Esa Väisänen on yksi Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen Plan B -tuoteasiantuntijoista. ( Kuva: Ella Nieminen )

Plan B on pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen vuonna 2006 lanseeraama uusiotuotteiden mallisto. Sen vaatteet, sisustustuotteet ja huonekalut valmistetaan kierrätyskeskukseen osittain huonokuntoisina tulleiden tavaroiden materiaaleista asiantuntevissa käsissä. Yksi Plan B -tuoteasiantuntijoista on Esa Väisänen.

Aikaisemmin Helsingissä antiikkikauppaa pyörittänyt Väisänen on kolmenkymmenen vuoden ajan etsinyt ja kunnostanut vanhaa tavaraa myyntiä varten. Antiikkikauppa joutui kuitenkin sulkemaan ovensa pari vuotta sitten ja Väisänen etsi muita töitä intohimonsa parista.

“Kierrätysaate on ollut minulle sydämen asia aina ja haluan tehdä työssäni hyvää ympäristölle. Sen takia puoli vuotta sitten aloitin Nihtisillan kierrätyskeskuksen verstaalla. En silloin tiennyt yhtään, kuinka isosta organisaatiosta on kyse”, Väisänen muistelee.

Monenlaista käsityötä

Kierrätyskeskuksessa toden totta tapahtuu paljon sellaista, jota asiakas ei myymälään tullessa näe. Nihtisillan 7000 neliömetrin keskuksesta vain 3000 neliömetriä on myymälätilaa. Yli puolet keskuksen tiloista tarvitaan monenlaisiin tehtäviin. Ompelimo, verstas, pyörähuolto, luistinten teroitus, lajittelu, hinnoittelu… kaikki tehdään käsityönä ennen myyntiin viemistä. Plan B on osa tätä kaikkea.

“Esa! Tuu kattomaan, tuli sohva!” lastauslaiturilta huudetaan.

Väisänen menee arvioimaan vähän rapistunutta nahkasohvaa. 70-luvun tyylikaluste sopisi kunnostettavaksi Plan B -verstaalle.

“Korjataan ja kokeillaan”, Väisänen nyökyttelee.

Uusia käyttötarkoituksia

Yksi Väisäsen tehtävä kierrätyskeskuksessa on löytää suuresta lahjoitusmäärästä ne arvohuonekalut, jotka kannattaa ottaa entisöitäviksi Plan B -verstaalle. Myös potentiaalisia materiaaleja verhoomon käyttöön löytyy paljon.
“Täällä mä kiertelen ja etsin design- ja vintage-tavaraa, jonka arvo nousee kunnostamalla. Myös käyttötarkoitusta muuttamalla saadaan paljon myyntikuntoista tavaraa. Jos vanha kitara ei soi, teen siitä esimerkiksi hyllyn”, Esa näyttää seinällä olevaa mallia.

Kitarahyllykköjen lisäksi suosittuja Plan B -tuotteita ovat muun muassa liitutauluksi muutetut mailat ja erilaiset persoonalliset naulakot.

Plan B -verstaalla moni tavara saa uuden elämän toisenlaisessa käyttötarkoituksessa. ( Kuva: Ella Nieminen )

“Parasta on, kun voi itse valita”

Plan B -verstaalla ei ole kahta samanlaista työpäivää. Väisänen nauttii työssään siitä, että pääsee tekemään joka päivä juuri sitä, mitä haluaa.

“Joka päivä täällä on erilainen. Minulle sopii tällainen luova ja itsenäinen työ, jossa saan tehdä omaa juttuani. Tämä työ on minulle niin mielekästä, ettei se aina edes tunnu työltä. En lopeta työpäivääni täältä lähtiessäni, vaan samoja asioita mielessä pyörii aina.”

Epäonnistumiset ovat aina jonkun onnistumisia

Pitkään töitä antiikin ja kierrätetyn tavaran parissa tehneenä Väisäsen uraan on mahtunut monenlaista kauppaa. Parhaita löytöjä hän muistaa monia, mutta ei näe urallaan epäonnistumisia.

“Onhan sitä joskus nähnyt, että minulta ostettu tuote myydään myöhemmin moninkertaiseen hintaan muualla. En silti ajattele epäonnistuneeni silloinkaan, koska olen saanut oman voittoni kuitenkin. Tällä alalla jonkun epäonnistuminen on toisen onnistuminen ja se kuuluu pelin henkeen”.

Näin myös kierrätyskeskuksen valikoimasta löytyy monenlaista. Vaikka kaikki tavara hinnoitellaan käsin, voi joukkoon aina eksyä monenlaisia aarteita. Sellaiset ovat aina kaikkien voitto, koska lopulta tärkeintä on kierrätys.

Plan B -sarjan tuotteita voi ostaa kierrätyskeskuksen verkkokaupasta kauppa.kierratyskeskus.fi, sekä Nihtisillan myymälästä. Kaikki malliston tuotteet ovat eettisistä materiaaleista tuotettua suomalaista käsityötä. Lue lisää täältä.