Opintotuki. Tämä, ah niin ihana mysteeri, jonka nyt ensimmäistä kertaa elämässäni joudun itsekin kohtaamaan.

Kuva: Pixabay

Näin aikuisena ja itsensä yli 13 vuotta työllä elättäneellä, yhden teini-ikäisen lapsen huoltajana on vähän haastava hahmottaa koko opintotuen ideaa. 

325€ kuukaudessa ja tuloraja ottaa vastaan 667€ kohdalla, eli jos tienaat opiskelun ohella, töitä tekemällä tuon maksimisumman on se kuukaudessa kokonaiset 992€. Tällä vajaalla tonnillako pitäisi sitten selviytyä? Mistään muista tuista on turha edes haaveilla kun on asuntolaina ja oma auto käytössä. 

Tällä hetkellä omien laskujeni mukaan 20h/viikko työsopparilla tienaan kuukaudessa nettona noin 1200€, joten jos opintotukea nostan, saan sen maksaa korkojen kanssa takaisin.

No niin sitten jos mietitään että unohdan koko opintotuen ja tienaan töitä tekemällä 1200€ kuukaudessa ja menoina on asuntolaina, auto, lapsi, koira ja ihan yleiset ruoka- ja muut menot niin ei tarvitse kovinkaan kauaa mietiskellä kun huomaa, ettei tuo summa riitä mitenkään päin, vaikka kuinka venyttäisi. Tämä taas tarkoittaa lisää työtunteja ja vähemmän aikaa perheen kanssa.

Otetaan vielä toinen esimerkki. Yksin asuva henkilö saa opintotukea 250€/kk ja sama tuloraja 667€, eli maksimi työllä ja opintotuella 917€/kk.

Vuokran ja muiden laskujen jälkeen käteen jäävä summa on naurettava ja aika moni joutuu turvautumaan opintolainaan pärjätäkseen.

Sitten taas jos tämä henkilö on menettänyt luottotiedot ja jättäytyy pois töistä saa hän nostettua todennäköisesti isompaa asumistukea ja toimeentulotukea, jolloin ero siihen käytkö töissä vai makaatko kotona, on olematon. Kuinka moni sitten enää viitsii painaa duunia niska limassa, jos suurin piirtein saman rahan, ellei jopa enemmänkin saa tekemättä yhtään mitään?

Eikö tästä voisi päätellä että parhaassa asemassa tässä tapauksessa on luottotiedoton henkilö, jolle opintolainaa ei myönnetä ja töitä ei tarvitse tehdä, kun saman rahan saa valtiolta ihan olemalla kotonakin? Opiskelujen jälkeen voi alkaa tienaamaan vapaasti eikä ole mitään takaisin maksettavaa.

Mainittakoon tähän väliin myös se että opintotuen määrä on täysin sama, asuit sitten Helsingissä tai Perä-hikiällä, missä esimerkiksi vuokrat on jopa puolet edullisempia kuin Pk-seudulla. Eri paikkakunnilla maksetaan samasta työtehtävästä eri suuruista palkkaa, koska kuntien kalleusluokitukset eroavat toisistaan huomattavasti. Opintotuki kuitenkin, on edelleen kaikille sama.

Tuntuukin että mitä enemmän asiaa miettii, sitä vähemmän siinä on mitään järkeä.

Onhan se mahtavaa että meillä Suomessa ainakin näennäisesti on tämmöinen hieno tukijärjestelmä, että ihmiset voi kouluttautua, mutta millä perusteella nämä tulorajat on määritelty?

Eikö se olisi ihan kohtuullista että saisin kovalla työllä tienata vaikka 1500€ kuukaudessa ja nostaa tuon 325€ tuen? Alle 2000€ kuukausituloilla ei kuitenkaan pääse vielä rikastumaan. Näin mahdollistettaisiin se että, ne jotka ovat valmiita tekemään töitä opiskelun ohella säilyttäisivät tietyn elintason ja ne joita ei huvita painaa duunia tulee toimeen vähemmällä.

Kysyin vielä loppuun Instagramissa seuraajiltani, onko opintotuki tulorajoineen täysin turha vai hyödyllinen?

Ja 85% vastanneista oli sitä mieltä että opintotuki on täysin turha.

 

Nyt olen puhunut.

Emilia Leskinen