“Kämmenellä kukkupalloa takakentälle”
(Kuva: Artur Kornakov/Unsplash)


Padel on rantautunut Suomeen vuosituhannen alussa ja on kovaa vauhtia syrjäyttämässä tenniksen, ellei jo osittain ole tehnyt sitä. 

Oma innostukseni lajiin tuli, kun lähipiirissä alettiin sitä kokeilemaan. Jäin kerrasta pahemmin koukkuun kuin nälkäinen hauki kaislikkoon heitettyyn Rapalaan. #lajinhelppousviehättää osuu tässä lajissa varsin hyvin kohdilleen, eikä nyt puhuta ylimielisestä ilmaisusta omista taidoista jossain asiassa.

Tenniksen tietynlainen glamour valkoisissa asuissa, mansikoita ja shampanjaa nauttien häviää hyvin nopeasti jo ensimmäisessä erässä, kun suurin osa ajasta menee keltaisten pomppivien kuulien hakemiseen kenttäalueen laidoilta. Padelissa pallot pysyvät pelialueella huomattavasti paremmin, kun kenttää kiertää osittain muovipleksistä, osittain teräsverkosta kiertävä kehä. 

Syöttövirheet ovat huomattavasti harvinaisempia, sillä syötön tulee tapahtu alakautta lantiolinjan alapuolelta. Kentän ympäröivää kehää saa käyttää hyödykseen, kunhan pallo on vain ensin osunut maahan pelikentällä. Lajissa siis yhdistyy niin tennis kuin squash. Laji on kuitenkin lähempänä tennistä, sillä sieltä tulee pisteenlaskukin, josta saa järkevää logiikka hakemalla hakea.

Hikeä ja hymyä aloittelijoista lähtien

Lajin aloituskynnys on erittäin matala, sillä pallo pysyy elossa pitkään. Välineeksi riittävät urheilujalkineet, sekä hame/shortsit/verkkarit, joissa on taskut! Saapumalla pelipaikalla taskuttomissa sukukalleuksien peittoesineissä saat varmasti pelikavereilta esiin höyryjunaefektin, eli savun nousemaan korvista. Mikään ei ole niin raskasta, kuin palautella pelikaverille palloja ja poimia niitä hänen puolestaan, peli hidastuu ja fiilis menee, kaikilta. 

Jossain määrin olen saanut osan omasta kaveripiiristäni innostumaan lajista, vaikka viimeisestä pallopelikokemuksesta olisi vuosia ja painoa kertynyt hiukan yli suositun. Peliä saa heti aikaiseksi, kunhan pelikaverit ovat mahdollisimman saman tasoisia. Aloittelijat saavat myös hien ja hymyn aikaiseksi, kun onnistumisia tulee väistämättä. Palloilutaustasta ei ole tässäkään lajissa haittaa, kun on jonkinlainen käsitys automaattisesti, että kuinka pallo tulee pomppaamaan tietystä kulmasta tullessaan.

Omasta monivuotisesta lentopalloharrastuksesta on ollut suurta hyötyä lajin aloittamisessa, ainakin pelikavereihin verratuna, sori frendit. Ensimmäinen tappio tuli koetuksi reilu viikko sitten ja ei ole ikinä tuntunut häviäminen yhtä hyvältä! Vanhat lausahdukset pätevät myös tässä asiassa, eli pitää pyrkiä pelaamaan itseään parempia vastaan, kiitti Kalle ja Jube! 

Pappojen innovaatiosta nuorisotrendiksi.

Tarinan mukaan laji on saanut alkunsa Espanjassa kun jo varttuneet herrasmiehet eivät enää pysyneet tennispallon perässä, mutta halusivat jatkaa hienoa lajia. Lajin taustasta huolimatta laji trendaa erityisesti nuorten keskuudessa. Lajia pystyy pelata niin ulkona kuin sisällä. Oman mutu-tuntuman mukaan ainakin pk-seudun ulkokentät sijaitsevat hyvillä paikoilla veden äärellä, jolloin atmosfääristä ei jää ainakaan fiilis vajaaksi. 

Jesse Mattila