Pirjo Heikkilä on koko kansan tuntema koomikko, joka muun muassa televisiosarjassaan “Pirjo” esittelee meille kaikille tuttuja arjen noloja hetkiä saavuttaen katsojissa tavoitellun myötähäpeän tunteen riemastuttavalla heittäytymisellään. 

Heikkilä on tehnyt urallaan useita erilaisia tuotantoja, käsikirjoittamisesta aina näyttelijän töihin. Hänet on nähty erilaisten paneeliohjelmien riveissä, elokuvissa ja teatterin lavalla sekä kuultu ääninäyttelijänä elokuvissa ja mainoksissa. Kaikissa näissä on vahvasti läsnä Pirjo Heikkilälle ominainen komiikan vivahde. Heikkilän vahvuus komediennena onkin loistava komiikan taju ja ajoituksen ymmärrys.

Antoisa oppivuosi Laajasalossa

Lahdesta kotoisin oleva Heikkilä on Laajasalon entinen oppilas ja radiotyön alumni vuodelta 2005-2006. Oppivuosista jäi hänelle hyvät muistot, vaikkakin käytännön opit ovat saattaneet ajan saatossa jo hieman vanhentua.

“Kävin radiotyön linjan, ja parasta oli oikean radiolähetyksen opetteleminen koulutuksen loppupuolella. Se mitä teknisestä puolesta opimme, tuskin enää pätee. Laitteet ovat niin paljon uudistuneet, että olisin aivan pihalla kasettiäänittimeni kanssa, jos nyt joutuisin tekemään jonkun haastiksen. Pääopettajamme Esa Lötjönen jaksoi aina auttaa teknisten ongelmien kanssa, hän oli mielestäni hauska ja omistautunut opettaja, ja arvostin hänen näkemystään hyvästä radiosta”, muistelee Heikkilä opiskeluaikaansa.

Monipuolisuus tuo liikkumavaraa työtehtävissä

Heikkilä on ollut mukana käsikirjoittamassa useita television sketsisarjoja ja näytellyt myös monessa niistä itse. Hän pitää siitä,  että työ on monipuolista ja kokee, että on etuoikeutettu, kun saa vaihdella työtehtävästä toiseen. 

“Kun kirjoittamisen yksinäisyys alkaa vaivata, on ihana päästä kuvauksiin ihmisten keskelle. Ja kun kuvausten aikataulujen noudattaminen ja kiire alkavat tuntua tylsältä, on ihanaa päästä yksin kirjoittamaan, koska se on niin vapaata”.

Heikkilän monipuolisuus on myös voimavara työtehtävien kirjossa ja vaihtelevuus tuo mielekkyyttä omaan jaksamiseen.

“On tosi kiva vaikka spiikata yksin äänikirjaa tai podcastia, mutta kaipaan välillä myös liveyleisön eteen, koska siitä saa niin paljon energiaa”.

Pitkän muodon tavoittelua

Heikkilä käy parhaillaan elokuvakäsikirjoittamisen kurssia,  jossa tarkoituksena olisi oppia hallitsemaan käsikirjoituksen pitkää muotoa. Haaveissa siintää mahdollinen  elokuvan käsikirjoittaminen.

 “Ehkä jonain päivänä osaisin kirjoittaa leffankin. Se voisi olla tavoitteena tässä seuraavien vuosien aikana”, haaveilee Heikkilä.

Heikkilä on saanut urallaan tehdä töitä yhdessä samanmielisten kollegojen kanssa ja vaikuttaa vahvasti itse sisältöön. Muun muassa sketsisarjaa “Siskonpeti” hän käsikirjoitti ja näytteli yhdessä kolmen muun kotimaisen komedian kärkikastin naisen kanssa. Ammatilliset haaveet liittyvätkin juuri siihen, mitä ja kenen kanssa hommia tehdään.

“Hahmojen ja jännitteiden luominen kiinnostaa aina. Mulla ei oo mitään tarkkaa haavetta mistään tietystä prokkiksesta, mutta haaveilen siitä, että saisin aina tehdä sellaista, missä saa vaikuttaa itse sisältöön ja päättää siitä, ja toimia lahjakkaiden ihmisten kanssa, joiden kanssa on kiva olla”, toteaa Heikkilä.

Toiveissa koronaton joulu

Tulevalta syksyltä ja vuodelta näyttelijä odottaa koronatonta joulua. Moni työprojekti viihteen saralla on ollut koronan takia pysähdyksissä, jonka takia sekä esiintyjät että yleisö toivoo kulttuurinkin puolella pandemian päättymistä. Paluu lavoille ja yleisön eteen on suuri odotuksen aihe.

“Näytelmämme Kaikki äitini, kaikki tyttäreni palaa vuoden tauon jälkeen ja odotan innolla yleisön kanssa olemista. Työelämässä ei tällä hetkellä ole mitään uusia tuulia, mutta vanhatkin kelpaa oikein hyvin”, kertoo Heikkilä työelämän tämä vuoden kuvioista.

Henkilökohtaisessa elämässä toiveet suuntautuvat ulos. Heikkilä on luontoihminen, ja kaupunkiasuminen vaatii veronsa.

“Eniten tältä vuodelta odotan, että pääsen mahdollisimman paljon ulkoilemaan luontoon, koska pakokaasun keskellä asuminen on alkanut tympäistä”, kertoo Heikkilä.

Entä miten näyttelijän  oma “Pirjo -hetki”?

Tv -sarjassa “Pirjo”, koomikko esittelee arjen noloja tilanteita ja myötähäpeän hetkiä. Kysymykseen Heikkilän omasta mahdollisesta “Pirjo”-hetkestä hän toteaa huvittuneesti: 

“En kerro! Kaikki oikeasti nolot ja häpeällisimmät asiat eivät päädy mihinkään esille. Käsittelen ne mieluummin terapiassa kuin televisiossa”.

Häpeän tunteen käsittelyyn sarja onkin toiminut näyttelijälle itselleen terapeuttisena kokemuksena.

“Joskus,  kun katselin Pirjo-jaksoja jälkeenpäin, mietin, että mitä ihmettä mä nyt tollasia juttuja häpeilen, eihän noissa nyt mitään vakavaa ole. Jaksot ovat toimineet siis hyvänä terapiana itselle, kun on saanut käsitellä sitä häpeän tunnetta oikein kunnolla ja lillua siinä niin paljon, että se on alkanut jopa kyllästyttää”, summaa Heikkilä.

Sara Honkavaara