Krista Pärmäkoski on valmiina Maailmancupin avaukseen Kuva: Teemu Moisio/PTB-Creative

Krista Pärmäkoski on suomalaisten ykköstoivo naisten maastohiihdon maailmancupissa. Kymmenen arvokisamitalin monipuolinen hiihtäjä on parhaimmillaan ollut maailmancupissa toinen kaudella 2016-2017. Silloin maailmancupin vei Norjan Heidi Weng. Maailmancupin hallitseva mestari on saman maan Ingvild Flugstad Östberg.

Lupaava kauden avaus Muoniossa

Maailmancupin kärjessä taistelevat yleensä norjalaiset, ruotsalaiset, suomalaiset ja venäläiset. Kuva: Ruka Nordic

Kausi 2019-2020 alkoi Pärmäkoskelta hyvin Oloksen Tykkihiihdoissa. Hän jäi vain 3,6 sekuntia viiden kilometrin perinteisellä viime vuoden maailmancupin kakkoselle, Venäjän Natalia Neprajevalle. Pärmäkoski hiihti kilpailun kovan harjoittelukuorman rasittamana, eikä keventänyt harjoitteluaan yhtään kilpailuun. Valmentaja Matti Haaviston mukaan tämä on tietoinen valinta, kausi tulee olemaan pitkä. Maailmancup päättyy Kanadan Canmoreen 22.maaliskuuta 2020.Oloksen kisa hiihdettiin täysin harjoittelun ehdoilla, harjoituskuormaan nähden tulos oli erittäin hyvä. Neprjajeva oli hyvä kansainvälinen mittari kilpailussa, Haavisto toteaa.

-Viime kaudella Pärmäkoskea ei kukaan suomalainen voittanut. Oloksellakin Kerttu Niskanen jäi 7,3 sekuntia ollen kolmas. Voittoputki jatkui kauden aluksi.

Loppuvuosi täyttyy kilpailuista

Pärmäkoski kilpailee ensi viikonloppuna Suomen Cupissa Rovaniemellä. Siellä hän hiihtää molemmat matkat, kympin vapaan ja perinteisen sprintin. Seuraavana viikonloppuna on maailmancupin avaus Rukalla, jossa hiihdettävänä on kolme matkaa. Tour-kilpailu pakottaa kaikki kilpailijat hiihtämään kolme matkaa, mutta lisäpisteitäkin on jaossa.Harjoittelua kevennetään vasta vähän ennen Tour De Ski:tä vuodenvaihteessa. Sitä ennen maailmancupia hiihdetään Lillehammerissa ja Davosissa, Haavisto valottaa loppuvuoden suunnitelmaa.

-Tour De Ski:stä palautuminen on myös suunniteltava tarkoin, tammikuussa on niin Maailman kuin Suomen Cupiakin. Jokunen startti on harkittava tarkoin kannattaako osallistua. Haavisto kertoo ensi vuoden alusta.

Kalusto kunnossa tallin ykköshiihtäjällä

Pärmäkoski on suksitallinsa ehdoton ykköshiihtäjä. Heidi Wengin siirryttyä Madshusilta Fischerille, sai Pärmäkoski myös hänen suksikalustonsa käyttöön. Lisäksi Madshus on rakentanut uuden profiilin suksia, joita hän pääsi testaamaan jo viime keväänä. Manageri Aki Pajunojan mukaan suksitehtaan satsaus on suuri.Pärmäkoski saa käyttöönsä tehtaan parhaat suksiparit ja hänellä on käytössään myös henkilökohtainen testaaja. Testaajalle palkan maksaa Madshus.  Uusia suksia päästiin testaamaan jo viime keväänä, vesikelin kalusto on lähes valmis. Parhaillaan testataan pakkaskelin kalustoa, Rovaniemellekin tulee vielä lisää pareja. Aki Pajunoja summaa suksitilannetta.

-Maastohiihtopuolella Krista on ykköshiihtäjä, miehissä satsausta kalustoon on ampumahiihdossa. Maastohiihdossa tarvitaan kahden hiihtotavan kalustoa. Tallin kakkoshiihtäjä on nuorten MM-hiihdoissa menestynyt Helene Marie Fossesholm Norjasta. Maastopyöräilyssäkin menestyneestä norjalaisesta odotetaan vuonomaan seuraavaa kansainvälistä tähteä. Pajunoja kertoo

Suksitestaajana seurakaveri

Pärmäkosken suksitestaajana toimii managerin vaimo Maaret Pajunoja. Pajunoja saa alleen kilpailuihin myös toiseksi parhaan kaluston, joka on siivittänyt Ikaalisten Urheilijat aina Suomenmestaruuteen asti. Pajunoja ja Pärmäkoski voittivat parisprintin SM:n 2018 ja 2019.Suksitestaus on perusteellista työtä, ja matkapäiviäkin Maaretille vuodessa kertyy melkoisesti.

-Lumi on nimittäin erilaista eri paikkakunnilla. Aikaa testaamisesta ei kannata pihistää. Testaamalla kalusto hyvin, ei anneta yhtään turhaa sekuntia pois, Aki Pajunoja summaa.

Heidi Wengin kohtalokkaat sukset

Heidi Weng . Kuva Wikimedia Commons

Marraskuussa 2015 Heidi Weng kääntyi Ruka Tourin takaa-ajossa kierrosta liian aikaisin maaliin, ja putosi lopulta yhdeksänneksi. Ilman tätä erhettä hän olisi pomminvarmasti ollut palkintopallilla. Sitä Madshus-suksiparia Krista Pärmäkosken kannattaa välttää.

Maailmancupissa hiihdetään 21:llä paikkakunnalla, Suomessa Rukalla ja Lahdessa. Rukan Tourilta ja Ski de Tourilta jaetaan myös lisäpisteitä. Maailmancup alkaa Rukalta 29.11 naisten perinteisellä sprintillä.

Teksti: Juha Kylänpää

Kuvat:  Ruka Nordic ja Wikimedia Commons