Savelaan keräännyttiin lauantaina protestoimaan kaupungin päätöstä vastaan.

Pihlajamäen skeitti- ja BMX- parkin tulevaisuus on nyt vaakalaudalla, kun kaupunki on asettanut puiston käyttökieltoon sen huonoksi arvioidun kunnon vuoksi.

Aurinkoisena lauantai-iltapäivänä, Pihlajamäen nuorispuiston skeittiparkkiin on kokoontunut lähes satapäinen joukko ihmisiä. Kaupunki on muutamaa päivää aikaisemmin julkaissut tiedotteen, jossa ilmoitetaan lyhyin sanankääntein puiston skeitti- ja dirt –ratojen asettamisesta käyttökieltoon. Tiedotteesta selviää, että kuntotarkastuksen aikana on tullut ilmi puiston aiempaa selkeästi huonompi kunto, ja se ei kaupungin mukaan ole enää turvallinen harrastajille.

Mitä siellä sitten tapahtuu?

KampiBMX järjesti lauantaina Savelassa jamit, protestina kaupungin päätökselle. Yhdistyksen puheenjohtaja Riku Mertala kertoo, että parkin huono kunto on ollut pitkään harrastajien tiedossa. Asfaltti on paikoin kulunut ja muutakin kunnostettavaa olisi, esimerkiksi rakenteissa. Siellä täällä vanereissa näkyy isompia reikiä, jotka olisi kuitenkin mahdollista korjata pienellä vaivannäöllä.

Suurin osa parkin vanerisista rampeista on menneen kesän aikana kunnostettu käyttäjien toimesta, samoin kuin käyttökieltoon asetettu dirt-rata.

Käyttäjät toivoisivat puistoa kunnostettavan niin, että harjoittelua olisi mahdollista jatkaa siihen saakka, kunnes kaupungilla on valmiit suunnitelmat uuden paikan suhteen. Mertala on kaupungin kanssa samaa mieltä siitä, että muutaman vuoden sisään parkki voitaisiin purkaa ja rakentaa uudelleen, käyttäjiä kuunnellen, jotta lajien treenaaminen olisi tulevaisuudessakin mahdollista samalla tasolla kuin nyt, kansainvälisetkin mittapuut täyttävällä radalla.

”On tärkeää harrastajille, että suunnitelmat ja rahoitus uudesta ovat siinä vaiheessa valmiit, ja aika ilman parkkia tulee olemaan mahdollisimman lyhyt” Riku Mertala toivoo.

Suomessa ei ole vastaavaa kansainvälisen tason harjoittelupaikkaa

Savela on yksi Suomen ainoita tämän mittaluokan harjoittelupaikkoja, ja osa käyttäjistä käy siellä tavoitteenaan tulevaisuuden olympialaiset. Skeittaus sekä freestyle BMX ovat nousseet nimittäin lajeiksi jo vuoden 2020 Tokion Olympialaisiin. Osa puiston säännöllisistä käyttäjistä matkustaa paikalle pitkiäkin matkoja, siellä käy ihmisiä Lapista asti, jotkut jopa Virosta.

Suomen suurin, ja yksi ainoa kansalliset mittasuhteet täyttävä vertti on myös tänä kesänä huollettu

Syytä puiston sulkemiselle ja yhtäkkiselle käyttökiellolle on vaikea ymmärtää. Korjauksia on tehty yhteistyössä nuorisotoimen kanssa aiemmin, mutta tällä kertaa harrastajia tai yhdistyksiä ei kuultu asiasta lainkaan. Kaupungin nuorisoasiainjohtaja Mikko Vuotka kommentoi Helsingin Uutisissa, että turvallisuuspuutteet tulivat esille niin nopealla aikataululla, ettei hänen mukaansa jäänyt mahdollisuutta neuvotella asiasta etukäteen. Harrastajien pelkäämää radan lopullista sulkemista hän pitää kuitenkin epätodennäköisenä.

Lauantaina rampeille kerääntyneiden harrastajien kasvoilta parkin tulevaisuuden epävarmuus ei loista. Skeittaajia, scoottaajia ja pyöräporukkaa oli saapunut paikalle runsaasti, viettämään yhteistä aikaa ja osoittamaan tyytymättömyyttään kaupungin toimia vastaan. Musiikin soidessa taustalla, parkki on ahkerassa käytössä, kun nuoret ja vähän vanhemmatkin pääsevät vauhtiin.

Savelan tulevaisuudesta järjestetään info- ja keskustelutilaisuus 8.10.2018, jossa käydään läpi kuntotarkastuksen tulokset ja ajankohtainen tieto skeitti- ja dirt-ratojen tilanteesta.