Kuva: www.pixabay.com

Yrittäjyyteen kannustetaan, julkisen mielipiteen mukaan Suomeen tarvitaan lisää yrittäjiä. Yrittäjät luovat työpaikkoja joita pidetään Suomen taloudellisen kasvun perustana. Mutta mikä on pienyrittäjän todellinen asema Suomessa?

Yksinyrittäjille on luotu helppo ja turvallinen tapa aloittaa yrittäjyys pienyrittäjänä kevytyrittäjä –  palveluiden kautta mutta tässä kolumnissa nostan tapetille mikro- ja pienyritykset jotka työllistävät työntekijöitä ja muodostavat huomattavan enemmistön suomalaisista yrityksistä. Suomalaisista yrityksistä nimittäin valtaosa, 93,2 % eli 264 519 yritystä on alle 10 työntekijän yrityksiä eli mikroyrityksiä, pienyrityksiä 5,6% eli 15 989 yritystä, keskisuuria yrityksiä 1 % ja suuryrityksiä vain 0,2%.

Itse mikroyrittäjänä vuodesta 2009 toimineena olen todella pohtinut pienyrittäjänä toimimisen kannattavuutta tässä maassa jonka byrokratia suosii valtion tukea nauttivia suuryrityksiä ja jossa pienyrittäjät loppu viimein ovat täysin omillaan.Otetaan esimerkiksi oma yritykseni joka teki konkurssin kirjanpitotoimiston räikeiden laiminlyöntien ja virheiden vuoksi.

Yritys nostettiin pahoista ongelmista, voittoa tekeväksi ja velkojaan reippaasti lyhentäväksi yritykseksi jolla oli selkeä kasvusuunnitelma ja resurssit siihen. Sen sijaan että yritys olisi saanut jatkaa toimintaansa valtio asetti toiminnan jatkamiselle olosuhteet huomioon ottaen kohtuuttomat vaatimukset ja asetti yrityksen konkurssiin. Olosuhteilla tarkoitan sitä että mielestäni on huvittavaa ettei yrityksen tilanteeseen johtaneita tilanteita huomioida päätöksen teossa lainkaan eikä sitä että yritys oli suorittanut maksusuunnitelman mukaisen velkalyhennýksen lähes kaksinkertaisena kuukausittain valtiolle, ja samaan aikaan laajentanut toimintaansa. Eivätkö nämä merkit kerro elinvoimaisesta yrityksestä ja yrittäjän sinnikkyydestä? Siitä asenteesta mitä yritys vaatii menestyäkseen? Yrittäjyys ei aina ole helppoa ja usea yrittäjä kohtaa uransa aikana hankaluuksia, mutta jos hankaluuksista on halu ja mahdollisuus selvitä, eikö siihen pitäisi antaa mahdollisuus etenkin maassa joka ”kannustaa yrittäjyyteen” ? Ja tämä esimerkki ei todellakaan ole ainoa vastaavanlainen tarina. Edellä kertomani esimerkin mukaan Suomi sanoo toista ja toimii täysin päinvastoin, ainakin mitä mikro- ja pienyrittäjyyteen tulee.

Suomi kannustaa yrittäjyyteen, mutta vastoinkäymisiin ei ole varaa. Se on pää poikki samantien.  Verorahat kyllä kelpaavat mutta vastineena olisi hyvä tarjota myös jonkin asteen tukea, oikeastaan ylipäätänsä, edes jossain muodossa. Itsellä, nyt yrittäjänä kymmenen vuotta toimineena, haluaisin nähdä konkreettisesti sen miten Suomi todella kannustaa yrittäjyyteen muuten kuin sanoilla?

Oma näkemykseni on että mikroyrittäjä on valtakoneiston rattaissa yksi pieni mitäänsanomaton reppana joka imetään kuiviin ja vastoinkäymisten kohdatessa ennemmin ”tapetaan” kun annetaan mahdollisuus suorittaa velvollisuutensa ja vaikeuksien jälkeen nousta. Ei ihme ettei tässä maassa näe enempää mitään menestystarinoita, valtion rattaat huolehtii siitä ettei suomalaisten kannata yrittäjinä edetä tässä maassa. Aika huolestuttavaa, etenkin kun ottaa huomioon että mikro- ja pienyritykset muodostavat niinkin suuren enemmistön suomalaista yrityksistä. Koko 2000 – luvulla uudet työpaikat ovat syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, näistä valtaosa alle 50 hengen yrityksiin.

Hienoa! Suomi nousuun!

Kuva: www.pixabay.com / Gerd Altmann
Suvi Pitkänen