Pari päivää sitten tupsahti Vimeoon ja Instagramiin Paul McLeanin ohjaama video Be a Lady They Said. Tuottajana toimii Claire Rothstein, Girls. Girls. Girls. –lehden perustaja ja päätoimittaja. Kyseinen klippi komeilee lehden tällä hetkellä muuten tyhjällä nettisivulla.

Tämä patriarkaattia vastaan taisteleva tyylikäs kokonaisuus on saavuttanut viraalin huomion, mikä ei yllätä. Videon naiskaartia täydentää myös suomalainen huippumalli Steffi Cook. TORILLE!

Kiinnostavinta kuitenkin on klipin tekijöiden aikaisemmat työt suhteessa tähän. McLean on työskennellyt muun muassa Cartierille, Fendille ja Hugo Bossille, kun taas Rothstein Chanelille, Mac Cosmeticsille sekä useille Vogueille. Kyseiset brändit ovat olleet osaltaan luomassa sitä naiskuvaa, jota vastaan he nyt kampanjoivat.

Ristiriita omien arvojen ja työn välillä on yhteiskunnassamme yleistä. Teemme asioita, joihin emme itse usko tienataksemme leipämme. Itsekin valmistan liharuokia töissä veganismistani huolimatta. Be a Lady They Said -videossa tekijät ovat ehkä halunneet tehdä ensimmäisten joukossa jotain todella mediaseksikästä. En väitä, että Clairen ja Paulin video olisi yhtään vähemmän uskottava heidän menneisyydestään johtuen. Mahdollisesti se jopa lisää sanoman painoarvoa.

Tilannetta voi verrata siihen, kuinka Disney-sarjoja kuvanneiden joukosta löytyy aikuisviihteen tuottajia. Sinänsä tuotat sisältöä siinä missä aikaisemminkin, mutta sisällöt eivät ole edes serkkuja keskenään.

Be a Lady They Said -video kritisoi naisiin kohdistuvia skitsofrenisiä vaatimuksia. Syö, älä syö. Ole seksikäs mutta viaton. Laittautunut mutta luonnollinen. Asioita, joita vaaditaan naisilta ja toteutetaan Photoshopilla.

Jokin on muuttumassa oikeaan suuntaan. Victorias Secretin itseinhoa ruokkiva vuosittainen shit show on tulossa päätökseensä, ja Harvey Weinstein sai tuomionsa.