Iltalehti julkaisi 10.11.2020 jutun, jossa poliisi pyytää havaintoja syyskuun lopulla Kankaanpäässä kadonneesta Henristä. Jutussa kerrotaan miehen tuntomerkit sekä pyydetään lähettämään alla olevaan sähköpostiosoitteeseen vinkki, jos miehen liikkeistä on tietoa. Entä jos Henri on päättänyt itse kadota?

Suomessa eri medioissa ilmoitetaan useamman kerran vuodessa kadonneista ihmisistä. Osaan tapauksista liittyy henkirikos, mutta osassa etsitty henkilö löytyy huumeiden vaikutuksen alaisena tai humalassa kaverin asunnosta. On kuitenkin myös niitä tapauksia, jotka eivät ikinä ratkea.

Nämä kadonneet saattavat olla juuri niitä, jotka ovat työmatkallaan päättäneet vain kadota. Jättää entisen elämän ja aloittaa alusta. Nyky-yhteiskunta aiheuttaa valtavasti paineita useille meistä. Näitä paineita purkaakseen jotkut käyvät salilla ja toiset nollaavat alkoholilla päänsä joka viikonloppu. Entä jos ei näe enää ulospääsyä työelämän ja perheen tuomista paineista? Onko silloin väärin kadota? Mielestäni ei. 

Työ luo useille paineita onnistumisesta. (Kuva: Needpix.com)

Olen itsekin joskus leikitellyt ajatuksella, että entä jos vain katoaisin. Lähtisin maasta, hävittäisin passin ja puhelimen, enkä jättäisi viestiä. Aloittaisin kaiken alusta. Poliisi tutkisi tapausta hetken, mutta koska siihen ei voisi liittää henkirikosta juttu unohtuisi. Muuttaisin jonnekin pikkukylään ulkomaille ja perustaisin hevostilan. Elelisin siellä loppuelämän onnellisena, eikä kukaan enää vuosien päästä kaipaisi minua täällä.

Usein jos tällaisista asioista keskustelee muiden kanssa, saatetaan leimata mielenvikaiseksi. En kuitenkaan usko, että olen näiden ajatusten ja yhteiskunnan tai itseni asettamien paineiden kanssa yksin. Mielestäni jokainen on vastuussa omasta onnestaan, ja jos se vaatii niinkin radikaalin ratkaisun, silloin se on oikea ratkaisu.