Tankotanssi on liikettä ja estetiikkaa

NYT-liikunta sai alkunsa, kun Helsingin liikuntapalvelut aloitti lokakuussa 2013 nuorten yhteiskuntatakuu -hankkeen, joka kesti vuoteen 2017 asti. Hankekauden jälkeen vuoden 2018 alusta NYT-liikunta on Helsingin liikuntapalvelun vakinaista toimintaa. NYT-liikunnan kohderyhmänä ovat 18-29 -vuotiaat helsinkiläiset nuoret. NYT-liikunnan tavoitteena on edistää nuorten liikkumista ja ohjata nuoria liikunnalliseen elämäntapaan.

NYT-liikunta tarjoaa matalan kynnyksen liikuntapalveluita helsinkiläisille nuorille. (Kuva: nytliikunta.fi)

NYT-liikunnan tunneille osallistumiseksi tarvitsee Helsingin Kaupungin liikuntakortin, joka maksaa 25 euroa kaudessa, eli 50 euroa vuodessa. Kortin voi ostaa Helsingin Kaupungin toimipisteillä. Tunneille ei tarvitse ilmoittautua erikseen ja jokaisessa lajissa on ammattitaitoiset ohjaajat Helsingin Kaupungin tai yhteistyöseurojen toimesta.

Yhteistyössä helsinkiläisten liikuntaseurojen kanssa

NYT-liikunta toimii yhteistyössä Helsingin eri liikuntaseurojen kanssa ja yhdessä he pyrkivät löytämään ja nuoria kiinnostavia liikuntamahdollisuuksia. NYT-liikunta toimii myös läheisessä  yhteistyössä Helsingin kaupungin työllisyyspalveluiden kanssa.  NYT-liikunta osallistuu myös erilaisiin nuorten tapahtumiin. NYT-liikunnan kautta voi harrastaa eri lajeja; esimerkiksi erilaisia tansseja, kuntoiluja ja joukkuepelejä.

Yhteisyötä tankotanssin kanssa

Rock the Pole on Suomen ensimmäinen tankotanssikoulu, joka perustettiin vuonna 2007 venäläistaustaisen tankotanssijan toimesta. Tämän jälkeen koulun omistajat ja ohjaajat ovat vaihtuneet, mutta idea ja brändi on pysynyt samana.

-Vaikka koulun perustaja ei ollut projektissa kauaa mukana, hän sai aikaan kipinän tankotanssiin, joka lähti leviämään laajalti ympäri Suomen, kertoo Rock the Polen ohjaaja Merja Ruotsi.

Nyt Rock the Pole tarjoaa liikuntapalveluita Helsingissä, Lahdessa, Tampereella ja Kouvolassa.

-Tankotanssi on Suomessa todella kasvava laji, olen ollut toiminnassa mukana nyt kymmenen vuotta ja tänä aikana se on meidän ja muiden seurojen kautta paisunut kaupungista toiseen.

Merja teki tankotanssista ammatin harrastuksen pohjalta (Kuva: Topi Hirvilammi).

Liikuntamuotona tankotanssi kehittää erityisesti notkeutta, voimaa sekä koordinaatiokykyä. Tankotanssi on eräänlainen yhdistelmä urheilua ja taidetta.

-Tankotanssissa itseäni viehättää juurikin eri ominaisuuksien kehittäminen. On myös mahtavaa nähdä vaativia liikkeitä suoritettavan ilmassa pelkästään kehon oman voiman avulla. Siitä tulee upea fiilis, kun näkee videolta oman kehityksen ja suorituskyvyn.

Vaikka lajina tankotanssi on haastava, voi sen aloittaa kuka tahansa. Yleiset ennakkoluulot on, että tankotanssin voi aloittaa hyvässä kunnossa oleva solakka nainen.

-Aloitin itse ihan tyhjästä rapakuntoisena. Lajin voi aloittaa kuka tahansa kuntoon, ikään tai sukupuoleen katsomatta. On totta, ettei laji sovellu kaikille, mutta se sopiiko se juuri sinulle, on kiinni vain ja ainoastaan päätöksestäsi.

NYT -hanke luo helsinkiläisille matalan kynnyksen aloittaa uusi liikuntaharrastus. Tämä auttaa heitä kokeilemaan erilaisia lajeja, kuten esimerkiksi tankotanssia.

Sofia Sandström Rock the Polen alkeiskurssilla (Kuva: Topi Hirvilammi).

Angleena on harrastanut tankotanssia viime syksystä.

-Viime vuonna kaveri kertoi tällaisesta NYT -hankkeesta ja päätin lähteä kokeilemaan erilaisia lajeja. Katselin NYT-liikunnan aikatauluja ja tämä tuntui sellaiselta, jota haluan ehdottomasti päästä kokeilemaan.

Angleena on käynyt NYT-liikunnan tankotanssitunneilla viime syksystä lähtien (Kuva: Topi Hirvilammi).

Liikuntamuodoissa Angleenaa viehättää urheilullisuuden sekä estetiikan kombinaatio.

-Käyn myös street dancing -tunneilla, mutta tankotanssi on omalaatuista. Kannattaa ehdottomasti tulla kokeilemaan!

Teksti: JP Partiainen

Kuvat: Topi Hirvilammi