Kuvituskuva,Pixabay

Hoitokotiuudistus autistiyksiköille on tuonut mukanaan myös henkilökuntapulan. Henkilöstöpula taasen on tuonut mukanaan hoitajia, jotka eivät tiedä autismista mitään.

Lähihoitajaopinnoissa aikoinaan törmäsin työpalavereissa keskusteluihin, jossa aihe autismikirjo aiheutti erikoislaatuisia päätelmiä asiakkaista.

Missä nämä ihmiset ovat käyneet koulussa? Kysyn vain, koska itse kävin omat täydentävät opinnot Vantaan Variassa ja en todellakaan voi kutsua itseäni päteväksi lähihoitajaksi.

Pistokset, tehtiin appelsiiniin. Onko appelsiini koehenkilö tai lähellekään vähän neulapelkoista ihmistä? Se oli lihakseen pisto­-opetus. Itse uhrauduin luokkatovereideni puolesta ja he saivat kokemuksen ruiskuttaa suolaliuosta minun gluteus maximukseen.  Mitään vastapalvelusta en saanut!   Entä sitten suonensisäinen pistosopetus; En enää suostunut kohteeksi, joten kuorittu appelsiini sai toimia asiakkaana meille kaikille. Jos lähihoitajien osaamisen taso on tämä niin loppujen lopuksi en ihmettele erikoishoitoyksiköiden kysymyksiä ja tietämättömyyttä autismikirjosta.

Takaisin palaveriin, olen pienessä autistiyksikössä, kuukausipalaveri on menossa ja aiheet ovat aluksi melko normaaleja. Puhutaan lääkityksestä, asiakkaiden vapaista ja retkistä. Tunnelma on mukava ja rento. Kohdassa ”muut asiat” tilanne käy aika mielenkiintoiseksi.

Hoitaja; ” Miksi 40-v mies kiukuttelee, kun otimme häneltä pois pehmoleijonan?? ”

Yksikönjohtaja;” Se on hänen turvalelu, toivottavasti annoitte sen takaisin?

Hoitaja; ”En, otin sen pois koska oli pissannut sänkyyn ja jouduin vaihtamaan ylimääräisen kerran lakanoita, siksi kysynkin, että voimmeko lisätä hänen lääkitystä, koska hän käyttäytyy nykyään aggressiivisesti?”

Yksikönjohtaja; ”Emmekö kertoneet, että sitä ei saa missään nimessä ottaa häneltä pois se on hänen turvalelu ja ilman sitä hän on todella aggressiivinen. Kauan se on ollut lukkojen takana?

Hoitaja; ” Melkein kaksi viikkoa.”

Luultavasti se selitti autistimiehen aggressiivisuuden.

Tapaus kaksi.

Hoitaja; ” Minä en ymmärrä, että täällä yksikössä annetaan aikuisten miesten nukkua muuninlakanoissa. Voisiko SE mies jo kasvaa aikuiseksi ja tyytyä normaaleihin lakanoihin?

Mies oli autistikirjon asiakas ja diagnoosi oli, että hän ei yllä yli 6-vuotiaan käyttäytymisluokkaan

Kysynkin nyt tässä, että opetetaanko hoitajia olemaan töissä itsensä takia, että saavat palkkaa vai ovatko he siellä asiakkaiden takia. Kokemusteni mukaan sekä koulutus, että asenteet ovat täysin hukassa ja näyttäisi olevan niin, että työ on vain välttävä paha. Kannattaisiko ammattikoulujen saada lisää rahoitusta koulutukseen, jotta saisimme ehkä vielä joskus hoitajia, jotka tietävät mitä tekevät ja eivät vaan ole töissä töidentaka. Hoitaja, jotka oikeasti välittävät.

Tapaukset liittyvät veljeni hoitoraportteihin hänen ollessaan eräässä hoitokodissa, josta me siirsimme hänet toisaalle. Veljeni voi nykyään hyvin.

Thea Wassbor.