Sopupeliskandaali vaikutti pitkään negatiivisesti pesäpallon maineeseen. (KUVA: Santeri Viinamäki)

13. elokuuta 1998 tunnetaan nimellä pesäpallon musta torstai. Tuolloin paljastui Suomen pesäpallon sopupeliskandaali, joka oli ensimmäinen paitsi lajissaan myös koko suomalaisessa urheilussa.

Skandaali paljastui, kun toimittaja Erkki Valtamäen tekemä juttu 11. elokuuta Seinäjoella pelatusta ottelusta Seinäjoen Maila-Jussit – Kankaanpään Maila uutisoitiin kaksi päivää myöhemmin MTV3:n Kymmenen uutisissa.

Valtamäestä oli näyttänyt, että joukkueet olivat pyrkineet tarkoituksella tasapeliin. Hän oli haastatellut juttunsa tueksi 3-pesällä toiminutta aputuomaria, jonka mielestä peli oli näyttänyt hieman oudolta.

Valtion vedonlyöntiyhtiö Oy Veikkaus Ab:n tietokoneista kävi ilmi, että pelipanokset olivat kertyneet epätavallisesti tietyille yhdistelmille 10. elokuuta lähtien. Automaattinen varojärjestelmä sulki kaksi kyseisistä yhdistelmistä 13. elokuuta. Veikkaukselle kertyi peleistä kaiken kaikkiaan arviolta 14 miljoonan markan tappiot.

Mitä skandaalista seurasi?

Lopulta yhteensä viiden kaudella 1998 pelatun ottelun lopputuloksen todettiin olleen sovittu etukäteen. Poliisin käynnistämässä esitutkinnassa oli aluksi yli 460 henkilöä, mutta heistä suurimmalle osalle ei tullut syytteitä. Langettavan tuomion sai lopulta yli kolmekymmentä henkilöä.

Rangaistukset vaihtelivat sakoista ehdolliseen vankeuteen. Tämän lisäksi tuomitut määrättiin maksamaan voittojaan takaisin Veikkaus Oy:lle. Superpesisliitto pudotti sopupeleihin osallistuneet joukkueet kahta sarjaporrasta alemmas sekä jakoi peli- ja toimitsijakieltoja kiinni jääneille ja valehdelleille pelaajille ja toimihenkilöille.

Nimekkäimpiin skandaaliin sotkeutuneisiin henkilöihin kuuluivat pelinjohtajat Seppo Uusi-Oukari, Mauri Pyhälahti ja Petri Kaijansinkko sekä pelaajat Jani Komulainen, Jan Hautala, Riku Kytösalmi ja Markus Meriläinen. Edellä mainituista Hautala ja Meriläinen selvisivät pelkillä päiväsakoilla, mutta kaikki muut saivat ehdollista vankeutta. Kovimman tuomion, viisi kuukautta ehdollista, saivat Uusi-Oukari ja Kytösalmi.  

Valtamäki kertoi sanomalehti Ilkan haastattelussa viime syksynä, että häntä yritettiin aikanaan estää todistamasta oikeudessa tapaukseen liittyen uhkaussoitoilla. Hän muisteli erästä puhelua seuraavasti:

Hän varoitti minua menemästä todistamaan. Hän kertoi voittaneensa muutama miljoonaa markkaa. Sanoin kuitenkin hänelle suoraan, että menen todistamaan. Silloin ensimmäisen kerran pelotti.

Valtamäki totesi vielä sopupelien paljastamisen maksaneen hänelle muutamia ihmissuhteita.

Vaikka vain pieni osa pesäpallon toimijoista sotkeutui skandaaliin, lajin maine kärsi sen myötä kovan kolauksen, josta toipuminen vei monia vuosia.

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pes%C3%A4pallon_sopupeliskandaali

https://www.iltalehti.fi/pesapallo/a/201808132201132793

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/01/20/brandi-nimelta-pesapallo-sopupelasi-ja-havisi