Oodi palkittiin tänään maailman parhaaksi yleiseksi kirjastoksi, ja voiko tätä edes ihmetellä.

”Mitä Oodista ei saa, sitä ei tarvitse.”

Oodi on Helsingin keskustassa sijaitseva uusi kirjasto, jossa kaikki on mahdollista. Perinteisten kirjastopalveluiden lisäksi voit vaikkapa ommella verhot, käydä elokuvissa, nauttia lasin viiniä upealla terassilla tai ihan vain hengailla. Oodissa mahdollisuudet ovat lukemattomat.

Oodin tiloista ja palveluista nauttivat kaikenikäiset.

Hyde, 22,  käy Oodissa usein, hän kokee palvelut ja tilat käytännöllisiksi.

”Luen mielelläni painettua kirjallisuutta filosofiasta ja humanistisista aiheista, sekä lukemisen jälkeen on helppo lainata koripallo ja siirtyä kentälle pelaamaan. Mitään ei tarvitse kantaa mukana.” Hyde kommentoi koripallon heittelyn lomasta,

”Ainoa mitä toivoisin lisää, on jalkapallokenttä”.

Taina ,73, upolestaan käyttää Oodia hiljentymiseen.

”Käytän kirjastopalveluja omassa lähikirjastossa, ettei tarvitse kantaa kaikkea mukana, mutta nautin Oodin yleisestä tunnelmasta. Tulen tänne usein lukemaan lehtiä kahvin äärellä.”

Idyllisellä ja kutsuvalla terassilla ei tarvita musiikkia. Kaupungin meno ja puheensorina tuo riittävästi tunnelmaa.

”Oodi on tekemistä, oppimista ja yhteisöllisyyttä”

Toiseen kerrokseen astuessa, alkaa kuulumaan ompelukoneen hurinaa ja inspiroitunut tunnelma on käsin kosketeltavaa. 3D-printterit käyvät kovaa vauhtia, kokoushuoneissa on käynnissä haastatteluita, suurmedia tulostimella tehdään julisteita. Täällä voi todella tehdä mitä vain!

Kävijät kertovat positiivisesti kokemuksistaan Oodissa. Eniten pinnalle nousee viehättävä ja yhteisöllinen tunnelma.

”Oodi on matalan kynnyksen kansalaistoimintaa, Oodi rakennettiin teille” Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kuvailee.

”Oodi on omaa rauhaa

Kolmannessa kerroksessa on kirjataivas, avarassa ja valoisassa lukusalissa pääset nauttimaan Oodin laajasta valikoimasta. Tarjolla on teoksia lähes 20 eri kielellä, paljon lehtiä joita ei ole muissa kirjastoissa, sekä suuri kokoelma elokuvia ja pelejä.

Täällä huomaa, että tunnelmaan ja mukavuuteen on panostettu. Voit istua sohvalla lukemassa puiden katveessa, luonnon valon tulviessa sisään. Kansalaisparvekkeelta avautuu upeat näkymät Töölönlahden puistoon ja kaupungin keskustaan. Täällä viihtyy kuka tahansa, yksin taikka yhdessä.

Paikalle on eksynyt myös turisti jos toinenkin. Martin, 68, Floridasta uskoo kirjastojen rooliin kasvatuksessa.

” Meillä on perinteenä käydä lauantaisin kirjastossa lasten kanssa, koen että kirjallisuudella ja kirjastoilla on iso rooli yhteiskunnan kehityksessä.”

Martin kuuli Oodista Helsinki-esitteestä ja tiesi heti tämän olevan näkemisen arvoinen kohde.

”Ensimmäisenä silmään osuu avoimuus ja upea arkkitehtuuri”.

Oodissa on toimintaa ja mahdollisuuksia kaikille. Infotiskin vierestä löydät Helsingin kaupungin infon, jossa tarjotaan tukea ja ohjeita maahanmuuttajille esimerkiksi työn -tai asunnon hakemiseen. Ari Kallinen kertoo työnsä infopisteessä olevan mielekästä.

”Aika ei käy pitkäksi ja tekemistä on monipuolisesti”. Ari käyttää itsekin Oodin antamia palveluita.

”Lainaaminen on käytännöllistä ja helppoa, sekä täällä on palveluita mitä ei muualta löydy”.

On hienoa saada kansainvälistä tunnustusta yhteisöllisestä projektista. Saamme olla ylpeitä ja kiitollisia uudesta kansalaisten olohuoneesta, josta voimme kaikki nauttia.