Huuhkajien kapteeni Tim Sparv on puhunut avoimesti maailmaa ravisuttavista, isoista aiheista rohkean ennakkoluulottomalla asenteella välittämättä muiden mielipiteistä pätkääkään . ( KUVA: Suomen Palloliitto)

Voiko urheilija ottaa kantaa maailmalla vallitseviin yhteiskunnallisiin aiheisiin ilman, että hänet leimataan jonkun poliittisen aatten edustajaksi? Tämä kysymys on pyörinyt mielessäni siitä lähtien, kun luin Yle Urheilun sivuilta jutun Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen kapteenista, Tim Sparvista. Hän on puhunut avoimesti maailmaa ravisuttavista, isoista aiheista rohkean ennakkoluulottomalla asenteella välittämättä muiden mielipiteistä pätkääkään. Esiin ovat nousseet esimerkiksi rasismi, ilmastonmuutos ja tasa-arvo. Aiheet ovat hyvin globaaleja, ja ne puhuttavat ihmisiä ympäri maailman. Onko jollain huippu-urheilun supertähdellä oikeutta kommentoida yhteiskunnallisesti tärkeitä asioita joutumatta siitä häpeälliseen valoon? Oma henkilökohtainen mielipiteeni on kyllä.

Kun usein puhutaan käsitteenä urheilumaailmasta ja siitä, mitä siihen yleensä sisältyy, moni luulee kaiken liittyvän pelkästään urheiluun. Se pitääkin suurimmaksi osaksi paikkaansa, mutta harva tulee ajatelleeksi asiaa tätä pidemmälle. Myös urheilijalla on omat henkilökohtaiset mielipiteensä, jotka eivät liity urheiluun millään tavalla. Saatamme unohtaa, että myös monilla omien lajiensa supertähdillä on erilaisia näkemyksiä elämän eri osa-alueilta. Tuskin Kimi Räikkönen mietti koko aikaa, miten voittaa F1-osakilpailu märissä olosuhteissa Belgian Spassa. Tai, että Usain Bolt keskittyisi juoksemaan ikuisuuksia 100 metrin maailmanennätyksiä. Heilläkin on omia henkilökohtaisia ajatuksia ja mielipiteitä, mutta niitä ei yleensä jaeta kovin hanakasti suuren yleisön tietoisuuteen. Tai jos jaetaan, niin ihmiset jakautuvat turhan herkästi kahteen leiriin. Ei siis pystytä välttämättä kunnioittamaan urheilijoiden antamia lausuntoja, keskitytään vain keskustelupalstoilla räyhäämiseen ja paskanjauhantaan.

Yhteiskunnallisten asioiden mainitseminen urheilussa ilman pelkoa joutua halventavan puheen kohteeksi voisi ylipäätään vapauttaa jotkut urheilijat sisäisistä kahleistaan. Kuten olemme nähneet, esimerkiksi rasisminvastainen liike Black Lives Matter on tuonut paljon erilaisia ihmisiä erilaisista yhteiskuntaluokista vastustamaan Yhdysvaltain poliisiväkivaltaa. Urheilumaailman henkilöt eivät tee tässäkään poikkeusta. Päinvastoin. Monet urheilijat ovat aivan maailman huipulta asti ilmaisseet halukkuutensa olla mukana vielä jotain urheilua suuremmassa asiassa. Ja se on jotain uskomattoman hienoa, joka parhaimmillaan yhdistää ihmisiä todella paljon.

Toivottavasti urheilijat uskaltavat olla vieläkin avoimempia yhteiskunnallisessa keskustelussa, ja ilmaisevat asiat suoraan niin kuin ne ovat. Tim Sparvin kaltaisia äänitorvia kaivataan mukaan keskusteluun, monipuoliset näkemykset edesauttavat entisestään saamaan keskustelua eteenpäin. Siihen on oikeus myös urheilijoilla, eikä pelkästään päättäjillä.