Marko Kukonlehto on toiminut Personal Trainerina yli kuusi vuotta.

Marko Kukonlehto työskentelee Personal Trainerina Helsingissä, kauppakeskus Triplassa sijaitsevalla Fitness24Seven kuntosalilla. 

Kukonlehto kertoo olevansa Personal Trainer ihmisten hyvinvoinnin hyväksi.

-Koen jotenkin sillä tavalla, että voin auttaa ihmisiä kehittämään hyvinvointia, jaksamaan ja voimaan paremmin töissä ja arjessa muutenkin.

Kysyttäessä häneltä, mikä Personal Trainerina on parasta, tulee vastaus ytimekkästi.

-Parasta on se, että saa olla ihmisten kanssa tekemisissä.

Kokemusta kuuden vuoden takaa

-Olen työskennellyt aiemmin toisessa keskuksessa Herttoniemessä. Minulla ei ole urheilu- tai lajitaustaa. Olen harrastanut muun muassa kuntosalilla harjoittelua, käynyt erilaisilla ryhmäliikuntatunneilla sekä tehnyt paljon erityyppisiä treenejä pienryhmissä. Joskus näistä on ehkä tullut se ajatus, että kouluttautuisi itse näitä asioita opettamaan ja valmentamaan. 

Kukonlehto tykkää liikkuvuutta ylläpitävistä harjoituksista.

-Itse tykkään kehonpaino- ja liikkuvuusharjoitteista. Se tarkoittaa sitä, että kehon toimintakykyä, liikeratoja ja kehonhallintaa ylläpidetään monipuolisen liikkeen harjoitteilla.

Personal Trainerin päivä voi olla muutakin kuin ohjausta

Personal Trainerin normaaliin päivään voi kuulua kaikenlaista. Kukonlehto kertoo, että se on pääosin ohjaamista, mutta siihen kuuluu muutakin. 

-Päiviin kuuluu ohjauksia, uusasiakashankintaa, asiakkaiden kontaktointia ja esimerkiksi ohjelmien suunnittelua. Pyrin seuraamaan aktiivisesti alan tapahtumia ja hankkimaan uutta tietoa esimerkiksi sosiaalisen median kautta ja lukemalla artikkeleita.

Myös päivien pituus riippuu asiakkaista. 

-Työpäivien pituus riippuu paljon asiakasohjauksien määrästä ja miten ne saa soviteltua parhaiten kalenteriin. 

Kukonlehdon mukaan hänen asiakkainaan käy monen tasoista ja -taustaista väkeä.

-Olen ehkä enemmän niin sanotusti tavallisten ihmisten auttaja eli minulla asiakasryhmä on suurin osa tavallisia ihmisiä. Urheilijoita ei ole, mutta muuten monen tasoisia, itsekin aktiivisesti treenaavia. 

Kukonlehto työskentelee Fitness24Seven kuntosalilla, joka sijaitsee kauppakeskus Triplassa.

Työstä voi palautua liikkumalla

Kukonlehto ehtii Personal Trainerin töiden ohella käydä myös itse treenaamassa.

-Koska itse ohjaan, niin tykkään käydä itse ohjatusti treenaamassa. Haluan ottaa sitä sillä tavalla takaisin, että kun minä ohjaan muita, niin menen sitten itse ohjatusti treenaamaan. Se on tavallaan sellaista tästä työstä palautumista, että saa olla muiden ohjattavana eikä tarvitse miettiä kenenkään muun puolesta mitään, vaan joku muu on suunnitellut treenit valmiiksi.

Lopuksi Kukonlehto nostaa esiin tärkeän asian liittyen Personal Trainerin työhön.

-Ihmisiä pitää kuunnella tarkkaan, mitä he oikeasti haluavat tavoitella ja saavuttaa jotain, eli mitä he haluavat omaan hyvinvointiinsa liittyen tehdä. Personal Trainerin työ on mielestäni paljon helpompaa silloin, kun pystyy viemään ihmistä haluamaansa tavoitteita kohden, hänelle itselleen parhaiten sopivalla tavalla. Se antaa paljon enemmän kummallekin osapuolelle, kun on keskusteltu tarkkaan tavoite ja mitä halutaan saada aikaan.

Kuvat: Leevi Nupponen