikossa”, maratonejakin juossut Milla kertoo.

“Käyn myös säännöllisesti kuntosalilla. Olen hyvin aktiivinen ihminen, joten tykkään kokeilla eri lajeja”.

Bungee fitness -tunti ei vielä kuulu Suomessa liikuntakeskuksien vakiovalikoimaan. Samanoloinen tunti löytyy Helsingistä ainakin Allas Sea Poolista, jossa tunnin nimi on Litteäksi lentäen / Go Flo.

(Artikkelikuva: Coreo Fitness)