Helsinkiläinen lukion opettaja Ulla Lahdes kannattaa Euroopan parlamentin aloitetta, jonka mukaan lakiin pitää kirjata työntekijöille oikeus olla vastaamatta työviesteihin vapaa-ajallaan. Hänen mielestään työntekijöiden terveyden suojelemiseen tarvitaan nyt järeitä keinoja ja lakisääteisyys on tehokkaampi kuin työehtosopimukset.

Kaupunkikanava uutisoi viime viikolla Euroopan parlamentin aloitteesta, joka takaa työntekijöille oikeuden sulkea työpuhelimensa ja sähköpostinsa vapaa-aikanaan ilman, että työnantajan suunnalta tulisi hankaluuksia. Aloitetta on perusteltu sillä, että jatkuvasti tavoitettavissa oleminen voi haitata mielenterveyttä. 

Koronakriisi on ollut erityisesti opettajille raskasta aikaa. (Kuva: Pixy.org)

Kaupunkikanava haastatteli aikaisemmin Työelämän tutkimuskeskuksen ryhmänjohtajaa, professori Harri Meliniä. Hänen mukaansa asiasta voitaisiin sopia työehtosopimuksessa eikä lainsäädännöllistä ohjausta tarvittaisi. 

Lukiossa äidinkieltä opettavan Ulla Lahdeksen mielestä laki olisi ajankohtainen.

“Laki olisi minun mielestä hyvin terve. Ennen kaikkea senkin takia, että niin monet ihmiset ovat uupumassa oman työtaakkansa alla. Tietenkin minä ymmärrän, että tällainen voidaan työehtosopimuksessa määritellä, mutta se on tavallaan ammattijärjestöjen valvonnan alla. Se ei ole niin varmaa. Jos tämä olisi lakisääteinen asia, niin se olisi pulinat pois ja homma kuntoon”, toteaa Lahdes. 

Lahdeksen mukaan ajan rajaaminen on opettajan työssä tärkeää, mutta ainakin lukiossa se voi olla usein vaikeaa. Opettajalla saattaa olla jopa yli sadan opiskelijan asiat hoidettavana.

“Työelämä on aika laajasti leviämässä vapaa-ajaalle, ja ainakin opettajan työssä se on leviämässä sinne todella dramaattisesti. Tietysti on ollut aina selvää, että opettaja ei pysty hoitamaan työtehtäviään pidettävien oppituntien aikana. Ei meillä esimies soittele vapaa-ajalla, mutta opiskelijoiden asioita joudun hoitamaan aika paljon työn ulkopuolella. Esimerkiksi Wilma-vastauksia hoidetaan ilman muuta koko ajan.”

Wilma on oppilashallinto-ohjelmisto, jonka osana on Wilma-viestintä. Sen kautta ilmoitetaan esimerkiksi poissaolot sekä hoidetaan viestintää kodin ja koulun välillä. 

Euroopan parlamentin aloite käynnistyi jo ennen koronapandemiaa, mutta lisääntynyt etätyöskentely on lisännyt vapaa- ja työajan erottamisen tarvetta. Eurofundin tutkimuksen mukaan 27 prosenttia etätyöskentelijöistä oli ilmoittanut tehneensä ylitöitä täyttääkseen työn vaatimukset. 

Artikkelikuva: Wikimedia Commons