Miettiä eli ajatella jotain asiaa. Minäpä nyt mietin. Pakisen.
Yle TV1:n ohjelmistossa nähtävä Perjantai on keskustelu- ja ajankohtaisohjelma, jonka juontajana toimii Sean Ricks. Tänään 12. helmikuuta nähtävän jakson aihe on monellakin tapaa ajankohtainen. Jaksossa pureudutaan kauneuteen ja vieraista päätellen vielä tarkemmin kauneuskirurgiaan.
Perjantain vieraiksi saapuvat monesta rikoksesta tuomittu Tiina Jylhä sekä somepersoona Crista Jaatinen. Ohjelman puffissa kysytään tarkkoja kysymyksiä. Onko kauneus pääomaa? Miksi ihmiset muokkaavat ulkonäköään, ja mitä riskejä siihen liittyy?
Palataan hetkeksi miettimään
Aihealueeksi on valikoitunut siis kauneuskirurgia. Asiasta keskustelemaan on nostettu kaksi monellakin tapaa asian kanssa kamppailevaa julkisuuden henkilöä. Omakohtaisia kokemuksia molemmilla aiheesta varmasti on. Jälkimäisen pakaraimplantit aiheuttivat vakavan tulehdustilan; ensimäinen pyörittää kauneuskirurgiaa tarjoavaa yritystä Virossa.
Mitä kauneuskirurgia on?
Kauneuskirurgia on terminä hieman harhaanjohtava. Ammattihenkilöt käyttävät sanaa esteettinen kirurgia, joka on plastiikkakirurgian osa-alue. Esteettisen kirurgian pyrkimyksenä on lisätä psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia kehoon kohdistuvilla leikkaustoimenpiteillä. Plastiikkakirurgia jaetaan usein kahteen alueeseen. Rekonstruktiiviseen plastiikkakirurgiaan, jolla pyritään palauttamaan ruumiinosan toiminta mahdollisimman normaaliksi ja samalla myös mahdollisimman normaalin näköiseksi. Esteettinen kirurgia usein keskittyy muuttamaan ruumiinosan toiminta tai ulkonäkö vastaamaan ihmisen toiveita.
Plastiikkakirugia on tärkeä osa julkista terveydenhoitoa. Plastiikkakirurgia on keino silloin, kun ihminen joutuu onnettomuuteen, tulipaloon tai saanut geeniperimässään sellaisen cocktailin, että osa kehosta on häiriökehittynyt tai sattumalta jäänyt kehittymättä.
Oma veljeni “unohti” kohdussa kasvattaa toisen poskipään, joten toinen hänen silmistään oli syntyessä reilusti alempana. Toki hänellä on huuli- ja suulakihalkio. Hän on saanut apua plastiikkakirurgeilta.
Plastiikkakirurgin koulutus on pitkä ja haastava. Ensitöikseen toisen asteen koulutuksesta valmistuttuaan henkilön on päästävä yliopistoon opiskelemaan lääketiedettä. Sieltä hän valmistuu kuudessa vuodessa lääketieteen lisensiaatiksi. Tämän jälkeen henkilö voi halutessaan hakeutua vielä toiset kuusi vuotta kestävälle erikoistumisjaksolle. Tämän 12 vuoden koulutuksen jälkeen plastiikkakirurgiksi haluavan tulee vielä suorittaa yhdeksän kuukautta kestävä perusterveydenhuollon jakso. Summa summarum; paljon opintoja.
Mitä mieleen juolahtaa
Monelle sana plastiikkakirurgia tuo mieleen kiristetyt kasvot, taivasta kohti törröttävät tissit tai täydellisesti muhkuraiset pohkeet. Harva ajattelee synnytyksen jälkeistä inkontinenssioiretta, palovammasta johtuvaa ihonsiirrettä tai kasvaimen poistoa.
Perjantai pistää miettimään, että mitä nämä kaksi vieraaksi pyydettyä henkilöä osaavat ja pystyvät kertomaan aiheesta? Kumpikaan heistä ei ole lääketieteen ammattilainen. Ohjelman otsikossa kysytään, mitä riskejä ulkonäön muokkaamiseen liittyy. Rohkenen epäillä, saako vierailta vastausta, jos heiltä kysytään septorinoplastian jälkeisen haavan proliferaatiovaiheen fibroblastien toimintakykyä paikallisessa hypoksiassa.
Sitä en epäile, etteikö kumpainenkin vieraista ole perehtynyt ja jakaisi omakohtaisia tunteita, ajatuksia ja kokemuksia aiheeseen liittyen.
Perjantai toden teolla pistää miettimään, kuinka laajaa tutkimusnäyttöä vierailla on esittää hyvinvointiin ja mielen mietteisiin pohtiessaan, miksi moni kirurgin veitseen turvautuu.
Perjantai pistää miettimään: miksi ohjelman tuotantoporukka ja käsikirjoittajatiimi ei ole miettinyt vieraiksi lääketieteen tai psykologian ammattilaisia, jotka tuskin kokevat myöskään tarvetta mainostaa omaa yritystään, bisneksiä tai sometiliään.
Todellakin. Perjantai pistää miettimään.
Ohjelma katsottavissa perjantaina 12.2.2021 Yle TV1-kanavalla kello 21.05 ja Yle Areenassa kello 16.30