Mari Sainio, 47, toimii hyvin moninaisesti liikunnan ja hyvinvoinnin parissa, sekä yrittäjänä. Hänen yrityksensä Facephysics oy perustuu luonnolliseen kasvojenkohotukseen.

Mari on suunnitellut Facephysicsin alun perin omia tarpeita varten.
Ohjelma on suunnattu kaikille, jotka haluavat ennaltaehkäistä tai korjata jo syntyneitä ikääntymisen vaikutuksia kasvoissa ja kaulan alueella. Ohjelman avulla pystyy kasvattamaan lihasmassaa siten, että kasvoja ja kasvojen rakennetta voi muokata tiettyyn pisteeseen asti.

– En ollut jotenkin ymmärtänyt, mitä kasvoilleni oli tapahtunut. Yhtäkkiä huomasin, että iho oli löystynyt ja kasvot roikkuivat. Ahdistuin siitä, ja ahdistuin oikeastaan sen takia, että tunsin olevani edelleen nuori, energinen ja aikaansaava. Katsoessani peiliin sieltä ei katsonutkaan se tyyppi, joka tunsin olevani, vaan keski-ikää lähestyvä väsähtänyt nainen ja minua ahdisti se, sanoo Mari Sainio.


Mari on tehnyt koko ikänsä lihasten kanssa töitä ja miettiessään kasvojen roikkumista hän sai ajatuksen.

-Yhtäkkiä tajusin, että meillähän on kaulasta ylöspäin ihan samanlaiset lihakset kuin kaulasta
alaspäinkin, miksi en voisi kasvattaa niitä ja saada aikaan samaa tulosta kuin muuta kehoa muokatessa, kertoo Mari.


Mari päätti googlettaa kasvojumppaa ja vastaan tuli todella paljon erilaisia linkkejä. Lopulta hän löysi amerikkalaisen naisen kehittämän kasvojumppaohjelman. Hän tilasi kotiin kirjan ja DVD -levyn ja alkoi innoissaan säännöllisesti toteuttamaan ohjelmaa. Harjoitukset jatkuivat yli puoli vuotta; mitään ei kuitenkaan tapahtunut, kaikki roikkui niin kuin ennenkin. Mari päätti tilata toisen ohjelman, jota hän toteutti seitsemän kuukautta, jälleen kerran ilman tuloksia.


-Muistan sen hetken, kun makasin sängyllä ja mietin ihan muita asioita. Yhtäkkiä minulla syttyi lamppu päässä. Mietin, että hetkinen! Eihän kokeilemissani ohjelmissa ole ollut kyse lainkaan lihasten kasvattamisesta. Niissä on ollut kyse aineenvaihdunnan lisäämisestä ja verenkierron parantamisesta. Sama kun menisi keppijumppaan ja toivoisi suuria lihaksia sen sijaan, että alkaisi harrastamaan kehonrakennusta. Ymmärsin, että tässä oli ollut kyse ihan vääristä asioista, silloin tiesin, miten tämä homma pitää tehdä, muistelee Mari.


Merkittävin käänne tapahtui
Mari päätti kehittää oman ohjelman, treenata sitä vuoden ja katsoa mitä tapahtuisi. Hän perehtyi kasvojen anatomiaan ja lihaksistoon oikein kunnolla. Kuusi viikkoa tehtyään ohjelmaansa hän huomasi, että jotain oli muuttunut. Peilistä ei katsonutkaan niin väsynyt kuva kuin ennen. Lopulta tapahtui treenin ansiosta käänne, jota hän ei tule unohtamaan edes satavuotiaana. Kolmen kuukauden kohdalla Mari oli aamulla tehnyt Facephysics-treenin ja meni ohjaamaan jumppaa. Hän kiinnitti huomion siihen, miten kasvot näyttivät paljon paremmilta, vaikka meikkinä oli vain ripsiväriä. Kierrellessään jumpan jälkeen Stockmannin naisten osastolla hän huomasi peileistä, että kasvot näyttävät oikeasti paremmilta.

– Ei hitto, nyt tämä toimii, muistelee Mari miettineensä.

Muutkin huomasivat muodonmuutoksen. Mari meni hakemaan poikaansa jäähallilta, jolloin puolituttu tuli häntä vastaan ja kysyi: “Miten sä näytät noin freshiltä?”
Mari häkeltyi ja ohitti aiheen toteamalla “suoraan suihkusta tulleena”, mutta tiesi kuitenkin kotiin palatessaan metodin toimivan erittäin hyvin.

Nuorekkaiden kasvojen salaisuus
Onko tässä Jennifer Lopezin nuorekkaiden kasvojen salaisuus? Ehkä hänellä on oma kasvojen personal trainer, koska hänen kasvonsa näyttävät luonnollisilta, mutta nuorekkailta ja mallikkailta. Hänen kasvonsa todella näyttävät siltä, kuin olisi tehnyt facephysics :iä.


Facephysics- metodissa on kyse kasvojen ylöspäin vetävien lihasten harjoittelusta todella kovaa, maitohapoille saakka, käsiä apuna käyttäen. Usean toiston jälkeen lihasta alkaa polttamaan, jolloin sinne syntyy pieniä mikrovaurioita. Levon aikana lihas korjaa itse itsensä vähän vahvemmaksi, kuin ennen treeniä. Ehdottoman tärkeää on antaa lihaksen palautua ennen seuraavaa treeniä, sillä muuten se ei kehity niin hyvin. Lihaksen palauduttua tehdään harjoitukset uudestaan, jolloin jälleen aiheutetaan mikrovaurioita ja taas lihas joutuu korjaamaan itsensä tullen hieman vahvemmaksi. Palautuminen voi aloittelijalla kestää jopa kolme päivää, sen kuitenkin tuntee, kun lihas on valmis seuraavaan treeniin. Marilla
palautuminen kestää yhdestä kahteen päivään, sillä siihen vaikuttaa muun muassa nukkuminen ja stressi.


-Vanhemmiten ihonalainen rasvakerros katoaa pikkuhiljaa ja kollageenin ja elastiinin tuotanto hiipuu. Maan vetovoima vetää kasvoja alaspäin ja kasvot alkaa roikkumaan. Facephysics :llä kasvatamme lihaksia ja tuomme lihasmassaa menetetyn rasvan tilalle. Eli kun rasvan määrä on vähentynyt, se korvataan lihaksilla, jolloin saamme kasvoista muodokkaammat; poskipäät kohoavat ja lihasten muodot tulevat esille, Mari kertoo.
Facephysics-metodissa on valittavana kaksi eri treeniohjelmaa, joista toinen on Total-treeni. Kyseessä on peruspaketti, joka kohottaa koko kasvot. Alussa liikkeiden opettelu voi viedä aikaa. Kaikki lihakset eivät välttämättä hermotu hyvin; kun lihaksia ei ole käytetty pitkään aikaan, niitä ei meinaa löytää.


-Tämä pitää ottaa huomioon ja lihasten löytäminen on osa Facephysicia. Samalla kun treenaamme lihaksia, meidän täytyy ehkäistä ryppyjen syntymistä. 40-vuotiaana
kollageenin määrä on jo vähentynyt. Jos rypistää tiettyä kohtaa kasvoissa usein, pikkuhiljaa siihen syntyy ryppy. Facephysicsissä ihoa pidetään sormien avulla paikallaan samalla, kun lihas tekee ihon alla treeniä, kertoo Mari.


Mari kertoo treeniin menevän aikaa kerralla noin 30-45 minuuttia. Kasvojen lihaksia täytyy ylläpitää samalla tavalla kuin muitakin lihaksia, muuten ne palaavat lähtötilanteeseen. Kolme kertaa viikossa nopea treeni toimii lihasten ylläpitona. Marin omat kasvot muuttuvat yhä koko ajan. Kokonaisvaltainen kasvojen kohotus lähtee takaraivon lihaksista, ottaen mukaan myös ohimot, otsan ja kallon päällä olevat lihakset.

Lisätietoa: https://facephysics.fi/