Pieni hyvä teko, parempi mieli

0
1392

Pienillä hyvillä teoilla saattaa olla joskus suuri vaikutus. Voidaan myös verrata niin kutsuttuun “butterfly effect” eli perhosefektiin/perhosvaikutukseen. Tällä kaaosteoriassa käytetyllä vertauksella tarkoitetaan sitä, että perhosen siivenisku voisi saada aikaan myrskyn toisella puolella maapalloa. Kaaosteoria tai ei, mutta vaikutus voi olla sama, mutta tässä kohtaa positiivisessa mielessä.

Pienien hyvien tekojen paikkoja tarjotaan meille tarjottimella joka päivä ja useaan otteeseen. Se on jokaisen oma valinta, haluaako sitä käyttää vai ei. Pienet hyvät teot ovat sanojensa mukaan pieniä, eikä niistä kannata ottaa ylimääräistä stressiä tai yliajatella. Pieniä tekoja voi olla esimerkiksi toiselle oven avaaminen, oman istumapaikan tarjoaminen sitä enemmän tarvitsevalle, auttaa lastenrattaiden kanssa bussista poistuvaa äitiä tai isää, hissin ovien pitäminen ja niin edelleen. Lista on loputon. Itse koen, että jopa hymyileminen toiselle, kiittäminen ja tervehtiminen lasketaan pieniksi hyviksi teoiksi. 

Pieni teko, suuri vaikutus. (KUVA: Wikimedia Commons/Gary Dee)

Teot vievät itseltään vain pienen vaivan ja hetken, mutta vaikutus toiseen saattaa olla suurempi. Tämä pieni teko voi parhaimmillaan pelastaa toisen ihmisen päivän ja saada aikaan perhosvaikutuksen lailla apua ja positiivisuutta siitä seuraavalle. Pieniä hyviä tekoja voi tehdä tutuille ja/tai tuntemattomille, mutta väitän, että tuntemattomalta saatu pieni hyvä teko tuntuu vielä paremmalta kun tutulta. Vai tuntuuko se hämmentävältä? Hämmentävältä tai ei, mutta hyvältä se tuntuu.

Jokainen on joskus saanut odottamattomassa tilanteessa apua tuntemattomilta ihmiseltä. Minkälaisia tunteita se herättää? Itse tunnen kiitollisuutta ja automaattisesti muuttaa viivamainen suun lempeäksi u-kirjaimeksi. Myös usko ihmisyyteen ja pyyteettömyyteen herää henkiin ja nostaa kytkintä kohti valoisaa tulevaisuutta, jolloin voi todeta, että ei ne kaikki niin mulkkuja olekaan.

Mikäli sosiaaliset tilanteet ahdistavat, voi hyviä tekoja harjoittaa monella muulla tavalla. Esimerkiksi keräämällä roskan maasta, kierrättäminen tai antaa tilaa kaistanvaihtotilanteessa liikenteessä. Nämä koetaan normaalissa ihmiskunnassa myös erittäin hyvinä pieninä tekoina, vaikka sitä ei varsinaisesti muut ole näkemässä. 

Itselle toisten auttaminen on luonnollista ja pyrin pieniin hyviin tekoihin aina sellaisen tilanteen tullessa tarjottimelle. Vilpitön kohteliaisuus silloin tällöin tuo kenelle tahansa hyvän mielen ja hymyn huulille, joten miksi ei? Elämässä on paljon negatiivisuutta, harmaita hapannaamoja ja valittavia naapureita, joten pieni hyvä teko toivoa ja positiivista energiaa ei voi olla paha juttu.

Tee pieni hyvä teko jo tänään. 

Artikkelikuva: Pixabay