Tapaan Annika Ikosen (23), Helsingin yliopiston yrittäjyysyhteisön Think Companyn toimistolla. Hän yksi Härtelön eli härkäpapujäätelön luojista. Iloinen Annika on minua aulassa vastassa. Annikan lisäksi toimistolla työskentelee muitakin opiskelijoita. Tunnelma on rento. Minut otetaan lämpimästi vastaan. Istahdamme kahvikuppien kanssa alas. Lämpimästä opiskelijayhteisöstä kaikki onkin saanut alkunsa. 

“Työ antaa paljon iloa”

Annika edusti yritystään Suomalainen menestysresepti -ohjelmassa vuonna 2019, jossa he sijoittuivat toiseksi. Ohjelman myötä he saivat tuotteensa kauppojen hyllyille. Nyt yhteistyötä tehdään myös Valion kanssa. Annika kokeekin, että he ovat saavuttaneet jo paljon. 

“On niin hienoa nähdä konkreettisesti tuotteet kaupassa. On myös ihana kuulla, kun joku sellainen, joka “ei mitään vegejuttuja syö” kertookin siitä, kuinka hän on syönyt jäätelöä kolme purkkia viikon sisällä, koska se on niin hyvää.”

Härtelö on luonut Annikalle tunteen siitä, että hän pystyy vaikuttamaan työn kautta laajemminkin. 


“Kun ihmiset ostavat kaupasta meidän jäätelöä, on olo siitä, että on pystynyt vaikuttamaan johonkin suurempaan. Olen ylpeä siitä, että tuotteemme on tuotettu ekologisesti ja se on vegaaninen.”

Työnkuva on myös mieluisaa Annikalle. Joka päivä on erilainen. 

“Työ on tosi vaihtelevaa ja siksi myös mielenkiintoista. Meillä on ihana tiimi, jonka kanssa on kivaa tehdä töitä”, Annika kertoo hymyillen.

Yritys luotiin sattumalta

Annika opiskelee Helsingin yliopistossa elintarviketieteitä ja hän on tuore kandidaatti. Pari vuotta sitten yliopiston kurssilla pyydettiin luomaan jotain viljoista ja palkokasveista. Annika sekä kuusi muuta opiskelijaa päätyivät tekemään jäätelöä härkäpavuista, vaikka se aluksi tuntuikin hullulta ratkaisulta. Lopputulos olikin jäätelö, joka vei opiskelijat mukanaan. 


“Muistan, miten me mietittiin, et miten tämä voi toimia, mutta siinä vaiheessa, kun me saimme maistaa jäätelöä ensimmäisen kerran, tuli ihan uskomaton fiilis. Oli hienoa huomata, mitä me oltiin juuri luotu”, Annika kertoo.

Seminaarista tuli hyvää palautetta ja pian opettajan kannustamana keksittiinkin ratkaisuja jäätelön tekemiseen yritystoimintana ja yrityksen perustaminen lähti käyntiin.

“Eihän meillä olisi ollut varaa mihinkään omaan tehtaaseen, kun opiskelijoita ollaan. Saatiin onneksi tietoja myös muistakin vaihtoehdoista, joista valittiin se paras ratkaisu.”

Härtelöä asiakkaat pääsivät maistamaan ensimmäisen kerran vuoden 2018 ravintolapäivässä, jolloin jäätelö myytiin loppuun. 

“Me tehtiin koulun jäätelökoneella 30 kiloa jäätelöä. Meni pari kokonaista päivää, mutta me saatiin todella ihanaa palautetta. Kuukausi siitä eteenpäin perustettiin oma osakeyhtiö ja sillä tiellä olen”, Annika kertoo.

Helsingin yliopiston yrittäjyysyhteisö Helsinki Think Company on ollut tärkeä tuki Härtelön matkassa. Kuva: Emma Kilpinen

Yritystä ei aina osata ottaa tosissaan

Vaikka työ onkin ihanaa, on Annika kokenut yritysmaailmassa vaikeitakin asioita. Opiskelijanaisten vaaleanpunaista ja energistä yritystä on kyseenalaistettu useaan otteeseen. 

“Meille tulee aina välillä sellaisia kommentteja, että “tytöt nyt tässä vähän harrastelee”. Oikeasti olemme ottaneet asiat tosissaan alusta asti. Välillä alan itse sitten kyseenalaistamaan omia kykyjäni”, Annika kertoo

Annika on oppinut suhtautumaan muiden kyseenalaistamiseen sellaisella tavalla, että luotto itseensä säilyy.

“Ajattelen, että se on toisaalta myös meidän vahvuus, että pääsemme yllättämään epäilijät sillä, kuinka hyvin me oikeasti olemme tehneet töitä tuotteemme eteen”, Annika pohtii. 

Opiskelun ja työnteon yhdistäminen on joskus hankalaa. Molemmille asioille on kuitenkin riittänyt vastavalmistuneelle kandidaatille aikaa. Kuva: Emma Kilpinen

“Uskokaa unelmiinne”

Annika rohkaisee nuoria uskomaan itseensä ja siihen tunteeseen, että nyt käsissä on jotain mahtavaa.

“Älkää pelätkö sitä, että otatte liian ison riskin tai että unelmanne olisi liian suuria. Menkää oman intuition mukaan, se on usein hyvä ohjaaja.”

Yksin ei yrittäjyyteen kuitenkaan tarvitse lähteä. Annika kannustaakin tutustumaan muihin alan yrityksiin ja asiantuntijoihin. 

“Tutustukaa ihmisiin ja tehkää yhteistyötä. Se auttaa paljon eteenpäin. Välillä olemme käyneet saman alan yrityksissä juttelemassa ja tutustumassa. Muilta yrityksiltä saa usein hyviä vinkkejä. Ei kannata olla liian naiivi, mutta muita yrityksiä ei kannata myöskään pelätä”, Annika rohkaisee.


 Härtelö-teemaiset korvikset ovat usein Annika Ikosen korvissa. Kuva: Emma Kilpinen

Mitä tulevaisuudessa?

Annika näkeekin yrityksen tulevaisuuden valoisana. 

“Näen, että Härtelö tulee kehittymään paljon. Tavoitteena on päästä ulkomaan markkinoille lähivuosina”, Annika kertoo. 

Härtelöllä on nyt kolme makua kaupoissa. Töitä tehdään jatkuvasti sen eteen, että Härtelö voisi kasvaa entisestään.