Vuonna 1994 ovensa aukaisseen tamperelaisen Panimoravintola Plevnan 25. Oktoberfestien juhlinnat kestävät kaksi viikkoa, mutta tänä vuonna juhlakansa pääsee laittamaan jalalla koreasti poikkeuksellisesti jopa kolmena perättäisenä viikonloppuna.

Vuoden 2018 alussa Koskipanimo Oy:lle myönnettiin uuden alkoholilain mukainen käsityöläisoluen vähittäismyyntilupa. Nyt asiakkaat saavatkin ostaa ravintolan oluita pullotettuina kotiin vietäväksi.

Oktoberfest on vuosittain Münchenissa järjestettävä kaksiviikkoinen olutfestivaali, joka järjestetään syys- ja lokakuun välisenä aikana.

Tätä baijerilaiskulttuurille tärkeää tapahtumaa on järjestetty Saksassa vuodesta 1810 lähtien, ja vuosittain yli kuusi miljoonaa ihmistä osallistuu alkuperäisille Oktoberfesteille. Vuonna 2018 festivaaleilla myytiin huimat 7 miljoonaa litraa Oktoberfest-olutta.

Ravintolassa Oktoberfest-mainonta on melko hillittyä, mutta antaa Plevnan oman tunnelman päästä oikeuksiinsa.

Saapuessani ravintola Plevnaan paikalle lounasajan päättyessä paikalla ei ole vielä havaittavissa yhtäkään Oktoberfestien teemaan pukeutunutta asiakasta. Sen sijaan ravintolan henkilökunta on sonnustautunut jo asiaan kuuluvin vaatetuksin, ja ravintolassa on nähtävillä teeman mukaisia koristeita ja mainoksia.

“Tämän ensimmäisen viikonlopun osalta pöytävaraukset ovat jo täynnä, mutta pidämme verannan vapaana varauksista. Halusimme pitää jonkin alueen vapaana, jotta meille voi tulla ilman varauksiakin”, kertoo ravintoloitsija Marika Tähtinen-Hakala.

“Ensimmäisenä loppuunmyyty oli kuitenkin viimeinen viikonloppu, mutta kysyntää löytyy tasaisesti jokaiselle viikolle.”

Suomalaiset löysäävät pipoaan Oktoberfesteillä

“Minun mielestä Plevnan Oktoberfestit tuovat myös meille työntekijöille hyvää vaihtelua normaaleihin viikonloppuihin”, kertoo ravintolan vuorovastaava, Toni Saarikoski.

Itsekin vuoden Saksassa asunut Saarikoski on ollut töissä Plevnassa vuodesta 2002 lähtien, ja hänellä on selkeä näkemys Oktobereiden kehittymisestä vuosien varrelta.

Plevnan vuorovastaava Toni Saarikoski näkee tamperelaisen olutravintola kulttuurin olevan hyvillä kantimilla.

“Ihmiset ovat iloisempia, enemmän juhlafiiliksellä ja he tulevat kiireettömästi, pidemmän kaavan kautta istumaan iltaa. Useampana viime vuotena on ollut myös havaittavissa yhä enemmän teeman mukaan pukeutumista, asiakkaat todella ovat panostaneet kokemukseensa.”

Plevnan työntekijät eivät tietenkään omilta Oktobereiltaan ehdi käymään alkuperäisillä, saksalaisilla olutjuhlilla, mutta aitoa baijerilaisjuhlan tunnelmaa ja ideoita haetaan joka vuosi Saksasta koko työporukan voimin.

Myös työntekijöiden työasut näitä olutjuhlia varten haetaan samaiselta reissulta.

Vaikka tämän vuoden olutjuhlat vasta potkaistiin liikkeelle, on ensi vuoden Oktoberfest jo vahvasti mielessä; Plevnan työntekijät ovatkin viimeisimmällä matkallaan hakeneet vaikutteita jo ensi vuotta varten. Tulevien juhlien suunnittelu siis todellakin aloitetaan ajoissa.

Aitoon müncheniläiseen Oktoberfestiin kuuluvat olennaisena osana myös hevosajelut, ja Finlaysonin alueen läheisyydessä voikin päästä näiden 8-vuotiaiden panimohevosten kärrykyytiin.

Meno villiintyy viikonloppuisin

Oktoberfestien aloituspäivänä, lounasajan hiljan päätyttyä paikalla ei ole vielä varsinaista tunkua, ja osa sisätilojen loosheista on vielä tyhjillään. Ravintolan alatasanteella sijaitsevan baaritiskin luona käy satunnaisia oluen tilaajia, mutta kellon lähestyessä 16:tta väkeä alkaa olla tiskin läheisyydessä jo enemmän. Ruokailijat sijoittuvat isomman ravintolasalin puolelle, ja oluelle pysähtyvät asiakkaat voivat juoda joko baaritiskin äärellä, ravintolan etuosassa olevan Piippuhyllyn sohvilla tai pystykulmauksessa.

Olen epäilemättä päivän rauhallisimpaan hetkeen paikalla, sillä vielä kukaan ei laita jalalla koreasti, mikä sekin on kuuleman mukaan tapahtuva tunnelman noustessa iltaa kohden. Illalla ravintolassa soittava Tallinn Brass on henkilökunnan mukaan takuuvarma juhlien käynnistäjä.

Sekä ravintoloitsija Tähtinen-Hakala että vuorovastaava Saarikoski kertovat, että moni asiakkaista yltyy laittamaan jalalla koreasti livemusiikin tahtiin, ja on ravintolassa letkajenkkaakin vedetty!

Ravintolan miljöön mielenkiintoisista yksityiskohdista löytää monen tunnin edestä tutkittavaa.

Ravintola on yleisilmeeltään tarpeeksi hämyisen olutkellarimainen, joten en koe, että alkanutta juhlaa tarvitsisi enempää markkinoida sisätiloissa. Kun vain kiinnittää vähän huomiota ympärillä heiluviin sinivalkoisiin koristeisiin ja katosta roikkuviin lakanoihin, huomaa saapuneensa hieman normaalista poikkeavan ohjelman keskelle. Silti Plevnan oma sisustus ei menetä persoonaansa, ja hyvä näin.

On myös hienoa nähdä ja kuulla henkilökunnan olevan niin innoissaan näistä juhlista, ja se todella välittyy asiakkaalle.

Plevnan sydämessä toimivan Koskipanimo Oy:n tuottama hukkalämpö lämmittää viime vuonna avatun verannan.

Paikalle saa saapua omissa vaatteissa, mutta pieni panostus teeman mukaan pukeutumiseen on viimeisen neljän vuoden ajan huomioitu pienin juomin tai tuotelahjoin. Todistaakseen parhaan, riehakkaimman juhlinnan asiakkaiden kannattaa suunnata Plevnaan Oktoberien viikonloppuina, vaikka talo onkin silloin luultavimmin täynnä. Kuitenkin viime vuonna avattu veranta pyritään pitämään varauksista vapaana, joten ruokailemaan saattaa päästä vielä lyhyelläkin varoitusajalla.

Silti, hyvää kannattaa odottaa, ja siinä samalla voi vaikka tilata hanasta Oktoberfest-juhlaolutta ja nauttia täysin siemauksin juhlatunnelmasta.

Prost!