Negatiivinen kehonkuva voi ajaa ainaiseen laihduttamiseen.

Niin kauan kuin jaksan muistaa, olen kokenut ulkonäköni jotenkin vääräksi. Ensin nuorena kehityin varhain, enkä kuulunut samaan muottiin ikäisteni tyttöjen kanssa. Olin liian naisellinen varhaisteiniksi. Myöhemmissä vaiheissa olen ollut enemmän tai vähemmän ylipainoinen. Nyt aikuisena, kun katson teini-iän ajalta kuvia itsestäni, ihmettelen kehonkuvani kriittisyyttä. Mielikuva oli huomattavasti rankempi kuin todellisuus. Negatiivinen kehonkuva on asettanut elämääni esteitä. En ole halunnut mennä uimaan, rannalle ottamaan aurinkoa tai varsinkaan saunaan.

Nyt olen havahtunut siihen ajatukseen, että kaikki eivät arvostele ulkonäköä minun silmieni kautta. Kaikki ei pyöri oman navan ympärillä. Vaikka minä katson kuvia itsestäni kriittisellä silmällä ja näen epäkohtia, voi joku toinen ajatella, että ihan nätti nainen tuossa. Jokaisella naisella on se oma, henkilökohtainen kehonkuva. Toinen haluaisi pienemmät rinnat ja toinen taas hieman isommat. Itse voisin luovuttaa muutaman sentin siitä ympärysmitasta.


Mainoskuvista huokuu glamour, joka on usein todellisuudesta kaukana.

Altistumme ulkoisille vaikutuksille 

Kehonkuvan muodostumiseen vaikuttavat suurelta osin ulkoiset tekijät. Ihailemme esimerkiksi näyttelijöitä, jotka keikkuvat punaisilla matoilla mitä kauniimmissa muotiluomuksissa. Onko siihen sitten järkevää lähteä jokaikisen naisen vertaamaan omaa ulkonäköään? Naisnäyttelijät ovat jatkuvasti kovien ulkonäköpaineiden alla. Usein pitää laihduttaa, että saa jonkun tietyn roolin. Ei minua kukaan ole käskenyt laihduttamaan, että saan lähteä töihin. 

Mainonnan vaikutus on luonnollisesti myös suuri. Mainoksilta on vaikea välttyä, niitä tungetaan monesta tuutista. Visuaalisessa mainonnassa puetaan laihat mallit kauniisiin vaatteisiin. Valitettavasti nämä vaatteet eivät näytä samalta, kun minä vedän ne päälleni ahtaassa sovituskopissa. Sen takia en koskaan lähde ostoksille hakemaan jotain tiettyä mainoksessa näkemääni vaatetta. Menen kauppaan ja etsin sieltä mekon, joka istuu minulle ja on tarpeeksi peittävä. 

Ääriesimerkkejä ulkoisista kehonkuvaan vaikuttajista ovat mielestäni televisiosta tuttu Kardashianin klaani. He päivittävät someen kuvia itsestään kovalla syötöllä. Näillä kuvilla he myyvät itseään ja omien linjojen tuotteita yhdistettynä brändinä. Sisaruksista kolmanneksi vanhin, Khloe, on viime aikoina joutunut kovaan mediamylläkkään jäätyään kiinni kuviensa hurjasta muokkaamisesta. Khloe itse on kertonut, kuinka ankaraa palautetta on saanut ulkonäöstään. Voin vain kuvitella, mitä brutaali ja julkinen kritisointi tekee omalle kehonkuvalle.  

Ole armollinen

Kaikki te, jotka koette kehonkuvanne rajoittavan elämäänne tai syövän itsetuntoanne, antakaa itsellenne armoa. Oma kehonkuva ei ole vankila. Teillä on oikeus muuttaa suhtautumista ja asennetta. Itse olen vielä jossain määrin kehonkuvani vankina, mutta jo asian tiedostaminen on askel kohti vapaampaa ja terveempää suhtautumista omaan kroppaani.