
Pekingin olympialaiset vuonna 2022 olivat menestys Suomelle. Urheiluhullu kansa seurasi tiiviisti olympiakisoja koko kisojen ajan ja mitalikahveja juotiin ainakin kahdeksan kappaletta. Mitaleita Suomi voitti Pekingissä kahdeksan kappaletta ja miesten jääkiekossa ensimmäisen olympiakullan. Myös naisten jääkiekossa saavutettiin olympiapronssia. Mitalimenestys oli siis hyvä ja nämä olympialaiset tullaan muistamaan vielä pitkään.
Mitalimenestyksestä ja määrästä puhutaan aina kilpailuiden jälkeen. Työpaikoilla ja kahvipöydissä keskustellaan kisojen saavutuksista. Onko kahdeksan mitalia paljon vai vähän? Olisiko mitaleita voitu saada enemmän? Mitä olisi tarvittu toiseen kultaan tai kahteen hopeaan hiihdossa? Mitalimenestys näkyy aina kisojen aikana ja viimeistään kisojen päättyessä.
Mikä sitten on oikea määrä mitaleita olympialaisissa? Kaksikymmentä kappaletta vai neljä mitalia? Olympialaisten taso on kova nykyään ja menestymiseen tarvitaan kovaa harjoittelua ja sisua. Kisojen iso näkyvyys koko maailmassa ja tiivis aikataulu luovat urheilijoille kovat paineet kilpailusuorituksiin. Mitalimäärää ei voi valmiiksi tietää, mutta odotukset ovat tietysti maiden kovimmissa urheilijoissa. Kahdeksan mitalia olympialaisista tuloksena on iso määrä Suomelle.
Pekingin olympialaisissa eniten mitaleita voitti Norja huikealla 37 mitalin tuloksella. Toisena eniten saanut oli Saksa 27 mitalillaan ja kolmantena Kiina 15 mitalillaan. Suomen mitalimäärään verrattuna isompien maiden saavutukset ovat kovia tuloksia. Näissä tuloksissa toki vaikuttavat kilpailijamäärät ja kilpailulajit. Eri maiden kilpailuun valmistautuminen ja lajin harrastaminen on valmiiksi helpompaa. Harrastuspaikkoja on enemmän ja lajeja valmennetaan enemmän. Suomessa ohjaskelkkailua on vaikea lähteä harrastamaan, kun lähin rata on Latviassa asti.
Olympialaisissa menestyminen ja sieltä voitetut mitalit ovat tärkeitä saavutuksia urheilijalle ja hänen kotimaalleen. Näiden arvostus nostaa monesti maan tunnettavuutta ja nostaa tunnelmaa juhlimiseen. Pekingin merkityksellisin mitali Suomelle oli varmasti miesten jääkiekon ensimmäinen voitettu olympiakulta. Tämä nostatti olympialaisissa voitettujen mitalien määrää ja se nosti kaikki mitalit yhteen pottiin. Havis Amandan patsaalla Helsingissä juhlittiin kultamitalia kahden päivän ajan ja Helsingin kaupunki pelkäsi sen kaatuvan. Näin ei onneksi kuitenkaan käynyt.
Vanha sanonta on, että määrä korvaa laadun. Tämä voidaan kääntää myös toisinpäin, jolloin laatu korvaa määrän. Saavutettujen mitalien määrässä voitaisiin keskustella tältä kannalta enemmän. Kilpailussa menestyminen ja urheilijoiden suoritusten laatu on myös tärkeä asia. Jos olympialaisissa tärkein asia ovat voitetut mitalit, voi suoritusten laatu heikentyä ja menestys jäädä niiltä osin todella huonoksi. Kotiin viemisinä ei välttämättä ole yhtään mitalia.
Oikeaa määrää voitetuissa mitaleissa ei ole. Menestykseen ja voittoihin päästään kovalla työllä ja harjoittelulla. Kun joukkue, valmennus ja urheilijat ovat kunnossa, kirkkaimmat mitalit ja parhaat tulokset saavutetaan.