Enduro houkutteli viime vuonna kaikenikäistä yleisöä. (Kuva: Milla Vahtila)

85. Päijänteen ympäriajo ajetaan 21.-22.3.2020. Kaksipäiväisessä tapahtumassa kilpaillaan SM-luokissa A1, A2, A3, B1, B2 ja B3. Kansallisiin luokkiin kuuluvat C1, C2, C3, Kuntoluokka, D, Classic, Pariajo ja veteraaniluokat V40, V50, V60 ja V70.

A-, B- ja C-luokat määräytyvät moottoripyörän kuutiomäärän mukaan. 1. luokkaan kuuluvat 125-kuutiosenttiset kaksitahtipyörät ja 250-kuutiosenttiset nelitahtipyörät. 2. luokkaan kuuluvat 250-kuutiosenttiset kaksitahdit ja 450-kuutiosenttiset nelitahdit ja 3. luokkaan 500-kuutiosenttiset kaksitahtipyörät ja 650-kuutiosenttiset nelitahtipyörät.

Kuntoluokka on kaikille avoin ja D-luokka on naisille tarkoitettu oma luokka. Naiset voivat osallistua silti vapaasti muihin luokkiin. Classic-luokkaan hyväksytään vain vuosimallia 1990 ja vanhemmat moottoripyörät. Veteraaniluokat määritellään ajajan iän perusteella. Esimerkiksi V50-luokkaan kuuluvat 50-59-vuotiaat. Pariajossa kaksi kuljettajaa ajaa yhdessä, joten ensikertalainen voi ottaa kokeneemman kaverin mukaan. Kuntoluokka, D-luokka, Classic- ja pariajoluokka ajavat hieman helpommalla ja lyhyemmällä reitillä.

Osallistumismaksu on myös D-, Kunto-, Classic- ja pariajoluokassa pienempi. Näihin luokkiin osallistumismaksu on 200 euroa, kun muihin luokkiin osallistuminen maksaa 280 euroa.

Aikoinaan Päijänteen ympäriajoon osallistuttiin myös sivuvaunullisilla moottoripyörillä, mutta tämä luokka on poistunut monta vuotta sitten.

Kilpailuun osallistuvien moottoripyörien tulee täyttää rekisteröintivaatimukset ja moottoripyörän pitää olla liikennevakuutettu. Moottoripyöristä voidaan poistaa kilpailun ajaksi liikenneministeriön poikkeusluvalla sallitut osat. Moottoripyörät katsastetaan viimeistään 30 minuuttia ennen lähtöä. Ajajien tulee esittää katsastuksen yhteydessä rekisteriote. Silloin, kun moottoripyörät eivät ole reitillä, pitää kilpailun järjestäjä niitä suljetulla varikolla, ettei niihin voida tehdä kilpailun aikana muutoksia.

Vioittuneella moottoripyörällä saa ajaa vain huoltoalueelle, jos tämä ei vaaranna turvallisuutta. Moottoripyörän tulee täyttää kaikki vaatimukset koko kilpailun ajan tai kuski voi saada aikarangaistuksen.

Viime vuonna ajettiin Päijänteen ympäriajoa valtaosin KTM-merkkisillä pyörillä. Muihin pyörämerkkeihin kuuluivat muun muassa Yamaha, Beta, TM, Sherco, Rieju, Husqvarna, Honda ja jopa yksi Harley-Davidson.

Viime vuonna kisattiin lumisissa olosuhteissa. Tämän vuoden kisojen lumitilanne on vielä epäselvä. (Kuva: Milla Vahtila)

Viime vuoden Päijänteen ympäriajoon osallistui 141 kilpailijaa. Tämän vuoden kisoihin ilmoittautuminen on vielä käynnissä 7.3.2020 asti. Parhaimmillaan kilpailuun osallistui 264 ajajaa vuonna 1991. Tällöin maaliin pääsi vain 42 prosenttia ajajista, kun taas vuonna 2005, 90 prosenttia ajajista pääsi maaliin asti.

Viime vuoden A-luokan voitti Eemil Pohjola. Aikaa Pohjola käytti viisi tuntia ja 39 minuuttia. B-luokan voittoon ajoi Sanna Kärkkäinen ensimmäisenä naisena yleisessä sarjassa. Classic-luokkaan osallistui vain kaksi ajajaa, joista Markku Nieminen voitti ajalla neljä tuntia ja 21 minuuttia. Naisten sarjan voittoon ylsi Tuire Aho ajalla kolme tuntia ja 52 minuuttia. Veteraaneista nopein oli V50-luokkaan osallistunut Karri Tikkanen ajalla viisi tuntia ja 23 minuuttia. Trophy-reitin voitti Jaakko Schildt ajalla kolme tuntia ja 33 minuuttia.

Topias Setälä

Lähteet: https://www.paijanne-enduro.fi/

https://www.moottoriliitto.fi/lajit/enduro/