Laajasalon Opiston medialinjat osallistuvat tänäkin vuonna Asunnottomien Yöhön 17.10. Suomalaista asunnottomuutta esittelevä juttusarja johdattaa kansalaistapahtumaan. 

Asunnottomien Yötä vietetään YK:n Köyhyyden vastaisena päivänä 17.10. 2018.
Asunnottomuus koskettaa yhä useampaa opiskelijaa. / Max Pixel

Opiskelijoiden asunnottomuus on nousemassa koko Suomessa. Asunnottomuuden vähentämiseksi on onneksi ratkaisuyrityksiä.

Yhä useampi opiskelija koditon

12.tammikuuta 2018 Ilta-Sanomissa kerrottiin asunnottomuuden uhkaavan yhä nuorempia ihmisiä.

– Sellainen muutos on tapahtunut, että jos aiemmin enemmistö oli eronneita, alkoholisoituneita, keski-iän ylittäneitä miehiä, niin nykyään asunnottomissa on runsaasti 25–45-vuotiaita, pääosin miehiä. Mutta on siellä naisiakin. Sanotaan näin suoraan, että jokainen, jolla on pienet tulot, on vaaravyöhykkeessä, Vailla vakinaista asuntoa (VVary:n asumisneuvoja Ulla Pyyvaara kommentoi.

Helsingin Diakonissalaitos uutisoi 5.maaliskuuta 2018 verkkosivuillaan yhä useamman nuoren opiskelijan ajautuvan asunnottomaksi. 5 500 eli runsaat 84 prosenttia maamme asunnottomista majailee tilapäisesti ystävien, tuttavien ja sukulaisten luona. Iso osa tästä ryhmästä on nuoria aikuisia, joiden asunnottomuus kasvoi viime vuonna. Asunnottomien nuorten määrä lisääntyi noin 186 henkilöllä, joista 100 oli Helsingissä ja 37 Turussa.

Asunnottomia ympäri Suomen

Jotkut asunnottomista joutuvat viettämään yönsä ulkona. / Milwaukee VA Medical Center

Suomen katukuvasta asunnottomuutta ei juuri erota. Se johtuu siitä, että yli 80% asunnottomista nukkuu tuttaviensa luona. Ne asunnottomat, jotka yöpyvät ulkona, hakeutuvat yleensä piiloon katseilta esimerkiksi metsiin, rappukäytäviin, avoimiin liiketiloihin tai ensisuojiin.

Vailla vakinaista asuntoa ry:n verkkosivujen mukaan maantieteellisesti asunnottomuus keskittyy Helsinkiin, Suomen pääkaupunkiin, jossa oleskelee yli puolet Suomen asunnottomista. Merkittäviä määriä asunnottomia löytyy myös Espoosta, Vantaalta, Tampereelta, Turusta, Jyväskylästä ja Kuopiosta.

Syrjäytyminen yleisin syy

Asunnottomaksi opiskelija ajautuu yleensä opintojen laiminlyömisestä. Näin kävi esimerkiksi Vantaan Sanomien haastateltavalle Jimi Ruuthille. Ruuth opiskeli Helsingin yliopistossa metsänhoitajaopintoja.

– Syksyllä 2015 menetin Helsingin opiskelukämpän, koska en jatkanut opintoja. Omaa tyhmyyttäni en etsinyt uutta vuokra-asuntoa ajoissa, vaan vasta pari viikkoa ennen kämpän menettämistä. Jäin tyhjän päälle, koska uutta asuntoa ei löytynyt nopeasti, Ruuth kertoi Vantaan Sanomille.

Kadulle Ruuth ei onneksi joutunut, sillä veli suostui majoittamaan hänet.

– Vähän väkisin sinne tungin.

Ruuth kertoi kärsineensä masennuksesta, mutta päihde –ja velkaongelmia hänellä ei ole, toisin kuin monella muulla asunnottomalla.

Hotelleista ja puhumisesta apua asunnottomille

Opiskelijat voivat vuokrata itselleen huoneita Omena Hotellista. Kuvassa Jyväskylän Omena Hotelli. / Wikimedia

Moni asunnoton opiskelija on löytänyt itselleen tilapäisiä asuntoja muun muassa hotelleista. MTV Uutiset uutisoi 7.elokuuta 2015 Omena Hotellit –hotelliketjun tarjoavanFacebook –sivuillaan asunnottomille opiskelijoille majoitusta.

– Saat edullisesti katon päälle ja opinnot käyntiin samalla kun etsit pysyvää asuntoa. Ellet sitten ihastu Omenaan niin, että päätätkin viettää luonamme koko lukuvuoden, sekin sopii kyllä, hotelliketjun sivuilla tiedotettiin.

Hotellihuoneen vuokra on noin 490 euroa per kuukausi. Hotellista löytyy MTV Uutisten mukaan 1-2 hengen huoneita.

Vailla vakituista asuntoa ry:n asumisneuvoja Ulla Pyyvaarallakin on selkeä näkemys siitä, miten asunnottomia voidaan auttaa.

– Ennaltaehkäisevä työ, rakenteelliset muutokset, palvelujärjestelmä toimivammaksi, selkeyttä kaikkeen. Selkeys on se avainsana, selkokieltä kiitos. Ei olla tyhmiä, vaan väsyneitä. Moni asunnoton on todella väsynyt. Tärkeää olisi saada matalan kynnyksen paikkoja, joissa voisi myös yöpyä. Kohtaamista, turvallista majoitusta ja mielekästä tekemistä, siinä ne tärkeimmät.

Jimi Ruuthinkin elämä oli menossa parempaan suuntaan, sillä hän sai Vantaan Korsosta itselleen vuokrayksiön ja kesätyöpaikka löytyi Malmin hautausmaalta. Lisäksi Ruuth haki opiskelemaan biologiaa yliopistoon.

– Uskon, että elämä muuttuu paremmaksi.

Teksti: Pekka Luokkala

Kuvat: Max Pixel ja Wikimedia

Lähteet: Helsingin Diakonissalaitos, Vailla vakituista asuntoa ry, Ilta-Sanomat, MTV Uutiset, Vantaan Sanomat