OmaKamussa tärkeää on lapsen hyvinvointi ja arkinen yhdessä tekeminen. Leena Piponius kertoo omasta toiminnastaan OmaKamuna, ja siitä kuinka lapsen välitön kiitos on parasta vapaaehtoistoiminnassa.

OmaKamu kouluttaa, tukee ja järjestää toimintaa 

OmaKamu on vuonna 2013 perustettu sitoutumaton kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia. Järjestö kouluttaa ja ohjaa vapaaehtoisia aikuisia toimimaan lasten pitkäaikaisina kavereina eli Kamuina. 

Toimintamalli on eri alojen ammattilaisten kehittämää, mutta tavallisten vapaaehtoisten aikuisten toteuttamaa. Ammattimaisesti suunnitellun toimintamallin tarkoituksena on varmistaa toiminnan turvallisuus, vaikuttavuus ja kustannustehokkuus. Vapaaehtoisuuteen perustuva Kamu-toiminta on puolestaan paras keino vaikuttaa lasten ja nuorten hyvinvoinnin edellytyksiin ennakoivasti.

Yhdistyksellä on paljon järjestettyä toimintaa, johon kamuparit voivat yhdessä osallistua. (Kuva: Laura Iisalo, OmaKamu)

Vapaaehtoistoiminnalle suuri tarve

Leena Piponius on viestinnän ammattilainen, joka on ollut OmaKamun toiminnassa mukana vuodesta 2017. Tällä hetkellä hän toimii yhdistyksen hallituksessa sekä aikuiskamuna omalle pikkukamulleen.

Piponius kertookin, että OmaKamun tapaiselle vapaaehtoistoiminnalle on suuri tarve, tällä hetkellä heillä on yli 100 OmaKamua ja 80 lasta jonossa.

Piponius itse lähti vuonna 2017 mukaan toimintaan, koska halusi tehdä vapaaehtoistyötä lasten parissa. Piponiuksella ei ole omia lapsia, ja hän koki että OmaKamun myötä pääsee kiinnostavalla tavalla mukaan seuraamaan lasten maailmaa. Halu ja tarve tämän kaltaiselle työlle nousi myös ehkä omasta menneisyydestä. Piponiuksella itsellään on ollut pieni perhe ja suku.

“Olen omakohtaisesti todennut, että turvallisia aikuiskontakteja ei ole koskaan liikaa”, hän täsmentää 

OmaKamutoiminta on lähtökohtaisesti pitkäkestoista ja parhaimmillaan lapsen koko elämänaikaista toimintaa. (Kuva: Juha Laitalainen, OmaKamu)

PikkuKamuja on monista eri lähtökohdista

PikkuKamuja on kaiken ikäisiä ja eri lähtökohdista. Kuka vain voi ilmoittaa lapsensa OmaKamu toimintaan. Elämässä tulee tilanteita, jolloin lapsella on tarvetta ylimääräisen turvallisen aikuisen läsnäoloon. Tuolloin voi ottaa yhteyttä OmaKamuun, jossa lapselle etsitään sopiva aikuispari. Kamuparien muodostusprosessissa pyritään löytämään toisilleen sopivimmat kamuparit ja koeajan jälkeen tehdään varsinainen sopimus toiminnasta.

Piponiuksen oma PikkuKamu on monikulttuurisesta perheestä tuleva 6-vuotias tyttö. He näkevät kerran viikossa ja puuhaavat arkisia asioita yhdessä. Piponiuksen mielestä suurin kiitos on lapsesta välittyvä vilpitön ilo ja kiitos, joka näkyy kaikessa lapsen toiminnassa. 

Omakamulle tärkeintä on oma tahto ja sitoutuminen

Kuka tahansa, joka on kiinnostunut vapaaehtoistoiminnasta voi ryhtyä OmaKamuksi. Tärkeintä on oma tahto ja sitoutuminen toimintaan. OmaKamu toiminta on lähtökohtaisesti pitkäkestoista, jopa elinikäistä toimintaa joka muuttaa vain muotoaan PikkuKamun kasvaessa.

Yhdistys kouluttaa itse OmaKamut ja tukee koko matkan ajan koulutuksenkin jälkeen. Piponiuksella itsellään ei ole ollut haasteita OmaKamu toiminnassa, mutta tietää että niitäkin voi tulla. 

“Upeaa on se, että yhdistys kuitenkin aina tukee ja neuvoo tarpeen mukaan. Yksin ei koskaan tarvitse jäädä asioiden kanssa”, kertoo Piponius.

Kamuparit saavat itse sopia tapaamisista ja toiminastaan. Arjen pienet asiat, kuten metsäretket, tuovat iloa lasten elämään. (Kuva: Juha Laitalainen, OmaKamu)

Täydellinen win-win tilanne

OmaKamutoiminta on rikastuttanut Leenan elämää monella tavalla. Kollegakamut ovat vaikuttaneet häneen vahvasti.

“Tätähän ei koe mitenkään työksi. Koen, että tämä on kuin ilmaista luxusta, ylimääräistä hyvää elämään”, toteaa Piponius iloisena.

Kuuntele koko haastattelu tästä

Teksti: Sara Honkavaara