Paula Noronen Helsingin kirjamessuilla 2010.

Toimittaja ja kirjailija Paula Noronen hallitsee lähes kaikki mediaformaatit.

Paula Noronen on media-alan moniottelija. Hän on tehnyt sisältöjä kaikkiin medioihin ja jaksaa innostua ihan jokaisesta. Yhtä suosikkia hän ei kuitenkaan osaa nimetä.
“On mahdotonta valita, mikä media on paras. Radiossa ja kirjoissa on se hyvä, että sisältöä mahtuu enemmän. Televisiossa on pakko editoida, mutta on sekin hyödyllinen taito.”

Takaisin Laajasaloon

Kädet hikoilevat ja tärisevät jännityksestä. On enää minuutteja Paula Norosen elämän ensimmäisen suoran radiolähetyksen alkuun. Jännitys on kuitenkin innostunutta, eikä nuori radion opiskelija malta odottaa, että pääsee ääneen. 


Noronen oli kuullut Laajasalon opistosta ja tiesi sen vaikutusvallasta mediakentällä. Opistoon ei ollut helppo päästä, mutta jos pääsi, oli harjoittelupaikan saaminen varmaa. 
Norosta kiehtoi radion tekeminen ja sen kasvottomuus, ja hän päätti hakea. Ovet aukesivat, ja vuoden lopussa hän pääsi harjoitteluun YleX:n edeltäjään, Radiomafiaan.


Radiomafiassa harjoittelija määrättiin tekemään kymmenosainen sarja väreistä. Noronen tarttui toimeen ja käsitteli aihetta huumorin keinoin. Vasta myöhemmin hän sai kuulla tehtävän olleen testi, pientä kettuilua esimiehiltä.


“Ne olivat keskenään virnuilleet, että katotaan nyt, miten toi harjoittelija pärjää”, Noronen naurahtaa.


Oma ääni löytyi huumorin kautta


Testi meni läpi, ja huumori muotoutui nopeasti Noroselle omaksi ilmaisun keinoksi. Radiomafiassa oli komedialle kysyntää ja esimerkkejä, joista inspiroitua, kuten legendaarinen Alivaltiosihteeri. Innostunut nuori toimittaja pääsi tekemään kanavalle omia ohjelmia ja luomaan ikonisia ja hulvattomia hahmoja, joista tunnetuin lienee korsolainen kaupan kassa Tarja Kulho.


Radiomafian vuodet auttoivat Norosta löytämään oman äänensä ja avasivat ovia muihin projekteihin. Televisioon hän pääsi tekemään useita nuortenohjemia, käsikirjoittamaan ja näyttelemään. Juuri tämä kaiken kokeileminen auttoi Norosta kehittämään ilmaisuaan. Oman maailman kasvattaminen ja itselleen rehellisenä pysyminen ovat Norosen ohjeet omaa tapaansa vielä etsivälle.


“Pitää kasvattaa omaa sisäistä valtakuntaa.”


Nuorten maailma kiehtoo


Kirjan kirjoittaminen oli kytevä unelma Norosen mielessä. Lisäksi uudenlaisen sisällön tuottaminen lapsille ja nuorille oli jotain, mitä hän halusi tehdä. Nuortenohjelmia hän oli jo tehnyt. Kun tuttu kustantamolta lähestyi häntä ja halusi Noroselta lastenkirjan, suostui hän empimättä. Supermarsu-kirjat syntyivät. Tuskin kukaan arvasi tuolloin, millaisen menestyksen kirjasarja saavuttaisi.


Kaikkia Norosen projekteja leimaa komiikka. Ideat syntyvät arkisista asioista.


“Inspiraatio syntyy, kun joku ärsyttää, pelottaa tai ahdistaa.”


Tällä hetkellä Noronen nähdään panelistina YLE:n Villi kortti -ohjelmassa sekä Nelosen Hyvissä ja huonoissa uutisissa. Hän on myös toiminut radiojuontajana ja kolumnistina.