Hotel Rantapuistossa 9.10.2021-10.10.2021 järjestettyjen Pakanallisten syysmessujen tunnelma on varsin intiimi ja lämmin. Messuväki on selvästi panostanut, sillä käytävällä voi törmätä toistaan upeampiin keskiaikaisiin asuihin, mystisiin huppupäihin sekä jumalattaria muistuttaviin noitiin. 

Organisaatio Sysimaan järjestämien messujen ohjelmisto koostuu luennoista, työpajoista sekä esityksistä. Lisäksi paikalla on ennätysmäärä näytteilleasettajia, joiden pöydistä löytää muun muassa suomalaisena käsityönä valmistettuja yrttinippuja, suitsukkeita, loitsu- ja rituaalivälineistöä, heilureita, koruja ja astioita. Myynnissä on myös esimerkiksi kristalleja, okkultistista kirjallisuutta sekä tarot-kortteja. 

Sama maailmankatsomus yhdistää

Myyntipöytien luona käy kova kuhina ja ilmapiiri on vapautunutta. Pienissä näytteilleasetushuoneissa käydään muun muassa keskusteluja siitä, mitä tarot-pakkoja myyjät itse käyttävät, sekä, onko hiotun ja hiomattoman kristallin ominaisuuksissa jotain eroja. Kuulla voi myös toteamuksia omista horoskooppimerkeistä. 

Messukansaa tutkimassa näytteilleasettajien pöytiä
(KUVA: Fiia Lindfors)

“On siistii olla silleen samanhenkisten ihmisten ympäröimänä ku muualla on yleensä vähän ulkopuolinen olo”, kertoo Kataja, yksi messukävijöistä. 

Vaikka tapahtumaa messuksi kutsutaankin, muodostuu Hotel Rantapuistossa poikkeuksellisen tiivis ja turvallinen ilmapiiri. Tämä voi olla kenties jollekin ainoa paikka, jossa omaa itseään saa toteuttaa vapaasti yhteiskunnan tuomitsematta. 

Myytäviä kristalleja
(KUVA: Fiia Lindfors)

Mestauspaikkoja ja noitakultteja

Sunnuntaina auditoriossa päästään tutustumaan Riina Peltosen johdattelemana myyttisiin paikkoihin ja niiden tarinoihin. Legenda kertoo, että vanhojen mestauspaikkojen lähellä liikkuu kyöpeleiksi tai kööpeleiksi nimitettyjä henkiä, jotka voi nähdä kurkkaamalla vasemman kainalon ali. Lauri Pitkänen taas kertoo Akmeelin legendasta ja Duo Mysticus vie musiikkimatkalle mystiseen maailman. 

Chrysaliksen temppeli esittelemässä kaleidoskooppeja
(KUVA: Fiia Lindfors)

Suurta mielenkiintoa herättää Chrysaliksen temppelin (länsimainen esoteerinen seura) johdatus kaleidoskooppeihin eli “järjestelmään”, jonka kautta seurassa tarkastellaan muun muassa ihmisten persoonallisuuspiirteitä. Viimeisellä luennolla Noitakirjan juuri julkaissut Kuparikettu kertoo, millainen noita on nykyaikana. Yleisö osallistuu aiheeseen muun muassa kysymällä, voisiko kirkko ja noituus jotenkin kohdata. Tähän Kuparikettu vastaa noitayhteisön olevan avoin keskustelulle, mutta yleensä kristityt eivät halua istua samaan pöytään.

Seppämestari Kirsi Vahteran Kruunajaiset- näyttely

“Tunnelma oli ihana. Tuntui, että kaikilla oli mukavaa ja messut vastasivat odotuksiani. Kaiken kruunasi kirjasigneeraus Kupariketulta”, iloitsee Kaksosauringoksi itseään nimittävä messukävijä. 

Paluu mystiikan maailmasta hämärään syysiltaan tuntuu kuin heräisi yhtäkkiä unesta. Tähän taikuudenomaiseen unimaailmaan olisi jäänyt mielellään viipymään pidemmäksikin aikaa.