Kuva: Needpix.com

Viime vuonna alkoholijuomien tuonti Virosta kasvoi neljäkymmentä prosenttia, vaikka Viroon suuntautuvien matkojen määrä laski. Alkoholijuomia tuotiin viime vuonna Virosta Suomeen yhteensä 37 miljoonaa litraa, mikä on 26 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. 

Erityisesti mietojen alkoholijuomien tuonti kasvoi, koska Viro alensi alkoholiveroaan juuri näiden osalta viime vuonna 25 prosenttia. Suomen alkoholivero on yli kaksinkertainen. 

Noin kolmekymmentä prosenttia matkustajista kertoi halvan alkoholin olevan ainoa tai merkittävä syy Viron-matkailulle. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton mukaan kehitys on huolestuttava, varsinkin kun hallitus on kaavaillut alkoholiveron korotusta tulevalla kaudellaan. Ohjelmaan on myös kirjattu matkustajatuonnin kehityksen seuraaminen. 

“Nyt kun matkustajatuonti on kasvanut näin rajusti, ei korotusta voida yksinkertaisesti enää tehdä, vaan tärkeintä olisi turvata suomalaiset työpaikat sekä panimoalan elinvoimaisuus”, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen sanoo.

Yli sata litraa alkoholia mukanaan tuovien matkustajien määrä on myös kasvussa. He toivat mukanaan noin neljäkymmentä prosenttia koko matkustajatuonnista. 

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto epäilee, että alkoholia tuotaisi vain omaan käyttöön, kuten 91 prosenttia vastaajista sanoo. Tutkimuksen perusteella arvioidaan, että yli kahdeksan miljoonaa litraa päätyy pimeille markkinoille, eli noin kaksikymmentä prosenttia matkustajatuonnin osuudesta. 

“Kyse on harmaasta taloudesta, jota alkoholiveron nostaminen vain lisäisi”, Riikka Pakarinen arvelee. 

Tutkimuksen tilasi Virvoitusjuoma- ja panimoteollisuusliiton lisäksi Palvelualojen ammattiliitto PAM, Päivittäistavarakauppa ry PTY, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK.