Sipoonkorven kansallispuistossa voi retkeillä ympäri vuoden.

Moni helsinkiläinen ei tiedä, että alle tunnin bussimatkan päässä Elielinaukiolta on isot alueet lähes koskematonta supisuomalaista erämaata. Isoimpia ovat lännessä Nuuksion kansallispuisto ja idässä Sipoonkorven kansallispuisto. Myös vähemmän tunnetuilla Luukin, Petikon ja Kuusijärven ulkoilualueilla voi kokea kauniit palat suomalaista kulttuurimaisemaa.  

Lähiluonto tarjoaa kaikille jotakin, mistä aloittaa?

 Vähemmän luonnossa liikkuneet saavat turvallisen luontokokemuksen aloittamalla Sipoonkorven kansallispuiston kupeessa sijaitsevalta Vantaan Kuusijärveltä tai Nuuksion kansallispuiston laidalla sijaitsevasta Haltian luontokeskuksen lähimaastoista.

Sipoonkorven kansallispuistossa ja Kuusijärvellä on jykevää metsää ja savusaunoja

 Sipoonkorven kansallispuisto sijaitsee Sipoon, Vantaan ja Helsingin kuntien alueella, noin parinkymmenen kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Omatoimiretkeilijä pääsee Sipoonkorven luontoon bussilla tai autolla.

Sipoonkorvessa on merkittyjä reittejä ja luontopolkuja. Suosittuja ovat Ponun Perinnepostia -luontopolku, 1,4 kilometriä helppokulkuista hienoa maisemaa ja Sotungin Kalkinpolttajanpolku, 4,8 kilometriä vaikeakulkuista, mutta näyttävää maastoa.

Sipoonkorvessa suosituimpia aktiviteetteja ovat patikointi, hiihto ja geokätköily. Kansallispuistoon on piilotettu geokätköjä, joita voi etsiä vaikkapa koko perheen voimin GPS-paikantimen tai älypuhelimen kätkökuvausten avulla.

 Cafe Kuusijärvi -niminen kahvila sijaitsee nimensä mukaisesti Kuusijärven rannalla. Kahvilan piha-alueelta lähtevät hyvin merkityt lenkkeily- ja hiihtoreitistöt. Reiteistä pidetään hyvää huolta Vantaan kaupungin toimesta. Alueelta on lyhyt matka Sipoonkorpeen. Kuusijärven alue on pääkaupunkiseudun suosituimpia ulkoilukohteita. Lenkkeilyn ja hiihdon lisäksi Kuusijärvellä käy paljon uimareita, avantouimareita saunojia, maastopyöräilijöitä ja melojia.

Kuusijärvellä on Vantaan suurin hiekkaranta, mikä saa lähialueen ihmiset uimaan ja saunomaan. Talviaikaan alueen tunnetut perinteiset savusaunat ja avantouintimahdollisuus tuo ihmisiä ympäri pääkaupunkiseudun nauttimaan talvesta. Myös turistit ovat löytäneet Kuusijärven tarjoamat elämykset. Aloittelevan luontoretkeilijän on helppo tehdä lyhyempiäkin luontoretkiä esimerkiksi Kuusijärven ympäri. Reitin varrella on mahdollisuus tehdä retkitulet omilla puilla. Ulkoilun päätteeksi voi palata lämmittelemään yleisiin maksullisiin savusanoihin.

 

Haltian luontokeskus – portti Nuuksion kansallismaisemiin

 Nuuksion kansallispuisto muodostaa läntisimmän osan Nuuksion järviylängöstä, joka on Uudenmaan laajin ja luonnonarvoiltaan tärkein yhtenäinen saloalue. Nuuksiossa on kauniita laaksoja, jyrkkiä rotkoja, kallioita, lehtoja, järviä, lampia sekä soita. Kansallispuiston alueella elää useita kymmeniä uhanalaisia tai silmälläpidettäviä eläin-, kasvi- ja sienilajeja.

 Nuuksiossa on monenlaisia aktiviteettimahdollisuuksia. Siellä voi esimerkiksi patikoida, hiihtää, kalastaa, pyöräillä, ratsastaa, kiipeillä, marjastaa, sienestää, uida ja harrastaa geokätköilyä.

 Nuuksion laidalla, Suomen luontokeskus Haltia, on koko perheen elämyksellinen vierailukohde, jonka näyttelyissä koko Suomen monipuolinen luonto esittäytyy. Haltiassa on esillä vaihtuvia luontoaiheisia näyttelyitä, joissa neljä vuodenaikaa tulee näyttävästi esille.

 Haltiasta avautuu portti Nuuksion järviylängön erämaille. Kansallispuiston pääsisäänkäynnille Haukkalammelle pääsee patikoimalla metsän läpi. Haltian ja Haukkalammen yhdyspolun pituus on noin 4,6 kilometriä.

Haltian laajaan ohjelmatarjontaan kuuluu lisäksi lukuisia tapahtumia, mielenkiintoisia opastuksia ja luontokoulutoimintaa ympäri vuoden. Haltiasta voi varata myös tiloja omiin juhliin, esimerkiksi lasten synttärikutsut. Myös yrityksille löytyy Haltiasta kokoustiloja ja ympäristön virkistysmahdollisuuksia.

 Luukki on pääkaupunkiseutulaisten ja turistien suosiossa  

Luukin ulkoilualue sijaitsee Nuuksion pohjoisosassa, Vihdintien varressa. Luukin ydin on vanhan kartanon pihapiiri. Alue on tunnettu myös useista lammistaan. Lampien rannoilla keittokatoksia, joissa retkeilijät voivat valmistaa eräruokia. Niin kuin muilla virkistysalueilla, Luukissakin kuuluu paljon vieraita kieliä. Turisteille myös Luukki on helppo tavoittaa sujuvien bussiyhteyksien ansiosta.

Luukin ulkoilualueella on myös asuntovaunualue sekä yleinen sauna Luukin majalla. Noin kahden kilometrin päässä sijaitsee ympärivuotinen vesihuvipuisto Serena ja Hotelli Korpilampi. Talvella Serenassa toimii myös suosittu laskettelurinne.

Petikon vuosisatoja vanha kulttuurimaisema 

Petikon luontovirkistysalue on noin 1700 hehtaarin laajuinen monipuolinen ulkoilu- ja virkistysalue Länsi-Vantaalla. Petikko on osa Vantaan laajinta yhtenäistä metsäaluetta, ja sillä on keskeinen rooli kaupungin viheralueverkostossa sekä osana pääkaupunkiseudun viherkehää.

 Petikko on luontoarvoiltaan monipuolinen ja maisemaltaan vaihteleva alue. Yli puolet Vantaan kaupungin omistamista luonnonsuojelualueista sijaitsee Petikossa, joten alue on erityisen tärkeä luonnon monimuotoisuuden säilymisen kannalta.

 Petikossa liikkumiseen ja harrastamiseen pätevät perinteiset jokamiehenoikeudet, joihin liittyy kuitenkin muutamia luonnonsuojelualueelle ominaisia rajoituksia; avotulenteko ja moottoriajoneuvoilla liikkuminen on kiellettyä.

Petikon virkistysalue vetää erityisesti puoleensa patikoijia, hiihtäjiä ja pyöräilijöitä. Myös marjastajia ja sienestäjiä näkyy alueen metsissä hyvän kasvukantansa ansiosta.

Lauri Pajula