Viime kesästä lähtien jalkapallon ystäviä on puhuttanut jalkapallon EM-kisat. Kisat oli tarkoitus pelata 2020 kesällä 12 eri kaupungissa, mutta siirrettiin koronan vuoksi 2021 kesälle. Viime aikoina ilmassa on leijunut pelko, että kisat pelattaisiin ilman yleisöä. Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hartikainen arvioi Iltalehdelle, että Suomen kannattajia olisi lähdössä 2000-3000 kannustamaan Suomea.

Stadionit ammottavat tyhjyyttä koronapandemian vuoksi. (Kuva: Nearly Empty from commons.wikimedia)

Viimeisen puolen vuoden aikana katsomoon ei ole päässyt tai sinne on otettu rajallinen määrä katsojia koronapandemian vuoksi. Koronan takia otteluita on jouduttu jopa pelaamaan eri maassa, maan koronatilanteen vuoksi. Mitä jos EM-kisat pelattaisiin tyhjille katsomoille? Tämä kysymys on varmasti liikkunut monen kannattajan mielessä. 

Moni Suomen kannattaja on odottanut kuin kuuta nousevaa, että Suomi pääsee arvokisoihin. Nyt sekä Huuhkajat, että Helmarit pelaavat seuraavissa EM-kisoissa. Tämä on kannattajille ainutlaatuinen tilanne, sillä Huuhkajat ovat ensimmäistä kertaa arvokisoissa, joten halu päästä kannustamaan ja kokemaan Suomi kentällä on valtaisa. Helmarit ovat yleisempi näky arvokisoissa, kuin Huuhkajat. Pelilippua taskussaan pitävää kannattajaa varmasti ketuttaisi, jos hän ei pääsisikään katsomaan kisoja. Korona ja isot tv-sopimukset saattavatkin aiheuttaa tyhjät katsomot.

Yleisö takaisin katsomoihin

Mikä voisi olla parempaa kuin jalkapallo paikan päällä? Itseäni jalkapallon ystävänä tyhjät katsomot ahdistavat. Mielestäni jalkapalloon niinkuin myös kaikkeen muuhun urheiluun kuuluvat kannattajat ja katsojat. Katsomosta katsoja pystyy tuntemaan ja eläytymään kentän tapahtumiin paremmin kuin sohvalta. Lisäksi paikan päältä saa unohtumattoman muiston ja kokemuksen. Yleisö luo urheilulle mielestäni oman ominaispiirteen. Jalkapalloon kuuluvat kannattajat ja muu yleisö, mutta mielestäni nykypäivänä isot tv-sopimukset puhuvat voimakkaammalla äänellä kuin kannattajat. Tämä voi tarkoittaa, että kisat saatetaan pyöräytetään käyntiin, mutta ilman yleisöä. UEFA ja maan lajiliitot yrittävät ja toivovat varmasti, että katsomot saataisiin täyteen, sillä yleisö tuo rahaa niin maalle kuin UEFA:lle. Jos kisat pelataan ilman yleisöä jäävät jalkapalloliitot ja maa ilman rahaa, mutta televisioyhtiöt käärivät tyhjistä katsomoista hirmuiset hillot.

12. Pelaaja 

Joukkueille ja pelaajille tyhjät katsomot ovat varmasti epänormaalia. Suomelle EM-karsinnoissa elinehto olivat kannattajat eli niin sanottu 12. pelaaja. Kannattajat saattoi olla ainoa oljenkorsi Huuhkajille pärjätä kisoissa. 2018 MM-kisoissa nähtiin,  minkälainen vaikutus kannattajilla voi olla, kun Islannin maajoukkue menestyi hienosti. 2010 MM-kisoissa taas yleisö piti niin kovaa meteliä vuvuzeloilla, että kentällä oli mahdoton kuulla mitään. Pelaajat hyötyvät yleisöstä. Pelaajat saavat energiaa ja tahtoa yleisöstä kuuluvien kannustushuutojen ansiosta ja yleisö saa energiaa kentän tapahtumista.

Pelaajille, kannattajille, UEFA:lle ja eri maiden jalkapalloliitoille tämä on varmasti vaikea paikka. Italialainen jalkapallotoimittaja Tancredi Palmeri kirjoitti Twitterissä, että EM-kisat saatetaan pelata ainoastaan Englannissa.

Toivon, että saamme piakkoin jonkinnäköisen varmistuksen siitä missä, milloin ja miten, koska tiedän,  etten ole ainut, jota ahdistaa tietämättömyys siitä, päästetäänkö yleisöä 2021 EM-kisojen katsomoihin.