Teemu Laitista ei hetkauta pitkät päivät toimistolla.

PME eli Pinnacle Music and Entertainment pyrkii olemaan moderni musiikkiyhtiö perinteisen levy-yhtiön sijaan.

Toimitusjohtaja Teemu Laitisen reitti musiikkialalle on ollut kaikkea muuta kuin perinteinen. Hän on diplomi-insinööri ja tekniikan kandidaatti Teknillisestä korkeakoulusta ja diplomi-insinööri Aalto yliopiston tuotantotalouden laitokselta. Valmistuttuaan hän päätyi liikkeenjohdon konsultiksi reiluksi viideksi vuodeksi.

Ensikosketus musiikkialalle tuli vuonna 2013, kun Laitiselle tarjottiin osakkuutta ja paikkaa PME:n hallituksessa. Sen hetkiset osakkaat, jotka ovat myös Laitisen lapsuudenystäviä, tarvitsivat apua yrityksen strategiaan ja rahoitukseen liittyvissä asioissa. Päivätyönsä ohella Laitinen ryhtyi auttamaan ystäviään yksittäisissä projekteissa.

– PME:n toiminta oli lähellä sydäntä ja tunsin firman läpikotaisin hallituksen toiminnan ja osakkuuden kautta. Firma oli kehittynyt vuosien varrella siihen pisteeseen, että liiketoiminta alkoi olla merkittävää, ja firmalta puuttui edelleen toimitusjohtaja, Laitinen muistelee.

Laitinen irtisanoutui konsultointialan yrityksestä ja hyppäsi toimitusjohtajaksi musiikkiyhtiön leipiin vuonna 2017. Vaikka toimitusjohtajaa olisi tarvittu aikaisemmin, PME:n johto jaksoi odottaa ja venyttää omaa kantokykyään siihen asti, että Laitinen koki olevansa valmis lähtemään edellisestä päivätyöstään. Tästä Laitinen on erittäin kiitollinen, eikä ole katunut päätöstä päivääkään.

Liikkeenjohdon konsultointi on antanut pohjan toimitusjohtajan tehtävään vaikka Laitinen on kokenut ajoittain olevansa vieraalla maaperällä musiikkialalla.

– Otin ensiksi yrityksen talousasiat haltuun, koska ne on vähintäänkin samankaltaisia toimialasta riippumatta. Ajattelin, että otetaan ensiksi yhdestä kulmasta kiinni, jota voidaan lähteä työstämään sekä opiskelen musa-alaa siinä samalla. Edellisessä työssä altistui uusille asioille ja toimialoille lyhyessä ajassa ja niistä piti saada koppi tosi nopeesti. Sovelsin samaa ajattelutapaa musabisneksessä, Laitinen sanoo

Kymmenkunta vuotta vaativissa työtehtävissä ovat opettaneet Laitiselle nöyryyttä työntekoa kohtaan.

– Pitkät päivät ja työtunnit eivät enää helpolla hetkauta. Olen oppinut edellisessä työssä käsittelemään paineita ja isoa vastuuta. Nyt olen vastaavalla tavalla vastuussa oman firman asioista. Silti edelleen tulee asioita eteen, missä on vaan syytä nostaa kädet ilmaan, ja sanoa, että tätä asiaa musabisneksestä en tiedä, Laitinen kertoo.

Laitisen mielestä artistin ja levy-yhtiön valta-asema on kääntynyt päälaelleen.

– Levy-yhtiöiden rooli on muuttunut viimeisen vuosikymmenen aikana. Siinä missä levy-yhtiön rooli ennen oli kuin norsunluutorni, josta artisteja katsottiin alas päin, me koetaan, että nykyajan moderni musiikkiyhtiö on ennemmin palvelualusta artisteille josta he voivat ponnistaa ylöspäin. Haluamme tarjota artisteille parasta mahdollista tukea heidän uransa eri vaiheissa. Pyrimme pikemminkin kumppanuus- kuin asiakassuhteeseen, Laitinen sanoo.

Haastava koronakevät ja -kesä riepotteli musiikkialaa. Livekeikkojen peruuntuessa aikaa on riittänyt asioiden viilaamiseen.

– Ollaan käännytty sisään päin ja katsottu, miten omaa toimintaa voisi kehittää. Meillä on muutama merkittävä kehityshanke, jota ollaan työstetty viimeisen puolen vuoden aikana. Ne liittyvät meidän palvelutarjonnan kehittämiseen ja laajentamiseen.

Laitinen on aina haaveillut yrittäjyydestä. Halu tehdä jotain omaa on ollut suuri.

– Musiikkialaa en olisi aikaisemmin osannut visioida, et se olisi se toimiala jolle päädyn. Yrittäjyys on aina kiehtonut. Se, että tekee itse tai yhdessä porukalla itselleen sitä työtä. Ehdin kokea vaativan palkkatyön ja ehdin kokea sitä tarpeeksi kauan. Oli halu luoda jotain omaa. Tämä vaikuttaa unelmien työltä minulle, Laitinen sanoo hymyillen.

Suomessa on valtavasti musiikkitalenttia, ja moni etsii vielä löytymistään. 

– On tärkeää, että sensorit pidetään pystyssä ja korvat kentällä. Me pyritään löytämään uusia artisteja, ketkä kokee, että PME voisi olla heille oikea paikka tehdä ja julkaista musiikkia. Jos näin on, pyrimme löytämään ratkaisun, jolla sen voi toteuttaa, Laitinen kertoo.

Musiikkiala kehittyy kovaa vauhtia. Teknologiat kehittyvät jolla musiikkia kuunnellaan ja kulutetaan.

– Musiikkibisnes on todella mielenkiintoista, monipuolista ja moninaista. Koko ajan oppii uutta. On hienoa olla tällaisella uudistuvalla ja kehittyvällä toimialalla mukana luotsaamassa tätä yritystä eteen päin.

Kuuntele koko haastattelu: