Moukarin talvi-SM  Kuvat: Ville Nikula

Moukarinheittäjät suuntaavat karnevaalipaikkakunnalleen Kaustiselle ja keihäänheittäjät ratkaisevat mestaruudet Pirkkahallissa. Tampereelle on ilmoittautunut 68 keihäänheittäjää ja Kaustiselle 50 moukarinheittäjää Suomen mestaruuskilpailuihin.

Kaustisella kehuttu rinki takaa tulostason

Miesten moukariin on ilmoittautunut juuri Slovakiasta heittojen Euroopan Cupista palanneet Tuomas Seppänen ja Henri Liipola, jossa Noormarkun Nopsan Seppäsen leka lensi 72,65 ja Someron Esan Liipolan 72,20. Slovakiassakaan ei ollut lämmin keli, joten kaustislaisen asiantuntijan, Pekka Nikulan, mukaan moukari lentää Keski-Pohjanmaalla vieläkin pidemmälle. Vuonna 2008 Tuomas Seppänen heitti ensi kerran urallaan yli 70 metriä juuri Kaustisella. Viime vuoden talvimestarilla, Kiuruveden Urheilijoiden Tommi Remeksellä on kova työ puolustaa mestaruuttaan, joka irtosi viime vuonna tuloksella 69,58. Miesten moukarissa on Jyväskylän Kalevan Kisojen kuusi parasta, joista 22-vuotiaissa Sjundeå IF:n Roope Auvinen on selvä suosikki ja puolustaa talvimestaruuttaan.

Naisten moukarissa Suomen kaikkien aikojen kolmas, Krista Tervo (69,42) on ennakkosuosikki ennätysten valossa, hän on myös viime talven 22-vuotiaiden mestari ja 2018 Kalevan Kisojen voittaja. Kovimman vastuksen hänelle tarjoaa Noormarkun Nopsan virolainen Kati Ojaloo (ennätys 67,26). Sini Pöyry on vuonna 2004 heittänyt Kaustisen kehutusta ringistä 69,16, joka on kaikkien aikojen neljäs tulos.

22-vuotiaissa 2017 EM nelonen, Someron Esan Johanna Witka ja U20 MM-kahdeksas Varpaisjärven Vireen Kiira Väänänen ratkovat mestaruuden. Talvimestari vaihtuu, sillä Krista Tervo on vuoden kokeneempi ja heittää naisten sarjassa. EM-raja Gävleen on 63,00.

19-vuotiaissa Lapuan Virkiän Sara Killinen on suosikki myös nelikiloisella. 2018 hän saavutti EM-hopeaa 17-vuotiaissa kolmikiloisella moukarilla. Järjestävän seuran, Kaustisen Pohjan-Veikkojen, Julia Kivinen on tilastokakkonen. EM-raja Boråsiin on 59,00.

17-vuotiaissa 60 metriä kolmikiloisella ovat ylittäneet Someron Esan Silja Kosonen ja Jyväskylän Kenttä-Urheilijoiden Aada Koppeli. Kososen ennätystulos 65,42 on heitetty toissa lauantaina, ja on kaikkien aikojen tilaston yhdeksäs. Talvimestari vaihtuu, sillä Sara Killinen heittää nyt 19-vuotiaissa.

Tampereella keihäs lentää Pirkkahallissa aamusta iltaan

Talvimestaruuskilpailuihin on ilmoittautunut 68 kilpailijaa ja aamulla heitettäviin alle 15-vuotiaden talviheittoihin 85 kilpailijaa. Keihäänheiton suosio lajina kiehtoo edelleen lyhyestä talvikilpailukaudesta huolimatta ja naisten osanottomäärät ovat huomattavasti miehiä suurempia.

Miehissä viime vuoden talvimestari, Lauttakylän Lujan Jere Salo, joutuu tiukoille, sillä 80 metrin kerholainen, Joensuun Katajan Joni Karvinen on myös ilmoittautunut.

19-vuotiaisssa miehissä Topi Julkunen Juvan Urheilijoista puolustaa talvimestaruuttaan. Hyvän vastuksen hänelle antaa Imatran Urheilijoiden Vili Valtonen ja IF Drott:n Antti Vornanen.

Naisissa Soinin Sisun Jelena Jaakkola on ennätyksellään 58,89 suosikki ja puolustaa viimevuotista talvimestaruuttaan, joka irtosi tuloksella 49,96. Hän on myös kaikkien aikojen hallitilaston nelonen 54,63. 50 metrin ylittäjiä on Jaakkolan lisäksi viisi, Ylikiimingin Nuijamiesten Merja Perätalo 52,51; Sysmän Sisun Miia Makkonen 52,43; Asikkalan Raikkaan Milja Lusila 51,86; Lappeenrannan Urheilu-Miesten Meri Rautamies 51,08 ja Larsmo IF:n Rebecca Ljung 50,07. Viime vuonna ei Tampereella talviheitoissa 50 metriä rikottu, tänä vuonna tuo raja rikottaneen useamman heittäjän voimin.

22- ja 19-vuotiaden naisten keihäässä odotukset Satakunnassa ovat korkealla. Rauman hyvät talviharjoitteluolosuhteet saavat kiitosta keihäänheittäjiltä. Rauman harjoitushallissa voi heittää sekä pitkiä heittoja, että tehokkaasti pressuun. 22-vuotiaissa Eurajoen Veikkojen Venla Ollin ennätys on 48,96. Joko 50 metriä rikkoutuu Tampereella? Edellisvuoden mestari Rebecca Ljung Larsmo IF:stä heittää nyt naisissa.

19-vuotiaiden naisten kisa on mielenkiintoinen. Rauman Urheilijoiden Julia Valtanen on heittänyt aina halliolosuhteissa hyvin, siitä osoituksena halli-SE:t niin 15- kuin 17-vuotiaissakin. Harjoituskausi Satakunnassa on mennyt pääosin hyvin, joten yli 50 metrin kaari on odotettavissa. Viime vuoden mestari, Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Sofia Pölkky, on myös talvehtinut onnistuneesti, ja heittoihin on tullut kaarta 50+ lukemiin. Pieniä sairastumisia on ollut, mutta ne voivat vain herkistää kuten ylioppilaskirjoituksetkin, joita käydään vain päivää ennen Tampereen kisoja. Gamlakarleby IF:n Minna Hollanti oli viime kesän 17-vuotiaiden tilastokärki ja sata grammaa painavampi väline voi lentää viime kesän tuloksiin.  Tulosraja ensi kesän Boråsin EM-kilpailuihin on 50,50. Se on heitettävissä useammankin heittäjän voimin, ja Jelena Jaakkolan halli-SE:kin 51,63 voi painua historian havinoihin.

17-vuotiaiden naisten kisassa parhaat ennätykset 500 grammaisella on Sjundeå IF:n Emilia Karellilla 53,38, Vaasan Vasaman Anni-Leena Alasella 52,74 ja Helsingfors IFK:n Vivian Suomisella 50,20. He ratkaissevat mitalit, ja mestari vaihtuu, sillä Julia Valtanen heittää nyt 19-vuotiaissa. Ikäluokan SE on Valtasella 54,93.

Juha Kylänpää ( Kuva: Bee Hellén)