Lumikenkien lisäksi mukaan sai myös pituudeltaan säädettävät sauvat KUVA: Enni Ranta

Nuuksion Haukanpesällä voi koko lumisen kauden harrastaa lumikenkäilyä omatoimivuokrauksella. Natura Viva vuokraa lumikenkiä joko päiväksi tai vuorokaudeksi, jolloin jokainen voi suunnitella ja toteuttaa itselleen sopivan lenkin kauniissa maisemissa. Haukkalammen lähellä sijaitsee useampi nuotiopaikka retkieväiden nauttimiseen.

Natura Viva tarjoaa lumikenkäilyä Nuuksiossa vuosittain koko lumisen kauden. Lumikengät varataan itse netistä ja ne saa käyttöönsä varauksen aikana sähköpostiin tulleella koodilla. Lumikenkiä voi vuokrata samaan tapaan omatoimisesti myös Teijon kansallispuistossa.

Vuokratut välineet löytyvät vasemmanpuoleisesta rakennuksesta KUVA: Enni Ranta

“Lumisina talvina lumikenkäily on ollut erittäin suosittua niin vuokraajien kuin kausikorttilaistemme toimesta.  Tämä on ensimmäinen talvi, kun tarjoamme lumikenkäilyä myös Teijon kansallispuistossa. Sekä Teijon että Nuuksion kansallispuistot ovat maastoltaan monipuolisia ja tarjoavat loistavat puitteet lumikenkäilyyn”, kertoo Natura Vivan Otto Eskelinen.

Lumikenkäily on loistava liikuntamuoto, jonka voi hauskasti yhdistää talviseen metsäretkeen. Alkuun lumikengillä liikkuminen tuntui hieman haastavalta, sillä ne tuntuvat jalassa varsin suurikokoisilta. Kun kenkiin tottuu, ne helpottavat liikkumista huomattavasti estäessään kävelijää uppoamasta hankeen. Lunta ei useiden lämpimien päivien johdosta paljoa ollut, mutta jäätä senkin edestä. Jäiselläkin alustalla kengät toimivat hyvin, koska niiden pohjassa olevat metalliset “karhunkynnet” estävät tehokkaasti liukastumista.

Jäiseltä kalliolta löytyivät edellisen lumikenkäilijän jäljet KUVA: Enni Ranta

Nuuksiossa monipuolista maastoa riittää, joten retkelle kannattaa varata riittävästi aikaa ja evästä mukaan. Rauhallisemmalle ulkoilijalle Nuuksio tarjoaa useita kauniita maisemia, joita ihaillessa pitää taukoja. Myös kartta ja kompassi ovat hyödyllisiä välineitä retkellä.

Nuotiopaikan penkeillä on hyvä ihailla esimerkiksi aurinkonlaskua KUVA: Enni Ranta

Nälän yllättäessä voi pysähtyä nuotiopaikalle lämmittämään eväitä. Haukkalammen lähistöllä nuotiopaikkoja on useita ja reitti kannattaakin suunnitella niin, että pysähdys nuotiopaikalla osuisi noin reitin puoliväliin. Pidemmällä retkellä kaksikin pysähdystä voi olla paikallaan. Lumikenkäilijälle lähimmät nuotiopaikat ovat Haukanholma ja Mustalammen molemmat nuotiopaikat. Hieman kauempaa löytyy myös ainakin kesäisin suosittu Holmasaarijärven nuotiopaikka. Kaikilla nuotiopaikoilla saa myös telttailla eli innokkaimmille retkeilijöille myös talvinen yöpyminen on mahdollista.

Mustalammelta löytyy katoksen lisäksi myös paikka avotulelle KUVA: Enni Ranta

Omatoimivuokrauksen lisäksi lumikenkäilyä pääsee kokeilemaan myös ohjatuilla lumikenkäretkillä. Kolmen tunnin mittaisen retken voi varata esimerkiksi perheelle tai kaveriporukalle.

“Ohjatut retket olivat erittäin suosittuja viime kaudella ja järjestimmekin niitä melkein viikoittain. Myös tälle kaudelle olemme saaneet jo useita tarjouspyyntöjä”, kommentoi Eskelinen retkien suosiosta.