Jos seuraa vain sitä, kuinka paljon Suomessa käydään yhteiskunnallista keskustelua alkoholista, alkoholinkulutuksen luulisi kasvaneen. Näin ei kuitenkaan ole, vaan THL:n julkaiseman tuoreen Näin Suomi juo -kirjan mukaan suomalaisten alkoholinkulutus on tasaiseen tahtiin laskenut, jo miltei viidenneksen verrattuna vuoteen 2007. Samoin esimerkiksi alaikäisten alkoholinkäyttö on 2000-luvulla vähentynyt huomattavasti.

Humalajuominen on kuitenkin edelleen suhteellisen yleistä: noin 1,2 miljoonaa suomalaista on kokenut humalahaittoja viimeisen vuoden aikana, ja juuri suuria määriä juovat käyttävät valtaosan kaikesta alkoholista. Eniten alkoholia juovat miehet ­– keskimäärin reilu 15 litraa puhdasta alkoholia vuodessa. Sen sijaan naiset juovat vain hieman yli 5 litraa. Samoin viime aikoina on uutisoitu siitä, että suomalaiset juovat yhä enemmän nimenomaan ”kalsarikännejä” kotona ravintolassa juomisen sijaan.

Mielipiteitä Herttoniemen Alkon edessä

On perjantai-iltapäivä puoli kolmen aikaan ja ihmiset valmistautuvat viikonlopun viettoon. Herttoniemen Alkossa ei vielä ole paljoakaan asiakkaita, mutta vähitellen kuhina Alkon liepeillä lisääntyy. Mitä ihmiset Alkosta ostavat ja mitä varten? Ja mitä mieltä he ovat suomalaisten alkoholinkäytöstä yleisesti?

Jorman mukaan suomalaisten alkoholinkäyttö on mennyt parempaan suuntaan.

Jorma on ostanut Alkosta viiniä ruokajuomaksi sekä olutta saunajuomaksi. Hänen mukaansa suomalaisten alkoholinkäyttö on mennyt vähitellen yleiseurooppalaiseen suuntaan.

– Paranemaan päin tuo alkoholinkäyttö on mennyt. Se ymmärretään yhä enemmän elämäntapana eikä päihteenä. Alkoholia käytetään yhä enemmän ruoka- ja seurustelujuomana – kehitystä on siis tapahtunut. Tuo Alkon monopoli pitäisi vaan purkaa, Jorma sanoo lopuksi.

Ramin mielestä suomalaiset juovat kohtuudella, ja juominen on jokaisen oma asia.

Rami sanoo ostaneensa itselleen Koskenkorvaa sekä emännälleen viiniä. Hän katsoo suomalaisen juomakulttuurin olevan kohtuullista ja että se on jokaisen oma asia:

– Suomalaisten juominen on ihan kohtuullista. Jokainen juo sen määrän minkä katsoo itselleen sopivaksi. Minäkin juon sen mitä juon, enkä ota siitä stressiä. Mutta nyt pitää päästä merelle – siellähän ei nautita alkoholia, Rami naurahtaen huikkaa vielä pilke silmäkulmassa.

Rolf katsoo, että suomalaisten alkoholinkäyttö on sopivalla tasolla.

Rolf kertoo ostaneensa Alkosta viskiä ottaakseen illalla ”pari huikkaa”. Hänkin pitää suomalaista alkoholinkäyttöä sopivana, eikä oikein ymmärrä miksi siitä niin kovasti touhotetaan:

– Suomalaisten alkoholinkäyttö on mielestäni ihan sopivalla tasolla, kun ei nyt vedetä aina lärvejä. Miksi ylipäänsä alkoholinkäyttöä tutkitaan niin paljon? Se on ihan jonninjoutavaa, luulisi, että olisi tärkeämpiäkin asioita, mutta hei, mehän ollaankin Suomessa.

Veran mielestä suomalainen juomakulttuuri on muuttunut paremmaksi ja esimerkiksi nuorten juominen on maltillisempaa.

Vera kertoo olevansa kotoisin Venäjältä, ja suostuu mielellään kommentoimaan suomalaista alkoholinkäyttöä. Hän on ostanut Alkosta itselleen pullollisen roséviiniä, koska on menossa miehensä kanssa mökille viikonloppua viettämään. Hän katsoo, että suomalaisten juominen on muuten kohtuullista, mutta joillakin juominen karkaa käsistä:

– Olen lukenut tilastoja, ja niiden mukaan on vain mielikuva, että suomalaiset joisivat paljon. Itse asiassa Suomi on alkoholimäärissä eurooppalaista keskitasoa. Kyse on suomalaisesta juomakulttuurista. Jotkut juovat tosi paljon, ja he sitten luovat sellaista ilmapiiriä humalakulttuurista. Mutta suunta on muuttunut kohti parempaa. Esimerkiksi nuoret eivät enää juo yhtä paljon kuin ennen, vaan paljon maltillisemmin.

Mihin suuntaan ollaan menossa?

Alkoholinkulutuksen yleinen väheneminen ja etenkin nuorten juomisen väheneminen viittaavat siihen, että jonkinlainen murros suomalaisessa alkoholikulttuurissa on ollut 2000-luvulla käynnissä. Juomishuippu oli ja meni jo. Tätä osoittaa sekin, että Suomessa alkoholin kokonaiskulutus 3,5-kertaistui 1960-luvulta vuoteen 2007. Sitten se on kääntynyt laskuun. Juomatavat ovat monilla muuttuneet hillitymmiksi ­ja yhä harvemmilla on enää tarvetta saada alkoholilla päätä sekaisin. Tämä tuli hyvin esiin myös suppeassa otoksessa Herttoniemen Alkon edessä: alkoholia käytetään yhä enemmän kohtuudella, esimerkiksi tuottamaan sopivaa rentoutusta vapaa-aikana. Tähän suuntaan on hyvä jatkaa.

Teksti ja kuvat: Mikko Sillfors