Sörnäisten metroaseman viereisen Vaasanpuistikon imagoa ollaan jo pitkään yritetty kehittää. Yli kaksi vuotta sitten Helsingin Uutiset raportoivat kaupungin rakennusviraston käynnistäneen Piritori 2017 -hankkeen elävöittämään aluetta. Epämääräisillä graffiteilla töhritty, Piritorina tunnettu aukio toimii edelleen humalaisten ja narkomaanien vakiintuneena kohtauspaikkana. Aukiolla käydään yhä avointa huumekauppaa. 

Vaasanpuistikolla, tutummin Piritorilla, on vilkas tunnelma aurinkoisena torstaina. Sörnäisten metroaseman läntisestä uloskäynnistä purkautuu ihmisiä ulos tasaiseen tahtiin.

(KUVA: Eevi Karvinen)

Ruokakaupan seinää vasten nojailee oranssi polkupyörä, jonka ohjaustangossa roikkuu muovipusseja. Pyörä on rungosta tarakkaan asti vuorattu vaatteilla ja vilteillä. Sen omistaa iäkäs, villapaitaan pukeutunut parrakas mies. Yli kahdenkymmenen asteen helteellä hän kaivaa muovikassista päällensä vielä sinisen tuulitakin.

Toisella puolella toria yltyy riitelyn äänet. Huumaantunut, raskaana oleva nainen kiroilee kovaäänisesti puhelimeen huutavalle seuralaiselleen.

Panttilainaamon portailla istuu kalju, keski-ikäinen mies. Hänen edessään on tyhjä pahvilaatikko. Laatikossa lukee: “Tämä täyteen rahaa sillä pärjään”.

Mies kertoo muuttavansa kohta Kalliosta pois. Tämän vuoden aikana olisi tarkoitus asettua Keski-Eurooppaan. Kuvaa hänestä ei saa ottaa.

(KUVA: Eevi Karvinen)

Guns ‘n’ Roses -T-paitaan ja pääkallo-bandanaan pukeutunut 45-vuotias Ari* juhlistaa hyvää säätä oluella. Bandanan hän sai ystävältään, kun hän aamupäivän helteellä meinasi saada auringonpistoksen. Konalassa asuva Ari tulee Kallioon tapaamaan paikallisia tuttaviaan. Työtä hän ei ole tehnyt jäätyään auton alle melkein vuosi sitten. Vaasanpuistikolla hän pääsee sosialisoitumaan ja ostamaan lääkkeitä. Kolarissa paheni selkärankareuma, joista aiheutuvia kipuja Subutex lievittää.

Miten avoin huumekauppa jää huomaamatta?

Nuoret aikuiset urheiluvaatteissa suuntaavat kohti kuntosalia. Kuulokkeet korvilla he kulkevat ovesta sisään huomaamatta, tai välittämättä viereisestä tilanteesta. Parikymppinen nainen sulloo pienen pussin laukkuunsa ja jatkaa matkaansa Vaasankadulle. Samanikäinen poika kävelee metroasemaa kohti tunkien viidenkymmenen euron seteliä taskuunsa. Hetken kuluttua poika kertoo järjestyksenvalvojalle tulleensa ryöstetyksi. Hän pyytää lupaa nähdä kuntosalin valvontakameroiden tallenteet. Vartija ohjeistaa häntä tekemään rikosilmoituksen suoraan poliisille.

Alueen turvallisuudesta pitää huolta poliisi tai Helsingin kaupungin järjestyksenvalvoja. Vaasanpuistikolla päivystänyt vartija työskentelee kaupungin omistamalle Palmialle. Hän ei saa antaa haastattelua ilman esimiehensä lupaa. Esimiestä ei saatu tavoitettua, eikä lupaa haastatteluun saatu. Kysymykseen, jäikö äskeinen avoimesti esillä tapahtunut huumekauppa vartijalta huomaamatta, ei saatu vastausta. Oliko vuorossa vain kokematon vartija, vai eikö kyseessä ollut tarpeeksi vakava rike?

Rakennusvirasto ja Urban Art avuksi

Helsingin Uutiset raportoivat vuoden 2017 maaliskuussa hankkeesta kehittää Vaasanpuistikon aluetta. Kallion kulttuuriverkosto oli tiedottanut Harjun asukkaiden olevan kyllästyneitä siihen, että kaupunki sekä media kutsuvat heidän kotiseutuaan mauttomalla nimellä. Ensimmäinen askel alueen imagon parantamiseksi olisikin aukion kutsuminen Vaasanpuistikoksi Piritorin sijaan.

Helsingin kaupungin rakennusvirasto ja kaupunkitaiteeseen erikoistunut yhdistys Urban Art tituleerasivat projektin Piritori 2017:ksi. Projektin tavoitteena oli metroaseman edustan perusparannus sekä alueen elävöittäminen.

(KUVA: Eevi Karvinen)

Urban Art kertoo verkkosivuillaan tuovansa esiin uusia tapoja käyttää kaupunkitilaa ja luovansa yhteisöllistä kaupunkikulttuuria. Muutaman kuukauden kuluttua projektin aloituksesta he olivat maalanneet asfaltille aaltoilevia kuvioita, ja pystyttäneet kukkaistutuksia.

(KUVA: Eevi Karvinen)

Maaliskuussa 2019 alkaneen Hämeentien remontin vuoksi myös Helsinginkadun alkupäästä on asfaltti porattu auki. Liikennejärjestelyjä ja kulkureittejä on jouduttu muuttamaan, ja torin reunoja koristavat poikkeuksellisesti betoniporsaat ja vaneriseinät. Tällä hetkellä, yli kaksi vuotta projektin päättymisestä, Vaasanpuistikolla näkyy taiteena ainoastaan yksityishenkilöiden spraymaalaamia tageja. Toki aukion keskellä komeilee yhä korkeita ja värikkäitä kukkaruukkuja.

Vaasanpuistikkoa kutsutaan yhä sen humoristisella lempinimellä, ja tänä päivänä sen löytää useasta kartasta nimellä Piritori. Ehkä vielä jonain päivänä tätä Ikuisen Vapun aukiota kutsutaan sen virallisella nimellä. Ehkä sinä päivänä kun amfetamiinin käyttö Helsingissä loppuu, saavat Harjun asukkaat viimein syyn juhlia.

Googlen karttapalvelun ehdotus hakusanalla Vaasanpuistikko.

*nimi muutettu