Festivaali nostaa esille eri ajankohtaisia teemoja, jotka herättävät keskustelua niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Kuva: DocPoint

Koronapandemialla oli DocPoint -elokuvafestivaaliin yllättäen myönteinen vaikutus. Se kohotti aiemmin melko paikallisen tapahtuman valtakunnalliseksi festivaaliksi.

Dokumenttielokuvien oma esitysalusta, DocPoint-elokuvafestivaali järjestetään jälleen tammi-helmikuun vaihteessa. Se lukeutuu Pohjoismaiden suurimpiin, yksinomaan dokumenttielokuviin keskittyviin elokuvatapahtumiin.

Tapahtuman verkkosivuilla luonnehditaan DocPointin tahtovan ”laajentaa yleisön ymmärrystä” ylipäätään maailmasta, sen tapahtumista ja eri ilmiöistä – sekä siitä, kuinka dokumenttielokuva voi toimia niiden tarkastelun välineenä.

Ohjelmisto julkaistiin 20.2. Se pitää sisällään yhteensä 63 sekä kotimaista että kansainvälistä teosta, joista osa on ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi. Aiheiden kirjo on laaja.

”Kattoteemat ovat tänä vuonna usko, aktivismi ja identiteetti.”, kertoo tapahtuman tiedottaja Pyry Waltari.

Niitä voidaan käsitellä hyvin monella eri tapaa, mikä näkyy elokuvatarjonnan moninaisuutena.

”Uskon osalta elokuvissa käsitellään paitsi uskontoa, myös esimerkiksi valeuutisia. Siis sitä, mihin ja keiden tarinaan ihmiset ylipäätään uskovat. Sen kautta tullaan identiteettiin. On elokuvia siitä, kuinka ihmisten identiteetti on murroksessa, kun sukupolvet ovat keskenään jännitteisessä tilassa ja arvot muuttuvat. Jälleen kerran kyse siitä, mihin ihminen uskoo ja miksi hän haluaa tulla.”

”Aktivismissa on teemoja suorasta toiminnasta eli siitä, miten identiteetissä ei jäädä pään sisälle, vaan siirrytään kadulle ja käytännön tekemiseen.”

Järkytys vaihtui odottamattomaan menestykseen

Tapahtuma järjestettiin ensi kerran vuonna 2002. Luonteeltaan yleisöfestivaali on muuttunut koronan myötä siten, että DocPoint järjestetään verkossa jo toista kertaa.

Waltarin mukaan muutos osoittautui sangen menestyksekkääksi viime vuonna. Se vaati ensin alkujärkytyksestä toipumisen. Ennen melko paikallisesta helsinkiläisestä tapahtumasta tuli verkon myötä valtakunnallinen festivaali, sillä se tavoitti yhä useampia osallistujia ympäri Suomen.

Myös median kiinnostus on herännyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Waltari kertoo olevansa kiireinen, sillä haastattelupyyntöjä tulvii ympäri Suomen Lapin Kansaa myöten.

F@ck This Job -elokuva käsittelee aktivismia, yhtä festivaalin kattoteemaa. Kuva: DocPoint

Ajankohtaisuus ravistelee katsojaa

Elokuvat jaetaan kahteen sarjaan, kotimaiseen ja kansainväliseen. Molemmat kilpailevat DocPoint-Yle -palkinnoista, joiden voittajat valitsevat kansainvälisten elokuvantekijöiden raadit. Palkinnonjako tapahtuu lauantaina 5. helmikuuta, jolloin saadaan selville myös Yleisön suosikki -palkinnon voittava teos.

Elokuvaelämysten lisäksi festivaali tarjoaa erilaisia tapahtumia, kuten keskustelutilaisuuksia. Yhden kattoteeman mukaisesti keskiviikkona 2.2. klo 18-20 luvassa on Aktivismia-keskustelutilaisuus. Silloin käsitellään muun muassa sitä, mikä vie ihmisen kohti aktivismia, ja kuinka yksilön aktivismista muodostuu organisoitua toimintaa.

Aiheiden yhteiskunnallisuus on nähtävissä jo avajaistapahtuman ohjelmasta. Kansalaistorilla 29.1. vietettävä tapahtuma esittää ulkoilmanäytöksen elokuvasta Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja. Susanna Helken ohjaama teos käsittelee hoitotyön tekemistä mustan huumorin keinoin. Ajankohtainen teema on omiaan ravistelemaan katsojaansa.

Kaikki festivaalilla esitettävät elokuvat ovat Suomen ensi-iltoja. Suurin osa niistä tullaan esittämään Suomessa vain tällä festivaalilla. Pyry Waltari kehottaakin osallistujia tutustumaan ohjelmistoon, ”jossa riittää kahlaamista.”

Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja puhuttelee katsojaa ajankohtaisuudellaan. Kuva: DocPoint

DocPoint -elokuvafestivaalin elokuvat nähtävissä verkossa 31.1.–6.2.2022. Avajaistapahtumaa vietetään Kansalaistorilla 29.1. klo 17 alkaen.