Kamerat kuvaavat talon asukkaita jatkuvasti.

 

Viiden vuoden tauon jälkeen TV-ruutuihin paluun tehneen Big Brotherin alku puhuttaa kansaa. Milloin moititaan talon ulkoasua, milloin asukkaita. Tekivätkö asukkaat valinnan joutua kansan kritisoimaksi, kun tekivät valinnan lähteä taloon jopa kymmeneksi viikoksi itselleen entuudesta tuntemattomien henkilöiden kanssa?

Suomalaiset ovat hiljaisia sivustakatsojia. Kaikkia kiinnostaa miltä naapurin koti mahtaa näyttää tai mitä hän tekee työkseen, mutta harvemmin mitään silti kysytään suoraan. Itsekin myönnän lukeutuvani tähän niin kutsuttuun kyyläyskansaan. Onhan se mielenkiintoista tietää, mitä muut tekee elämällään ja ihminen on luonnostaan utelias. Kuitenkin on vedetty johonkin pisteeseen raja, mitä on soveliasta kysyä ja udella hyppimättä toisen reviirille. 

Miksi ihmiset sitten menevät BB-taloon? Miksi lähteä tietoisesti eristykseen ja näyttämään itsestään kaiken? Kaikki mitä asukas talossa oloaikanaan tekee on koko Suomen kansan nähtävissä 24/7, ymmärtääkö monikaan osallistujista sitä edes ennen, kun sinne astuu jalallaan. Itseäni ahdistaa suunnattomasti ajatus siitä, että menisin taloon, en saisi yhteyttä ulkomaailmaan ja kaikki mahdolliset toilailut mitä saisin talossa aikaan, olisivat koko kansan huulilla ja mässäiltävänä. Epäilen, että monikaan ei pysty talossa olla täysin normaali oma itsensä, vaan antaa itsestään tyhmemmän kuvan mitä on ja sitähän tuottajat haluaa- formaatti on viihdettä ja suoratoistopalvelusta 24/7 katsojat joutuu siitä vielä maksamaankin. 

Monet aiempien kausien asukkaista on sanonut talossa olleen “ihan kivaa, mutta ei sinne enää uusiksi lähtisi”. Enkä ihmettele lainkaan. Talossa suoritettavat viikkotehtävät ovat vieneet kilpailijoita toisinaan äärirajoille. Toki toinen ääripää on biletys, jota aiempina kausina on saanutkin katsella useaan otteeseen. 

Eniten osallistujissa ihmetyttää kuitenkin se, ovatko he siellä julkisuuden- vai voittopotin perässä. Voittopotti on 30 000€, joka on kuitenkin melkoisen pieni summa siitä, että näytät itsestäsi 10 viikon ajan ihan kaiken. Suihku- ja vessakäynnit kuvataan, kilpailuissa onnistumiset- ja epäonnistumiset, nukkumisen, ruokailun, kirjaimellisesti ihan kaiken. Voittosumma on veronalaista tuloa, joten omaan pussiin ei voittosumma kokonaisuudessa tule. Ohjelmaa seuranneet tunnistavat sinut tulevaisuudessa lähikaupassa ja somessa kaikki leviää nykyään salamannopeasti. Anonyymi sivustoilla, kuten Jodelissa on oma kanava Big Brotherille ja siellähän juttu lentää ja kritisoidaan olan takaa.

Karu fakta on se, että tuottajat etsivät ohjelmaan mahdollisimman paljon erilaista väkeä, jotta saadaan katsojille tuotettua hyvää katsomisen arvoista materiaalia, draamaa, sitähän ihmiset odottaa. Kuitenkin vain yksi voi voittaa rahapotin ja muille jää käteen pelkkä kokemus. Uskoisin monen ymmärtävän vasta talosta poistuessaan, mihin leikkiin on ryhtynyt. Onneksi osallistuminen on vapaaehtoista. 

Petra Hokkanen.