Seppo Fräntin lahjoittama kokoelma ”Hullu Rakkaus” on nähtävissä 10.1.2021 asti Kiasmassa

On kirkkaita värejä ja hillitympiä. On kuviollisia ja niin sanotusti tyhjiä tauluja. Jokainen taulu puhuttelee eri tavalla ja jokaisen taulun takana on erilainen lahjakas taiteilija. Taidetta katsomaan tullut, voi itse päättää, mitä haluaa nähdä taideteoksissa. 

Seppo Fränti on tullut monille suomalaisille tutuksi Jolon panttivanki tapahtumien myötä.  Nyt Fränti on lahjoittanut satojen eri taiteilijoiden sisältämän taideteoskokoelmaansa Kiasmalle. Tämä suuri ele on lahja sekä taidetta nauttimaan tulleille että itse taiteilijoille.

“Taideteosten luovutus Kiasman hyvään huostaan oli helpotus minulle. Kiasma on paras paikka lapsilleni, jotka ovat tulleet siihen “ikään”, että oli aika lähteä pois kotoa”, Seppo Fränti kommentoi.

Taideteoksien lahjoittaminen museoon mahdollistaa taiteesta ja luovuudesta nauttimisen useammalle. Näin nämä taideteokset saattavat säilyä tuleville sukupolville paremmin, kuin jos ne olisivat jääneet yksityiskokoelmiin. Jokaisen taideteoksen takana on eri taiteilija. Itse taiteilijat tulevat hyvin eri lähtökohdista, mutta yksi asia heitä yhdistää, Seppo Fränti. Löytäessä taiteilijan ja huomatessa, kuinka lahjakas taiteilija on kyseessä, Fränti on samalla antanut monelle “pienelle” ja aloittelevalle taiteilijalle näkyvyyttä ja saattanut muuttaa taiteilijan elämän kokonaan. 

“Näen, että olen tehnyt monelle nuorelle taiteilijalle hyvän alun taiteen saralla”, Fränti toteaa.

Keräämällään kokoelmalla Fränti ilmaisee itseään ja ”maalaa” taideteoksillaan oman maailmansa. Kyseisen kokoelman kerääminen on lähtenyt sydämestä. Kokoelmaan kerätyt taideteokset ovat koskettaneet Fräntiä, ja ne on ollut ”pakko ostaa”. Taide on nykyään niin vapaata ja rajatonta, ja sen tähden moni taideteos on koskettanut Fräntiä. Kun kokoelma kasvoi liian suureksi, Fränti päätti lahjoittaa sen hyvään museoon.

“Halusin elämäni aikana nähdä ne esillä museossa. Nyt niistä on osa esillä. Se on elämäni täyttymys, helpotus minulle ja lahja kulttuurille”, Fränti toteaa.

Optimistinen ajattelu ei jää vähälle Fräntiä ajateltaessa. Hän on valmis ottamaan tulevaisuuden täydellä sydämellä. Kaikilla asioilla on tapana mennä aina oikeaan suuntaan.  

“Olen onnellinen, mitä tulevaisuus ja menneisyys on minulle tuonut. Kaikki, mitä olen saanut, on kasvattanut minua ja kaikesta olen oppinut elämään ja kunnioittamaan ihmisiä. Kun antaa rakkautta, niin aina silloin myös saa.  Elää elämäänsä juuri sellaisena kuin se on, silloin on kyllin hyvä.”