Pakilan seurakunta on käynnistänyt maksuttoman ulkoiluseura lapselle -palvelun. Seurakunnan lastenohjaaja hakee perheen yli kolmevuotiaat lapset puettuina kotoaan ulko-ovelta ja vie heidät ulkoilemaan pariksi tunniksi arkipäivisin. Palvelu on suunnattu kaikille, jotka kokevat sitä tarvitsevansa.  

Pakilan seurakunnan lastenohjaaja Moona Seppä. KUVA Aija Lääti

– Luulen, että monella tukiverkot ovat koronan takia huonontuneet ja ihmiset saattavat olla aika yksin tällä hetkellä. Me olemme täällä ihmisiä varten. Toivon, että ihmiset ottaisivat rohkeasti yhteyttä, Pakilan seurakunnan lastenohjaaja Moona Seppä sanoo.

Ulkoilua toteutetaan perheen toiveiden mukaan

– Voimme mennä lasten kanssa leikkipuistoon tai lähteä yksinäisen vanhemman ja lasten kanssa vaikka luistelemaan. 

– Ensimmäisellä ulkoilukerralla voimme ulkoilla perheen omalla pihalla, jos vanhempi niin toivoo, Moona Seppä selvittää.

Monilla lapsiperheillä turvaverkot ovat huonontuneet koronan myötä

Palvelua saadakseen ei tarvitse kuulua kirkkoon ja palvelu on maksutonta.

– Emme myöskään kysy, miksi vanhempi palvelua tarvitsee tai mitä hän sillä aikaa tekee. Voi ottaa hetken omaa aikaa, hoitaa askareita tai hoitaa vaikka parisuhdetta

– Palvelu on suunnattu ihan kaikille, jotka apua pyytävät ja kokevat sitä tarvitsevansa. Mutta erityisesti olemme ajatelleet heitä, joilla on huonot tukiverkostot. Tukiverkot ovat saattaneet olla heikot jo ennen koronaa tai sitten korona on heikentänyt niitä. 

– Jos vaikka isovanhemmat ovat iäkkäitä ja kuuluvat riskiryhmään eikä heitä voi pyytää auttamaan. Tai monella saattaa olla, että isovanhemmat ja muut mahdolliset tukiverkot asuvat kaukana, Seppä kuvaa.

KUVA Aija Lääti

Ulkoiluseura on herättänyt kiinnostusta

Samankaltaista palvelua on tarjolla muissakin Helsingin seurakunnissa.

– Ainakin Lauttasaaren ja Pitäjänmäen seurakunnissa on tällä hetkellä tarjolla ulkoiluapua, Seppä kertoo.

Ulkoiluseurasta on tullut Pakilan seurakuntaan jo yhteydenottoja ja ensimmäinen aikakin on jo varattu

– Usein toimintamme saattaa käynnistyä hitaasti, mutta kun ihmiset kertovat toisilleen, sitten yhtäkkiä palvelusta tuleekin todella suosittua, Seppä arvioi.

Arjen avulle tuntuu olevan tarvetta

– Palvelumuotoiluhaastatteluissa olemme kysyneet, millaista tukea perheet toivoisivat seurakunnalta, niin se on juuri apua arkeen.’

– Seurakuntamme uuden strategian missio on “Apua arkeen ja pysäkkejä pyhään”, Seppä kertoo

Kirkon perhekerho, jossa vanhemmat käyvät lastensa kanssa tapaamassa toisia vanhempia ja lapsia, oli viime syksynä huomattavasti suositumpaa kuin ennen koronaa. Koronarajoitusten kiristyttyä marraskuun lopulla perhekerho ja lasten päiväkerho jäivät tauolle. 

– Perhekerhossa käyneiltä on tullut yhteydenottoja, kaivataan kohtaamista toisten vanhempien kanssa, vertaisuutta, Seppä kuvailee. 

Lasten päiväkerho jäi tauolle koronarajoitusten kiristymisen myötä marraskuun lopussa KUVA Aija Lääti

Seurakunnassa uusia toimintamuotoja korona rajoitusten kiristyttyä

– Päiväkerhon lapsille on jaettu puuhapaketteja. Olemme tehneet videoita ja toteuttaneet jouluaskartelukurssin teamsin välityksellä. Pakilan seurakunnan nettisivuilla meillä on lapsiperheen chat, Karitchat, jossa on työntekijä kahtena päivänä viikossa paikalla. Sinne voi laittaa kysymyksiä, toiveita tai kuulumisia, Moona Seppä taustoittaa seurakunnan lapsi- ja perhetyön uusia toimintoja.