Asunnottomia on Suomessa vielä paljon. (KUVA: pexel)

Myrri tarjoaa asuntoja ja asumisen tukea heikoimmassa asemassa oleville ihmisille. Sen yhtenä päämääränä on katkaista asunnottomuuden kierre.

Ihmiselle voi tulla hetki, kun ei ole kattoa pään päällä ja avun tarve olisi kova. Tällaisessa tilanteessa yksi auttava taho on Asumisyksikkö Myrri. Se on Vantaan Myyrmäessä sijaitseva, yksi Sininauhasäätiön omistama asumisyksikkö, joka on tarkoitettu asunnottomille päihde- ja mielenterveystaustaisille, kunnallisten sosiaalitoimien asiakkaille.  Myrri tarjoaa myös koteihin vietävää asumisen tukea ja neuvontaa. Myrri on auttanut asunnottomia ihmisiä jo yli kymmenen vuotta.

Myrrissä on 11 asumisyksiötä ja kaksi kolmen hengen soluasuntoa. Asumisyksikköön pääsee hakemalla asuntoa asunnottomien sosiaalityön kautta. Hakuvaiheessa Myrrin henkilökunta haastattelee kaikki hakijat, jossa tarkastetaan sekä asunnon tarvetta, että hakijan motivaatio päihteettömään asumiseen. Lopullisen päätöksen asumisoikeudesta tekee asunnottomien sosiaalityö.

Jokaiselle henkilölle tehdään oma vuokrasopimus omien tarpeiden mukaan, mutta asumista tuetaan taloudellisesti. Myrrin asukkailla on myös mahdollisuus osallistua työosuusrahatoimintaan. Työtehtävät vaihtelevat ympäristön siivoamisesta puutarhan hoitoon ja lahjoitusvaatteiden lajitteluun.

Myrri auttaa ihmisiä sen hetkisessä tilanteessa, mutta pyrkii auttamaan myös ihmisiä eteenpäin, esimerkiksi auttamalla ja tukemalla heitä itsenäisempään asumismuotoon siirtyessä.

– Meidän perustehtävänä on asumisen turvaaminen niille, jotka sitä tarvitsevat, sanoo palvelupäällikkö Jaana Tapaninen.

Myrrissä on tarjolla erilaista ryhmätoimintaa, yhteisiä oleskelutiloja sekä säännöllisesti kokoontuvat vertaistukiryhmät, kuten AA- ja NA-ryhmät.

– Neuvomme myös asiakkaalle kuuluvien tukien hakemisessa sekä rohkaisemme myös aktiivisempaan elämäntapaan, hän kertoo.

Asumissuhteita Myrrissä ei usein katkaista.

– Mieleen tulee ainoastaan tapaus, jossa ei maksettu vuokraa tai jos asukas menehtyy, Tapaninen kertoo.

Kriisiasumista on myös tarjolla

Myrrissä tarjotaan myös kriisiasumista, joka on tarkoitettu tilapäiseen majoitukseen. Kriisiasumisen tarpeen syy voi olla esimerkiksi perheväkivalta.

Kriisiasumispalvelut ovat päihteettömiä, ihan niin kuin Myrrin muutkin palvelut.