Olosuhteet voivat olla haastavat. (Kuva: Milla Vahtila)

Päijänteen ympäriajo eli Päitsi on perinteikäs endurokilpailu, joka ajetaan 85. kerran 21.-22.3.2020. Kilpailu kestää kaksi päivää alkaen Vierumäeltä ja päättyen Vantaan Lavankoon. Kilpailu on toiminut myös MM-osakilpailuna, mutta tänä vuonna se ajetaan SM-kisana.

Kilpailussa ajetaan eri luokissa, SM-luokissa A ja B sekä kansallisissa C, V-40, V-50, V-60, V-70-luokissa. Mukana ovat tänä vuonna myös Päitsi Trophy ja Päitsi Classic. Kyseiset ovat erilaisia kilpailutyyppejä ja luokkia.

Päitsi Trophylla Päijänteen ympäriajo tutuksi

Päitsi Trophy on uusi tuttavuus Päijänteen ympäriajossa. Trophy ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 2019. Päitsi Trophy -reitti on lyhyempi kuin normaalin Päijänteen ympäriajon reitti, mutta se kestää myös yhtä kauan eli kaksi päivää. Päitsi Trophy -reitin ajatuksena on kilpailuun tutustuminen. Esimerkiksi uudet osallistuvat kuljettajat voivat hakea Päitsi Trophy -kilpailusta tuntumaa seuraavan vuoden kilpailuihin. 

Päitsi Trophy -reitille osallistuvat kilpailee sekä omissa luokissaan että myöskin itse Päitsi Trophyn voitosta. Trophy -reitillä tulee ajokilometrejä lauantaina noin 250 kilometriä, jolloin ajoaika on seitsemästä kahdeksaan tuntiin. Sunnuntaina ajokilometrejä tulee reilut 200 kilometriä, ja ajoaika on suunnilleen kahdeksan tuntia. Päitsi Trophy -reitti eroaa normaalista Päijänteen ympäriajon reitistä sen pituuden lisäksi myös sillä, että Päitsi Trophyn reitti ajetaan kokonaan valoisan aikana. Täyspitkään Päijänteen ympäriajon reittiin kuuluu myös pimeässä ajettavia erikoiskokeita. Trophy -reitillä saa myös enduron säännöistä poiketen vaihtaa renkaan joku muu kuin kuljettaja.

Päitsi Trophyyn kuuluu myös omat luokat. Luokkia ovat D, K, Classic sekä Pariajo. D-luokka on tarkoitettu naisille ja K-luokka tarkoittaa Kuntoluokkaa. Pariajo-luokassa kaksi kilpailijaa ajavat yhdessä, mutta kuitenkin molemmat omilla moottoripyörillään.

Päitsi Trophy antaa yhtä lailla tuntemuksia siitä, mitä Päijänteen ympäriajo on, vaikka Trophyn reitti onkin varsinaista Päitsiä lyhyempi. (Kuva: Milla Vahtila)

Päitsi Classic –luokka tarjoaa vanhanaikaisuutta

Päijänteen ympäriajossa on ajettu myös ennen kyseistä Classic –luokkaa. Se ajetaan myös tänä vuonna. Edellisen kerran Classic –luokkaa on ajettu vuosina 2016 ja 2019. 

Classic –luokalla on sama Trophy-reitti, ja luokka ajaa sen myöskin samalla aikataululla kuin Trophyn K, D ja pariajo –luokat. Classic –luokassa on niin sanottu ikäraja. Luokkaan saa osallistua vain sellaisella moottoripyörällä, joka on vuosimallia 1990 tai vanhempi. Kyseinen pyörän ikäraja on ilmoitettu SML Enduron lajisäännöissä kohdassa 61.2.2.

Lähteet:

https://www.paijanne-enduro.fi/

https://www.motouutiset.fi/fi/moottoripyorat/uutiset/8933/P%C3%A4ij%C3%A4nteen-ymp%C3%A4riajo-2020-P%C3%A4itsikilvest%C3%A4-mitell%C3%A4%C3%A4n-taas-kev%C3%A4thangilla.htm